DJEČAK U BOLNICI

TRAGEDIJA NA KRKU Gliserima u punoj brzini izvodili 'cik-cak' pa se sudarili, teško je stradalo dijete

 Tonči Plazibat / CROPIX

Teže tjelesne ozljede zadobio je maloljetni poljski član posade u sudaru dva glisera u krčkom akvatoriju.

Sudar dvaju plovila dogodio se u ponedjeljak u 20.30 sati na udaljenosti od oko 300 metara od obale lokalnoga kampa u mjestu Ježevac, a nesreća se, kako ističu u Ministarstvu mora nakon obavljenog očevida, dogodila isključivo zbog nesmotrenosti obojice voditelja plovila kojma su na nedovoljnoj međusobnoj udaljenosti izvodili takozvani "cik-cak" pri brzinama u rasponu 25 - 30 čvorova, uslijed čega je u jednom trenutku došlo do sudara, odnosno ozljeđivanja jednoga od članova posade.

Djelatnici krčke Ispostave lučke kapetanije zajedno sa službenicima Pomorske policije u utorak 8.45 sati, temeljem prikupljenih podataka te sa voditeljima sudarenih plovila, isplovili su na poziciju pomorske nesreće gdje su obavili očevid nad oštećenim plovilima te sastavili Zapisnike o događaju.

U sudaru su sudjelovali A.P., poljski državljanin koji je upravljao vlastitim plovilom tipa gliser naziva "Amisaim" dužine 6,5 metara, pogonjen vanbrodskim strojem snage 147 kW, poljske zastave sa tri člana posade te R.W. koji je upravljao vlastitim plovilom, također gliserom naziva „Igor“, dužine 5,2 metra koji je pogonjen vanbrodskim strojem snage 95,6 kW, poljske zastave sa jednim članom posade K.J.B. , maloljetnim poljskim državljaninom koji je u ovoj pomorskoj nesreći, nažalost, zadobio teške tjelesne ozljede te je medicinski zbrinut u riječkoj dječnoj bolnici Kantrida.

Zajedničkim očevidom utvrđeno je da je gliser naziva "Amisaim" desnim pramčanim dijelom udario u lijevi pramčani i bočni dio glisera "Igor" kojemu je pritom pričinjena značajna matrijalna šteta u vidu napuknuća dijela trupa iznad razine mora te dijela nadgrađa.

Protiv sudionika pomorske nesreće, odnosno obojice voditelja plovila biti će podnesene kaznene prijave, dok će djelatnici Lučke ispostave Krk pokrenuti propisane prekršajne postupke protiv obojice sudionika u ovoj pomorskoj nesreći.

Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:39