'NISAM KRIV!'

TKO JE PUCAO U UGLEDNU HDZ-ovku? Glavni sumnjivac: 'Sve mi je smjestio prijatelj'

Poduzetnica je godinama trpjela napade i prijetnje, za koje je optuživala Miljenka Crnčeca, koji se lani ubio kraj njene kuće
 CROPIX

U večernjim satima 13. lipnja prošle godine u Čakovcu u blizini kuće Nikoline Babić, poznate poduzetnice i vlasnice tvrtke Međimurjeplet te aktualne predsjednice HDZ-ova Odbora za poduzetništvo i obrt, odjeknuo je pucanj. Policija, koja je ubrzo tamo stigla, na parkiralištu je u Toyotinom terencu pronašla tijelo poduzetnika Miljenka Crnčeca.

Oproštajno pismo

U ruci mu je bio pištolj kojim je počinio samoubojstvo, a na oproštajnoj poruci koja je je nađena pored njega pisalo je “ostavio sam smeće da živi da nemate problema u životu. Pusa”. Vijest o samoubojstvu Crnčeca prolomila se međimurskm krajem. Crnčeci su poznata obitelj. Miljenko je bio lovac, supruga javna bilježnica, a sin pravnik koji je izgradio karijeru u Državnom odvjetništvu, a zatim u ministarstvu pravosuđa gdje je postao pomoćnik ministra.

U Čakovcu i okolini odmah su se aktualizirale glasine o velikoj zavadi koju je Crnčec imao s obitelji Babić, jednom od najpoznatijih poduzetničkih obitelji u tome kraju. Te glasine nisu bile bez osnova. Nikolina Babić i njezina obitelj već su godinama bili žrtve nepoznatih napadača, koji se nisu libili pucati na nju i na njezino trogodišnje dijete, a samim čudom žrtve su izbjegle smrt. Čitavo to vrijeme Nikolina Babić i članovi nezine obitelji su policiju upozoravali da bi iza napada mogao stajati Miljenko Crnčec, no sve do lipnja prošle godine policija za brutalne napade i prijetnje nikoga nije bila osumnjičila.

Nalazi se u pritvoru

Međutim, 11. lipnja prošle godine, dva dana prije nego će Miljenko Crnčec sebi oduzeti život, policija je zbog pokušaja ubojstva iz 2008. i 2013. osumnjičila 30-godišnjeg Marka Taradija, mladića kojega su svi u gradu znali kao osobu blisku Crnčecu. Do Taradija je policija došla putem dva traga. Na pištolju kojim je 2008. pucano na Babić, a kojega su susjedi pronašli odbačenoga u grmlju, otkriven je DNK trag za kojeg se nakon šestogodišnje istrage utvrdilo da pripada Taradiju. S postavljanjem bombe u dvorište policija pak povezuje Taradija na osnovi poruka koje su kasnije dolazile članovima obitelji Nikoline Babić, a koje su pisane Taradijevim rukopisom.

Nedavno je nakon šestomjesečne istrage Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo optužnicu protiv Taradija, koji se od svojeg uhićenja nalazi u pritvoru. Premda se preminuloga Crnčeca nigdje u opisu događaja ne navodi kao naručitelja ubojstva ili pak poticatelja, iz čitavoga obrazloženja optužnoga akta zapravo proizlazi inkriminacija da je Taradi postupao po Crnčecovoj zamisli. Naime, Taradi i Nikolina Babić nisu se uopće poznavali i Taradi uopće ne bi imao motiva da je sam od sebe pokuša likvidirati. No, i sam Taradi, koji poriče djela koja mu se stavljaju na teret, u svojoj obrani tvrdi kako misli da mu je sve namjestio pokojni Crnčec. Tvrdi da mu je Crnčec na streljani dao pištolj da opali nekoliko hitaca, da bi ga zatim spakirao u vrećicu.

Slika u mobitelu

Slično se Taradi brani i za rukopis, tvrdeći da mu je Crnčec davao da za njega na razne papire ispisuje određene riječi. Kada su policajci pokupili Taradija, njegova zaručnica zvala je Crnčeca, a Crnčec i njegova supruga uvjeravali su je da je sve u redu.

No, kada im je rekla da policija od Taradija uzima DNK, prema riječima zaručnice, i Crnčec i supruga jako su se uznemirili. “Crnčec mi je iz ruku istrgnuo nalog za DNK vještačenje i slikao ga mobitelom.” Ta slika je pronađena u Crnčecovom mobitelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:13