NOVO SVJETLO NA SLUČAJU

TKO JE KRIV ZA SUDAR U OSIJEKU? Očevidac tvrdi: 'Vozač Hitne pomoći nije prošao kroz crveno!'

U nesreći u kojoj je sudjelovalo šest vozila, još je osam osoba lakše ozlijeđeno, a među njima i jednogodišnja beba
 Emica Elveđi/CROPIX

OSIJEK - Vozač BMW-a beogradskih registarskih oznaka, 46-godišnji Osječanin, u kojeg je u nedjelju poslijepodne u središtu Osijeka udario kombi Hitne medicinske pomoći u kritičnom je stanju na Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Osijek. Osim njega teške tjelesne ozljede zadobilo je i dvoje njegovih suputnika. U nesreći u kojoj je sudjelovalo šest vozila, još je osam osoba lakše ozlijeđeno, a među njima i jednogodišnja beba, a dan poslije uzrok nesreće izazvao je velike kontroverze. Naime, iako je policija i službeno potvrdila kako je nesreću, prolaskom kroz crveno svjetlo, izazvao 46-godišnji vozač kombija Hitne medicinske pomoći udarivši u BMW, izjava jednog od očevidaca nesreće baca novo svjetlo na ovaj slučaj.

Podsjetimo, nesreća se dogodila na križanju ulica Europske avenije, Kapucinske, Radićeve i Henglove. Zoran Blaževac iz Osijeka u trenutku nesreće sa svojim je vozilom, u kojem je bila i njegova supruga, stajao u Radićevoj ulici. Dakle, nasuprot Henglove i nasuprot BMW-a.

DRAMA U OSIJEKU 'Hitna je prošla kroz crveno! Žena je odgurnula dijete u kolicima u zadnji čas'

- Meni je bilo uključeno crveno svjetlo. U jednom trenutku, na moje iznenađenje, BMW sa suprotne strane je krenuo i ušao u raskrižje, što mi je bilo čudno s obzirom da je meni bilo crveno, pa je tako moralo biti i njemu. Već u sljedećem trenutku pred nama se dogodio žestoki udar Hitne u BMW. Odmah sam uzeo mobitel i nazvao policiju i tek kada sam završio razgovor s njima nama se uključilo zeleno. Dakle, nema mi logike da je vozač BMW-a imao zeleno, ako ga nisam imao i ja. O tome sam u nedjelju navečer dodatno izvijestio policiju kada sam vidio da se po portalima i na TV-u prenosi kako je Hitna prošla kroz crveno, a oni su mi rekli kako jedini ja govorim da je bilo suprotno - ispričao nam je Blaževac, dodavši i kako je nekoliko minuta poslije nesreće jedna gospođa njegovoj supruzi rekla da je srećom izbjegla tragediju.

- Ta gospođa bila je na pješačkom prijelazu u Kapucinskoj ulici i htjela je prijeći na drugu stranu na tramvajsku stanicu, no bilo joj je crveno na semaforu, što dodatno govori da je nama koji smo išli smjerom Radićeva-Henglova i obrnuto bilo crveno - kazao je Blaževac.

Neslužbeno, pak, doznajemo da je navodno i sam vozač Hitne policiji rekao da je prošao kroz crveno, tako da cijela ova priča ima dosta, najblaže rečeno, neobičnosti i nelogičnosti, koje će se očito morati dodato dokazivati. Glasnogovornik policije na kraju je još jednom potvrdio kako su to njihovi službeni podaci.

- Išlo se na sve opcije i potvrđeno je da je Hitna pomoć prošla kroz crveno, a da je i ovo vozilo koje ste naveli imalo zeleno svjetlo. Tako je zaključeno i unešeno u zapisnik, a protiv vozača Hitne ide kaznena prijava - rekao je Krznarić, dodavši i da će „policija u svakom slučaju možda obaviti još dodatne razgovore s osobama i svjedocima koji su se nalazili na mjestu događaja.“

Paralelno s ovom nesrećom prava drama odvijala se na svega nekoliko stotina metara udaljenom Trgu Ante Starčevića, gdje je 82-godišnji Ivan Maras doživio srčani udar i čekao liječničku pomoć. Na žalost, vozilo Hitne pomoći koje je jurilo na reanimaciju bilo je upravo ovo koje se sudarilo s BMW-om. Marasovo srce, na žalost, nije izdržalo dolazak drugih kola Hitne pomoći, koja su na Trg stigla nakon što su se pobrinuli na unesrećene u prometnoj te je čovjek preminuo. Više pojedinosti o svemu što se u nedjelju poslijepodne događalo pokušali smo doznati i u Hitnoj pomoći, no otamo su nam poručili da neće davati nikakve izjave.

Hitna pomoć vozila je uz zvučnu i svjetlosnu signalizaciju Europskom avenijom prema Kapucinskoj ulici kada je u raskrižju udarila u BMW koji je iz Henglove ušao u raskrižje. Od siline udara oba su vozila završila u suprotnom kolničkom traku u Kapucinskoj ulici gdje su u dvije trake stajala četiri vozila kojima je u tom trenutku na semaforu bilo crveno svjetlo i došlo je do sudara s tim vozilima. S obzirom da su vozila u Kapucinskoj stajala zbog crvenog svjetla logičan zaključak brojnih bio je da je crveno na semaforu bilo i Hitnoj, koja je dolazila iz suprotnog smjera. No, situacija je u praksi malo drugačija. Naime, vozila koja dolaze iz Europske avenije prema Kapucinskoj imaju pola minuta duže uključeno zeleno svjetlo, kako bi se omogućilo lijevo skretanje onima koji idu u Radićevu ulicu. Zato se vozilima u Kapucinskoj dakle pola minuta ranije uključi crveno svjetlo u odnosu na one koji dolaze iz suprotnog smjera. U tih pola minuta crveno je i u Radićevoj i u Henglovoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 01:26