PRAVOSUDNI PROBLEMI

TEGOBE BIVŠE MISS SPORTA Iako je zbog izvlačenja 30 milijuna eura ne istražuju, nekretnine su joj i dalje pod blokadom

Nekadašnju hrvatsku missicu Vlatku Matić Pivac dovodi se u vezu s mariborskom bankom
 CROPIX

Slovensko državno odvjetništvo je nakon višegodišnjih izvida prije dva dana od mariborskoga Okružnoga suda zatražilo otvaranje formalne sudske istrage u slučaju Nova kreditna banka Maribor (NKBM) zbog sumnji da su 2006. i 2007. preko tvrtki iz Hrvatske na kupovini nekretnina u Hrvatskoj iz banke izvukli više od 30 milijuna eura.

Zatražena je istraga protiv bivšega direktora banke Matjaža Kovačića te još četvero slovenskih državljana, a policijski izvidi u ovome slučaju traju od 2012. i njima je, osim petorice Slovenaca, obuhvaćeno i četvoro hrvatskih državljana kojima je u Hrvatskoj blokirana imovina.

Poriču optužbe

Riječ je o poduzetniku Tomislavu Blagusu koji je u Zagrebu osnovao nekoliko tvrtki preko kojih je banka navodno kupovala zemljišta širom RH, zatim o bivšoj Miss sporta Hrvatske Vlatki Matić Pivac, te poduzetnicima Zoranu Galiću i Damiru Jurjeviću.

No nitko od navedenih hrvatskih državljana za sada nije formalno osumnjičen u slovenskoj istrazi, a oni poriču optužbe koje su im stavljene na teret. Konkretno, slovenska policija ih sumnjiči da su preko posrednika, navedenih hrvatskih državljana, Kovačić i ostali formalno novcem banke kupovali nekretnine po dvostruko većoj cijeni od realne, a da bi zapravo za sebe osobno zadržali tu razliku novca.

Nadležni hrvatski sudovi su na slovenski zahtjev putem međunarodne pravne pomoći već 2012. odobrili pretrage domova i kancelarija Blagusa i ostalih, a od 2013. su i blokirali niz nekretnina u njihovom vlasništvu.

Budući status

Također, zanimljivo je, spis hrvatske policije u ovom slučaju iz nekih razloga je bio kompromitiran 2012. navodno od strane policajaca koje USKOK tereti da su zajedno s poduzetnicima Vladom Rajićem, Igorom Mlinarom, Rudolfom Krpinom i drugima dilali podatke iz najtajnijih USKOK-ovih istraga te je otkrivanje podataka iz toga predistražnoga spisa dio inkriminacija u aferi “Krtica”.

Premda ova formalna istraga slovenskoga tužiteljstva za sada nije usmjerena protiv hrvatskih državljana, vrlo je upitno u kojemu će statusu oni biti u budućnosti. Može se dogoditi da budu svjedoci u postupku u Sloveniji, ali postoji mogućnost i da Slovenija Hrvatskoj ustupi progon protiv njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:04