HOROR IZ 1991. GODINE

TAJNO SVJEDOČENJE, A ŽRTVA UVEDENA U SUDNICU PRED POČINITELJE! Skandal na suđenju za ratni zločin

Silovali su 20-godišnju djevojku pred očevim očima, a isto su učinili i pred maloljetnim sestrama te bratom i majkom, kojima su za to vrijeme puške bile uperene u glavu, a majci pod bradom i nož
 Ilustracija

OSIJEK - Zbog ratnog zločina nad šesteročlanom hrvatskom obitelji iz Dalja tijekom 1991. godine u ovom, tada okupiranom, istočnoslavonskom mjestu, na Županijskom sudu u Osijeku počelo je suđenje Ljubinku Radoševiću (59) i Vojislavu Grčiću (51) iz Dalja.

DORH ih tereti da su 1. kolovoza 1991. godine, nakon napada na policijsku postaju, Radošević i još nekolicina pripadnika Teritorijalne obrane upali u kuću gdje je živjela šesteročlana obitelj hrvatske nacionalnosti.

Prvo su pretukli, tada 36-godišnjeg, vlasnika kuće i to pred suprugom, 20-godišnjom kćerkom te maloljetnim kćerima i sinom, a potom su ga omamili injekcijom te odveli iz kuće.

Prema Radoševićevoj zapovijedi, Grčić te još jedan, u međuvremenu preminuli, i jedan nepoznati pripadnik TO potom su silovali 20-godišnju djevojku pred očevim očima, a isto su učinili i pred maloljetnim sestrama te bratom i majkom, kojima su za to vrijeme puške bile uperene u glavu, a majci pod bradom i nož.

Okrivljenici su na početku suđenja, koje je zatvoreno za javnost, izjavili da se ne osjećaju krivima, a oštećena žena svoj je iskaz dala putem video linka, međutim prethodno je morala ući u sudnicu kako bi se konstatiralo da je prisutna, što je razljutilo predsjednicu Udruge Žene u Domovinskom ratu Mariju Slišković, koja prati ovaj slučaj.

- Zatražili smo tajno svjedočenje kako bismo zaštitili žrtvu, ali čemu to ako ona mora ući u sudnicu i suočiti se s optuženima. Zbog ovoga ću tražiti hitan prijem kod ministra pravosuđa - poručila je Slišković, dok je predsjednik Sudskog vijeća Zvonko Vekić ustvrdio kako se na početku ročišta mora utvrditi identitet oštećenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:23