SUĐENJE JOZI ČABRAJI

'SVE ĆU VAS POBITI, JEDNOG PO JEDNOG!' Mučno svjedočanstvo krvavog zločina onkraj škole

Žustro je bilo danas u velikoj sudnici Županijskog suda u Splitu gdje je nastavljeno suđenje Jozi Čabraji (23) za ubojstvo Marina Matijaša (20) krajem lipnja prošle godine pokraj stare zgrade OŠ Bijači u Kaštel Novom. Počelo je svjedočenjem Fani R. (19) koja je te kobne večeri bila ispred škole s prijateljicama te pokojnim Matijašem i njegovim prijateljem Dujom Pivčevićem, piše Slobodna Dalmacija.

- U jednom trenutku četiri mladića, a prepoznala sam Čabraju i Antu Strižaka, došli su i krenuli prema nama, a svi su nešto držali u rukama iza leđa. Pivčević je pitao Čabraju: "Jel ti to imaš pištolj?", a Marin je pitao: Šta ste vas četvorica došli na nas dvojicu? Čabraju ne poznam, znam da za njega govore da je "manga". On je udario Marina, a onda ga je Duje odgurnuo pa su počeli bježati. Jozo je u ruci imao palicu, a za pasom ispod majice nešto, ali ne znam je li to bio pištolj - kazala je djevojka što je izazvalo Čabrajino negodovanje koje se nastavilo tijekom cijele rasprave na što ga je nekoliko puta upozoravao sudac Slavko Lozina i to prilično oštro zaprijetivši mu izbacivanjem iz sudnice.

- Mene je te večeri oko 22, 23 sata nazvao Marinov brat Vito i rekao da je Jozo napa Marina i Duju kraj škole i mogu li ja doći do njega doma. Doša sam i vidija Vitu, Duju Pivčevića, Marina i Kiću, pa smo otišli do škole i gledali oće li se oni opet vratiti. Potom smo s Josipom Baričevićem išli napraviti đir autom i stali smo kod hotela "Palace" kad smo vidili Čabraju i brata mu. Izašli smo i došli do pola ulice, a onda smo ih vidili masu na dnu ulice. Jozo je bija na čelu grupe, dera se nešto, izvadija je pištolj. Marin je viknija: "Šta je pi..., spremi taj pištolj, ajmo to riješit na šake!", a Jozo je uzvratija: "Dođite pi..., sve ću vas pobiti jedno po jednog". Kad smo vidjeli da ih je previše, otišli smo nazad u auto - posvjedočio je Ivan Kelam (19) koji je član Matijaševe grupe, navodi Slobodna Dalmacija .

Kazao je da su se poslije odvezli do škole, da je on imao nož i palicu te sa su se sakrili iza igrališta kad su vidjeli crni auto na početku ulice.

- Vidili su nas i prošli, zaustavili su se nakon 20-ak metara, a tad je nešto puklo u auto, neko je nešto bacija. Jozo je sija na prozor od auta, izvuka se do pola i vidija sam bljesak, znali smo da ima pištolj. Mi smo se makli u uličicu, a onda smo vidili da nema Marina. Duje je reka da je vjerojatno pobiga na drugu stranu, a Vito je vidija nešto na podu i reka je: "A vidi klošara, upuca je pasa." Onda je Duje priša malo bliže i reka: Nije to pas, to je Marin!" - posvjedočio je Kelam i dodao da mu je nedavno prišao Čabrajin brat i kazao da mu je "Jozo poručio da govori istinu", a da će on zauzvrat povući prijavu za teške tjelesne ozljede.

Nakon ovoga, uslijedilo je svjedočenje Duje Pivčevića kojega su trojica čuvara doveli iz Odgojnog zavoda u Turopolju. I on je pričao o povijesti sukoba dviju grupa, a onda je rekao što se dogodilo te kobne večeri kad je Marin Matijaš ubijen.

- Kad se auto zaustavija, ja sam bacija macu od 5,6 kila i pogodija u zadnji dio auta, a Jozo je izaša kroz prozor i nišanija pištoljen prema nama (pokazuje sucu - op.a.), a onda je opalija. Kad smo vidili Marina na podu, ja san otrča u kafić po pomoć, a pobiga san kad je došla policija zato jer su me tad tražili budući san prije toga pobiga iz postaje u Kaštelima - kazao je, među ostalim, Pivčević dodajući da se u ulici dobro vidjelo jer je bila uključena ulična rasvjeta i reflektor na školskom igralištu. Suđenje se nastavlja.

Gledao si previše krimića

Kako je sudac Lozina upozoravao Čabraju:

- Nemojte pisati pisma prijateljima u kojima govorite o ovom postupku. To su pisma na osam, devet stranica i mi to sve moramo kontrolirati, a to vam neće izaći iz zatvora.

- Šta želite pitati, što sad želite ispasti heroj ulice?

- Provocirate i tražite nešto što svjedok nije rekao, nemojte sad tražiti ono što nije rekao.

- Još jedan ispad i primijenit ću ZKP, ovo nisu Kaštela, ovo je sud koji treba poštovati i ovakim ponašanjem škodite sebi.

- Ti si malo previše gleda američkih krimića!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:28