LOV U MUTNOM

Supatnike izbjeglice prevario za 4800 eura

Dobova, 291015.Vlakom iz Hrvatske izbjeglice se dovoze direktno na kolodvor u Dobovi, odakle ih pjesice vode u obliznji kamp, a nakon toga ih transportiraju do kampa Sentilj i austrijske granice.Na fotografiji: policija i vojska iskrcava izbjeglice s vlaka.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Do 16. rujna prošle godine u Hrvatsku je ušlo gotovo 30.000 izbjeglica, a među njima je bio i Iračanin Walid Ibrahim Jusuf (35) koji je nedavno na Općinskom sudu u Vukovaru nepravomoćno osuđen zbog prevare na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje.

Njegov krimen datira upravo od tog datuma kada je rano ujutro u Tovarniku, iako je imao isti status kao i ostali migranti, odlučio zaraditi na tuđoj nevolji. Nasamario je Sirijku s djetetom da će je za 1500 eura prevesti do Beča bez dodatnih peripetija. Ona mu je naivno povjerovala i dala mu tri novčanice od 500 eura, ali je ubrzo shvatila da ju je slagao pa je pozvala policajce. Walid je nastavio dalje loviti u mutnom pa je istu priču “prodao” i sunarodnjaku kojem je tobožnju uslugu prijevoza njega i njegove obitelji naplatio 3000 eura uz još 300 eura za nošenje prtljage. MUP kaže da je to bio izoliran slučaj.

Kako smo pisali kad je krenuo migrantski val prema Hrvatskoj, domaći prevaranti su obećavali migrantima brda i doline vezane uz prijevoz do željenih destinacija, a čak su se u lov na prevarante angažirale i Kobre. Prevaranti su imali i vlastite valutne tečajeve pa su migrantima za 50 eura davali 250 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:06