ZDRAVKO FOLNEGOVIĆ

SUDSKA POBJEDA KRALJA PREVARA Nasamario je stotine, a država mu sada mora vratiti novac

Žrtve Folnegovića bili su i tast Ivića Pašalića, vlasnik Anić holdinga te pokojni utemeljitelj Diners Internationala
 Damir Krajač / CROPIX

Zdravko Folnegović (57), koji je na više hrvatskih sudova pravomoćno osuđen jer je godinama iz Švicarske uz organiziranu mrežu pomagača žrtvama iz Hrvatske nudio lažne kredite i uzeo im milijune, tužio je Republiku Hrvatsku tvrdeći da je nedopustiva ovrha određena rješenjem od studenog 2013. nad njegovim švicarskim poduzećem TLF. Dobio je sudsku bitku i spasio 62.000 švicarskih franaka.

“Ovrhovoditelj nije ovlašten oduzeti imovinsku korist od trgovačkog društva TLF iz Švicarske, umjesto od mene”, piše u Folnegovićevoj tužbi Općinskom sudu u Zagrebu. Folnegović, koji služi kaznu u Lepoglavi, smatrao je da njegova švicarska tvrtka nema veze s njim osobno pa je zatražio natrag švicarske franke u protuvrijednosti od 321.000 kuna, koliko mu je država skinula s računa tvrtke.

Izručili ga Švicarci

Folnegovića, koji je trenutno u zatvoru u Lepoglavi, u Hrvatskoj za prevaru tereti 63 oštećenika.

Poznat je po tome što je svojedobno prevario i Ivana Pleseca, tasta Ivića Pašalića. U ožujku prošle godine u ponovljenom je postupku proglašen krivim i osuđen na tri godine zatvora za prevaru nad Plesecom te Aleksandrom Tešićem i Dorianom Bošnjakom Praunsbergerom. Dužan je vratiti Plesecu 280.000 kuna, a Tešiću 80.000 njemačkih maraka preračunato u kune.

Dvije godine ranije Folnegović je, nakon niza godina izbjegavanja dolaska na zagrebački Općinski sud, uhićen u Švicarskoj i izručen. Već tada je bio nepravomoćno osuđen u odsutnosti na čak tri suda u Hrvatskoj, svaki put zbog prevare. Prema ovoj optužnici, Plesecu je 2002. obećao da će mu uz proviziju od 100.000 DEM srediti kredit u inozemstvu. Proviziju je naplatio, a posao nikad nije realiziran. Slično je bilo i s drugom dvojicom iz optužnice.

Mozak operacije

To je samo jedan od postupaka u kojima je Folnegović optužen za prevaru. U najvećem od njih, koji se također vodi na Općinskom sudu u Zagrebu, čak 60 oštećenika tvrde da ih je prevario za iznose u rasponu od 1000 do 30.000 eura. Svi oni nasjeli su na priču o povoljnim kreditima u Švicarskoj. I nakon što je u odsutnosti bio osuđen zbog niza prevara, Folnegovića to nije spriječilo da iz Züricha i dalje vodi unosan ilegalni posao. Za realizaciju masovne prevare Folnegović je u Hrvatskoj trebao mrežu suradnika. Većina ih je uhićena, a suđenje im je uvelike bilo u tijeku kada je i sam mozak operacije lišen slobode.

Majka i sin, Zora (54) i Nenad (32) Vasić, dio su Folnegovićeve mreže prevaranata koji su u od 2009. do 2012. oštetili stotinjak osoba. Na optuženičkoj klupi poslije su se našli i Ines Mijić, Dževad Jelačić te Sandro Udović. Zora Vasić i Folnegović povezali su se 2009. kada mu se ona obratila tražeći kredit od pola milijuna eura. Iz njihova poslovnog aranžamna izrodio se plan prema kojem bi ona u Hrvatskoj nalazila žrtve kojima je hitno potreban novac, a on će u Švicarskoj odraditi sve ostalo.

Njezin je posao bio da potencijalnim žrtvama objasni kako u Švicarskoj postoji “pouzdan čovjek” koji zastupa tvrtku AXXA LA Group iz Dubaija preko koje se može brzo i bez puno formalnosti ishoditi kredit. U posao se postupno uključio i Zorin nezaposleni sin.

Povoljni krediti

Glas o povoljnim “šeikovim” kreditima brzo se širio i broj žrtava je rastao. Kada bi ih se skupilo dovoljno, majka i sin unajmili bi minibus i vozili grupu u Zürich gdje su se sastajali s Folnegovićem, koji bi ih impresionirao skupim odijelom i aktovkom. Predstavljao se kao Valentin Mayer.

- Taj Mayer, a sada vidim da se radi o Folnegoviću, primao nas je u hotelu kod aerodroma u Zürichu. Predstavljao se kao uspješan poslovni čovjek te objašnjavao kako AXXA grupa ima neograničen izvor novca i istodobno je u posjedu ING banke te tako dobiva kredite povoljnije od onih koje su nudile banke u Hrvatskoj. Uvjeravao nas je da su krediti sigurna stvar te da je samo potrebno uplatiti polog. Kredit smo trebali dobiti nakon 30 dana - ispričao je u istrazi jedan od nasamarenih.

Vasićevi se terete da su ilegalno stekli oko tri milijuna kuna, no većina žrtava široj su javnosti nepoznate osobe.

Složen poslovni odnos

Međutim, tijekom rane i puno unosnije “solo karijere” Folnegović je uspio nasamariti ljude kao što su poduzetnik Damir Anić, vlasnik Anić holdinga, od kojega je uzeo 35.000 CHF predujma za kupnju luksuznog Mercedesa u Švicarskoj. Anić auto nikad nije dobio, a ostao je i bez predujma. Do suda je dopro i slučaj Žarka Kraljevića, pokojnog vlasnika kartične kuće Diners International. Kraljeviću je krajem devedesetih nudio povoljan kredit u Americi, a Folnegoviću je na ime provizije trebalo pripasti dva milijuna dolara. Kraljević mu je za to izdao mjenice koje je Folnegović mogao naplatiti tek nakon što Kraljeviću na račun bude uplaćen kredit.

Iako kredit nikada nije dobio, Folnegović je u Švicarskoj pokrenuo naplatu mjenica. Kraljevićevi odvjetnici ipak su u zadnji čas uspjeli spriječiti prevaru, no slučaj još nije sudski okončan. Njihov poslovni odnos počeo je 1999. kada je Folnegović obećao Kraljeviću da će mu pomoći oko ishođenja povoljnog kredita u Švicarskoj.

Potpisali su neopozivi ugovor o naknadi 3. studenoga 2001. kojim se Folnegoviću jamči nevjerojatnih 50 posto od ukupnog iznosa kredita. Kraljević je poslije tvrdio da nije dobio nikakav kredit, a Folnegović u protutužbi navodi da je Kraljević dobio prvo 13 milijuna dolara kredita te da je i nakon toga koristio isti izvor financiranja. Sada Folnegović od Dinersa traži 16,4 milijuna dolara plus kamate.

Kobna pljačka njemačke umirovljenice

Folnegović je po zanimanju ekonomist iako se predstavljao i kao građevinski inženjer. Deseci oštećenika tvrde da se osim kao Valentin Mayer predstavljao i kao Ivan Soldo. U Švicarskoj je živio od 1990. i malo se zna o njegovim aktivnostima do tada. Postojale su i glasine, pa i novinski napisi, da je radio za jugoslavenske tajne službe te da je 1987. bio umiješan u grabežno umorstvo 91-godišnje Charlotte Kissner. Prema optužnici, Folnegović je s kompanjonom Tvrtkom Vijačkićem ušao u staričin stan predstavljajući se kao vodoinstalater. Svezali su je i ukrali joj dvije štedne knjižice, vrijednosne papire i 300 DEM.

Starica je poslije umrla od posljedica tog događaja, a Folnegović je odležao nekoliko godina u njemačkom zatvoru. Prema vlastitom iskazu na sudu, isprva je u Švicarskoj radio kao direktor prodaje u zastupstvu Mercedes-Benza. Potom je otvorio tvrtku za prodaju građevinskih strojeva, no ubrzo se okrenuo konzultantskim poslovima i posredovanju u financijskim transakcijama.

- Sve je išlo dobro do 2008., kada sam doživio moždani udar. Sve sam prodao i otada sam u financijskim problemima - opisao je svoj život u par rečenica Folnegović.

Svojvremeno je hrvatskim medijima nudio informacije o švicarskim tvrtkama Ivića Pašalića i o tome da je Ivo Sanader deponirao 19 milijuna dolara vrijedne zlatne poluge na Britanske Djevičanske Otoke. (D.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:51