NEMORALNI POGREBNICI

SUĐENJE OSJEČKIM GROBARIMA KOJI SU PLJAČKALI MRTVE ‘Nitko se nije javio za zlatne zube, znači da ih se odrekao...’

Dio okrivljenih u međuvremenu se javio tužiteljstvu s prijedlogom da se pokušaju nagoditi
 Kos/CROPIX

Moj je suprug prodavao našu, obiteljsku zlatninu, neke dječje naušnice i moje polomljeno prstenje, a nikada u kuću nije donio ni jedan zlatni predmet nekog od pokojnika - ustvrdila je na Općinskom sudu u Osijeku u nastavku suđenja osječkim grobarima i nosačima svjedokinja Ružica Ećimović, supruga 14-okrivljenog nosača Ivice Ećimovića.

Na upit njegova odvjetnika Berislava Stankovića vezano uz sat koji je Ećimović nosio na ruci i koji mu je policija nakon uhićenja u veljači 2013. oduzela, rekla je i da je njezin suprug taj sat kupio u trgovini na Sjenjaku. No upravo je sam Ećimović u istrazi rekao sve potpuno suprotno onome što je na sudu rekla njegova supruga.

- Okrivljeni je u istrazi sam izjavio da je sat koji ima na ruci skinuo s jednog pokojnika. Stoga stavljam primjedbu na iskaz svjedokinje jer je on usmjeren da pogoduje okrivljenome u izbjegavanju kazneno-pravne odgovornosti - rekla je tužiteljica Vesna Osmanović.

Nije bilo pritužbi

Osim Ećimovićeve supruge na raspravi održanoj u srijedu, na koju je inače od 14-orice optuženih bivših grobara i nosača čak njih 11 stiglo u crnoj odjevnoj kombinaciji, svjedočili su i zaposlenici Ukopa Damir Aleksić i Tomica Pačarek.

Aleksić je tako kao upravitelj groblja Sv. Ana rekao da je tijekom jedne ekshumacije među posmrtnim ostatcima pokojnika pronađen zlatni lančić, koji su mu njegovi nalaznici, optuženi Josip Burger i Željko Molnar, predali, a on ga je proslijedio obitelji pokojnika. I on i Pačarek, nekadašnji voditelj Odjela za pogrebne usluge, rekli su da nikad nisu dobili pritužbe građana da se kradu zlatnina i druge vrijednosti.

Konkretni oštećenici

Dio rasprave protekao je i u pravnom nadmudrivanju tužiteljice i branitelja optuženih, pri čemu je Dražen Srb tražio da se tužiteljstvo obveže za sljedeću raspravu predložiti barem jednog konkretnog oštećenika, a vezano uz daljnje postavljanje odštetnog zahtjeva.

Zakonski nasljednici

Osmanović mu je odgovorila kako smatra da ne moraju dokazati imenom i prezimenom čije su to stvari “jer su i sami okrivljenici u istrazi rekli da su ih uzimali od pokojnika, pa je jasno da su to tuđe stvari”. Odvjetnik Hrvoje Krivić pak tražio je da se odvjetništvo očituje je li im se vezano uz oduzete stvari javio itko od zakonskih nasljednika. Na to je Osmanović odgovorila da je teško očekivati da će se netko javiti za “zlatne zubiće koji se nalaze u jednoj plastičnoj kutiji” te dodala da im se nitko nije javio. To je pak ponukalo odvjetnicu Snježanu Popović da zaključi kako “to što se nitko nije javio za zlatne zubiće, znači da ih se odrekao”.

SLIJEDE NAGODBE Novi zakon donosi bitno manje kazne

Kako neslužbeno doznajemo, dio okrivljenih u međuvremenu se javio tužiteljstvu s prijedlogom da se pokušaju nagoditi u ovom slučaju. Naime, izmjenama Kaznenog zakona koje će na snagu stupiti sljedećeg tjedna zapriječena kazna za tešku krađu smanjena je s dosadašnjih od jedne do osam godina na šest mjeseci do pet godina. Stoga se sada otvara mogućnost sklapanja nagodbi, pa čak i izricanja uvjetnih presuda, odnosno rada za opće dobro. Vjeruje se da će dobar dio okrivljenih ići na nagodbu s tužiteljstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:42