MILIJUNSKI POSLOVI

SUĐENJE HČSP-OVCIMA MILJKU I KALINIĆU Nisu izvodili radove, a plaćeno im 3,7 milijuna

Hidrocommerce je milijune za poslove na kolektoru i Sveučilišnoj bolnici uplatio tvrtki Kalvin Miljkova tadašnjeg tajnika Vinka Kalinića, koji je novac podigao i predao šefu
 Damjan Tadić/CROPIX

To su sve laži. Razapinje me se bez dokaza. Ispada da je nešto čudno u tome da su poslove izvodile tvrtke bez radnika.

Predlažem sudu da od Hrvatske gospodarske komore pribavi podatke koliko su tvrtke bez zaposlenika 2005. i 2006. godine u Hrvatskoj izvršile poslova. Mislim da će se sud zaprepastiti - ispričao je u petak na zagrebačkom Županijskom sudu čelnik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josip Miljak, kojemu se sudi zbog optužbi da je preko svojeg nekadašnjeg stranačkog tajnika Vinka Kalinića od 2005. do 2008. iz Kalinićeve tvrtke Kalvin izvukao 3,7 milijuna kuna.

Brani se šutnjom

Tvrtka Kalvin, koja je bila bez zaposlenika, u inkriminiranom je razdoblju spomenuti novac dobila od tvrtke Hidrocommerce Josipa Kordića, i to kao podizvođač radova na zagrebačkom kolektoru otpadnih voda te radovima na Sveučilišnoj bolnici. Kalinić je priznao da je podignuo spomenuti iznos s računa svoje tvrtke, no da je zatim odmah gotovo sav novac predavao Miljku. Miljak pak sve poriče i brani se šutnjom.

Nitko od do sada saslušanih bivših čelnika Hidrocommercea nije se sa sigurnošću mogao sjetiti kako je Kalinićeva tvrtka bez zaposlenika izvodila radove za njih, a također su rekli i da se ne sjećaju da je možda neka Miljkova tvrtka obavljala radove za njih. Međutim, tužiteljstvo je iz jednog poreznoga nadzora od prije nekoliko godina pronašlo podatke da je Miljkova tvrtka Piramida projekt 2005. imala poslovne odnose s Hidrocommerceom teške oko 4,5 milijuna kuna.

Potpisnici Miljak i Kordić

Naime, Piramida je kao podizvođač bila angažirana na poslovima gradnje kolektora u Zagrebu te na jednoj građevini u Dugopolju. Oba ugovora sklopljena su isti dan, a potpisnici su Miljak i Kordić. Još zanimljivije je ono što je utvrdio porezni nadzor:

Angažirao podizvođača

Miljak je 20 dana kasnije i sam angažirao podizvođača, tvrtku SPG Promet, koja je bila prijavljena na lažnoj adresi, nije imala zaposlenike, a njezina vlasnika Sinišu Papka poreznici nisu uspjeli pronaći. Također, iz nadzora je vidljivo da ni Miljkova tvrtka nije imala zaposlenike pa je to malo začudilo sutkinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:44