JOSIP VRBIĆ

SUĐENJE EKSPERTU ZA UMJETNINE ‘Bogorodicu’ je ukrao vojnik iz Splita, ali nije odao naručitelja

Vrbić: Snimke Vidoševićeva bunkera dao sam u novine jer javnost treba znati što je unutra
 Tea Cimas / CROPIX

Niz godina tragao sam za najpoznatijim umjetničkim slikama, a pritom sam stalno nailazio na opstrukciju i u MUP-u i na drugim stranama. Lani 3. rujna sletio sam s ceste dok sam se s kćeri vozio u autu.

Serviser je utvrdio da su blokirani amortizeri na zadnjim kotačima te da je mala mogućnost da se tako nešto dogodi samo od sebe. Mislim da su me pokušali ubiti ili zastrašiti jer sam pripremao veliku akciju kojom bih stao na kraj art-mafiji i sa svih strana sam dobivao upozorenja da se time ne bavim - rekao je jučer u svojoj obrani policijski inspektor Josip Vrbić, kojemu se sudi zbog optužbi da je novinarki Jutarnjeg lista predao fotografije tajnog bunkera u vili na Prekrižju u kojemu je bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević skrivao skupocjene umjetnine i kolekciju lovačkih trofeja.

Popisivanje umjetnina

Jutarnji list je objavio fotografije, a Vrbić je postao prvi policajac koji je zbog odavanja informacija novinaru završio u Remetincu.

Josip Vrbić je jučer iznoseći svoju obranu ustvrdio da je fotografije predao zato što je smatrao da javnost ima pravo znati što je sve pronađeno kod Vidoševića jer je već ranije postojao niz pritisaka i pokušaja zataškavanja od strane “hrvatske art-mafije”.

- Nisam uopće razmišljao da bi davanje fotografija bilo kazneno djelo. Niti mi je motiv bio neki novac niti nemoral. Jednostavno sam smatrao da javnost treba znati - rekao je Vrbić.

Policajac je ispričao kako je u pretragu Vidoševićeve vile na Prekrižju pozvan da bi stručnim znanjem pomogao sudskom ovrhovoditelju.

- Savjetovao sam mu kako treba popisati oko 600 umjetnina koje smo našli kod Vidoševića. U jednom trenutku otkrili smo tajnu prostoriju u kojoj su bile umjetnine i lovački trofeji.

Paljenje ugovora

Kolege su počele fotografirati trofeje, a mene je jedan kolega iz Like zamolio da ga mobitelom slikam pokraj polarnog medvjeda. Rekao mi je: ‘Slikaj me sa zemljakom’ - nastavio je Vrbić i dodao da je u jednom trenutku u kaminu primijetio puno spaljenih dokumenata, pa je rekao kolegama da kamin ograde policijskim trakama kako bi se moglo pregledati što je Vidošević spaljivao.

- Na neizgorenim dijelovima papira vidio sam da su to neki ugovori. Mislio sam da se možda radi o ugovorima o kupoprodaji slika. Međutim, kolega policajac žaračem je uništio tu hrpu spaljenog papira - kaže Vrbić. Nakon pretrage kuće na Prekrižju krenuli su u pretragu prostorija HGK, gdje je pronašao krivotvorenu sliku Medulića koja je bila plaćena 50.000 eura.

Presuda 3. listopada

Vrbić je također vrlo detaljno pričao o svojoj istrazi o krađi famozne slike “Bogorodica s djetetom”, koja je ukradena u noći 29. prosinca 1993. iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika u Splitu, da bi je nakon 19 godina, početkom 2013., navodni lopov sam predao policiji. Ta osoba nije bila kazneno gonjena zbog zastare, a tvrdila je da je slika cijelo vrijeme bila kod nje. Vrbić je jučer iznio nepoznatu stranu priče o slici vrijednoj najmanje 300.000 eura.

- Još 1999. sam otkrio da je sliku ukrao Željko Lovrić, koji je tada bio vojna osoba. Postojale su indicije, niz ljudi iz Ministarstva kulture je to tvrdilo, da je Nadan Vidošević čovjek za koju je ta slika ukradena. Splitskoj policiji poslao sam Lovrićeve otiske prstiju, ali tada su opstruirali istragu, što je kasnije utvrdilo i policijsko povjerenstvo. Zanimljivo je da se Lovrić lani predao policiji s odvjetnikom Franom Gorjancom koji je od 1994. do 1998. godine bio inspektor u splitskoj policiji. Nikada nije utvrđeno tko je krajnji naručitelj krađe. Zbog toga sam odlučio ove slike dati javnosti - završio je Vrbić.

Izricanje presude policajcu najavljeno je za 3. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:49