NESTALI SPLIĆANIN

Stručnjaci objašnjavaju što se čekalo: Zašto ronioci tek od petoga dana pretražuju rijeku?

Već na dubini od metar, dva, ne može se više pričati o vidljivosti. Potpuni mrak, kaže profesionalni ronioc Branislav Sadžaković

potraga za Matejem Perišem

 Tom Dubravec/CROPIX

Za Splićaninom Matejem Perišem (27), koji je nestao u noći između 30. i 31. prosinca kod Beton hale u Beogradu, traga se već šesti dan. Prijatelji su njegov nestanak prijavili 31. popodne, a tek petoga dana u potragu su se uključili i ronioci žandarmerije. Zbog čega je to učinjeno tek tad, a ne ranije, ako se znalo da je mladić nestao na potezu oko rijeke, objasnilo je za Novu.rs nekoliko stručnjaka koji su ovih dana sudjelovali u potrazi.

Periš se kobne večeri veselio s prijateljima u klubu Gotik u Beton hali. U jednom trenutku izašao je iz Gotika i nestao. Njegovi prijatelji vratili su se u unajmljeni apartman na Dorćolu i vidjevši da se mladić ne vraća duže vreme, prijavili su njegov nestanak 31. prosinca u 18.00 sati. Od tog trenutka beogradska policija traga za mladićem. Obavili su razgovor s njegovim prijateljima, zaposlenima u klubu i svima koji bi mogli znati nešto o Mateju.

Međutim, tek zahvaljujući snimkama s nadzornih kamera s okolnih lokala, utvrđeno je da je neko vrijeme trčao okolnim ulicama. U jednom trenutku pokušao je ući u jedan taksi u Karađorđevoj ulici, ali pošto nije uspio, nastavio je do restorana Savanova gdje se spustio ka rijeci.

Na snimkama se ne vidi trenutak kad ulazi u vodu, ali ovo je bio ključan trag policiji da alarmira ronilačku ekipu žandarmerije. U trenutku kad ronioci dolaze na Savu i počinju pretraživati nemirno korito rijeke, već je peti dan potrage i gotovo da nema onoga tko prati ovaj slučaj, a da se nije zapitao - zbog čega baš sad i što se čekalo dosad?

Pretraživanje rijeke, njezina dna, obale i toka, prilično je kompleksan posao koji zahtijeva određenu pripremu, ali i konkretna saznanja. Korito Save u dijelu kod Beton hale prilično je široko, a voda dostiže brzinu od 10 kilometara na sat. Sve ove karakteristike rijeke važne su odrednice kojima će se voditi ronioci tijekom potrage.

Bivši inspektor za otmice i iznude Slobodan Mišković za Nova.rs kaže da zaranjanje ronioca dolazi na kraju.

- Prije njih rijeku su pretraživali policajci na čamcu sa sonarom koji registrira sve anomalije i deformacije na dnu. Ekran im pokazuje i veličinu objekta koji vide. Također, uvjeti za ronjenje izuzetno su teški i ronioci moraju voditi računa i o svojoj sigurnosti - objašnjava inspektor Mišković.

Osim toga, ronioci iz Mreže za opasnost Srbije, koji također sudjeluju u potrazi, objasnili su da rad dodatno otežavaju trenutni uvjeti na rijeci. Niska temperatura vode, hladno vrijeme, zamućenost i velika količina smeća, grana i balvana koje rijeka nosi, čine da se pretraga može vršiti samo pipanjem riječnoga tla.

- Već na dubini od metar, dva, ne može se više pričati o vidljivosti. Nema tu nikakve vidljivosti, potpuni mrak. Jedva se vidi kompjuter na ruci i to kad se ruka približi skroz do maske - objasnio je Branislav Sadžaković, profesionalni ronioc i pripadnik Mreže za opasnost koja surađuje sa Sektorom za izvanredne situacije MUP Srbije.

Dodao je i kako se pretraga vrši tako što je, zbog loše vidljivosti, jedna ruka ispružena kako bi se zaštitile glava i maska, a drugom rukom pipa se dno, dok je ronioc sve vrijeme vezan užetom zbog sigurnosti. Pod vodom se zadržava maksimalno 30 minuta jer je, iako ima takozvano suho odijelo, temepratura vode niska.

Stručnjaci iz Mreže za opasnosti Srbije objasnili su da je zbog svega ovoga potraga u rijeci, samo pod pretpostavkom da je mladić u nju ušao kod Beton hale, traženje igle u plastu sijena i da se čekao trag, poput onoga kad mladić kod restorana Savanova silazi stepenicama, kako bi se s njom krenulo.

Kako nema drugih konkretnih tragova, akcija traganja zasad se provodi samo na ovom potezu rijeke i širit će se shodno novim tragovima i podacima, piše Nova.rs.

Podsjetimo, Matej Periš nestao je u noći između 30. i 31. prosinca u Beogradu. Njegovi prijatelji, s kojima je kobne večeri bio u Gotiku, poligrafski su ispitani nakon čega su se vratili u Split. Otac nestalog Splićanina od nedjelje je u Beogradu i on je potvrdio da je mladić na pojedinim snimkama sigurnosnih kamera objavljenim prije nekoliko dana njegov sin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:33