VRHOVNI SUD ODLUČIO O PRESUDI

Strašnom Kikiju potvrđene 4,4 godine za rešetanje specijalca

 Mario Todorić / Cropix

Vrhovni sud potvrdio je presudu od četiri godine i četiri mjeseca zatvora Splićaninu Kristijanu Stojanoviću Kikiju za pokušaj ubojstva redara Lea Paurevića na Poljudu u lipnju 2010.

Stojanović, stari znanac splitske policije i pravosuđa, bio je suvozač na motociklu s kojega je ispalio šest hitaca prema Jaguaru u kojem je bio Paurević i kojega su pogodila dva metka.

Zabetoniran iskaz

Priznanje koje je Stojanović dao pred Rene Laura, zamjenicom splitskog županijskog državnog odvjetnika, u siječnju 2013. bilo je ključno za izricanje presude koju mu je u lipnju iste godine izreklo sudsko vijeće splitskog Županijskog suda na čelu sa sucem Vladimirom Živaljićem.

Iako je Stojanović iznoseći svoju obranu rekao da je pred Državnim odvjetništvom priznao djelo jer je bio bolestan i zato što mu je tako sugerirao tadašnji branitelj uvjerivši ga da je “slučaj zabetoniran iskazom svjedoka”, i to iskazom D. B. kojeg je sudac Živaljić izdvojio iz spisa jer se iz zapisnika ne vidi da su mu pročitana njegova prava, sudsko vijeće nije u to povjerovalo.

Stojanović je tvrdio da je taj dan bio u Zagrebu, a upravo svjedok D. B. bio je okarakteriziran kao ključni jer je on u Državnom odvjetništvu rekao da je te večeri vozio Kikija, no to je na raspravi porekao.

Iskreno priznanje

Ipak, svim tim argumentima obrane sudac Živaljić nije povjerovao ustvrdivši da “nema dvojbe da je te kobne večeri izvršen napad oružjem i da je Leo Paurević trebao biti ubijen”.

- Samo zahvaljujući instinktu i vještinama koje je razvio kao bivši specijalni policajac on je ostao živ. Dvojica muškaraca s kacigama na glavama na motociklu pratila su ga otkad je svojim Jaguarom krenuo iz Hemingwaya do raskrižja te je jedan od njih ispalio više hitaca; dva su pogodila Paurevića. Motocikl je poslije zapaljen, a znamo zašto se motocikl pali, radi uništavanja dokaza. Ključno je pitanje tko je napadač koji je pokušao lišiti života Lea Paurevića.

Sudsko vijeće nedvojbeno zaključuje da je to Stojanović. On je pred tužiteljstvom priznao da je kriv rekavši da će obranu iznijeti drugi put. Svjestan značenja tog priznanja, njegov odvjetnik i on pokušali su ga obezvrijediti kao nezakonit dokaz.

Zašto? Zato što je kao nezakonit izdvojen iskaz D. B., a po obrani je Stojanovićevo priznanje uvjetovano iskazom koji je nezakonit. Nema razloga da to priznanje bude nezakonito. Stojanović okolnosti nije priznao detaljno, no smatramo da je priznanje bilo iskreno - rekao je tada sudac Živaljić. Kristijan Stojanović od tinejdžerskih je dana skupljao kaznene prijave za dilanje, nasilje, pokušaje ubojstva... Iako su svi znali za njega, uglavnom se izvlačio od težih kazni sve do prošle godine, kada je osuđen na 14 godina zatvora za ubojstvo prijatelja i kickboksača Ive Stipetića na Kočinjem brdu kod Klisa. Došao je po njega autom i nagovorio ga da odu na zabačeni dio kod Klisa isprobavati strojnicu koju je Kiki nabavio te ga je tamo ubio s leđa s dva hica iz pištolja.

Maksimalna kazna

Iako mu je prijetila kazna zatvora do 40 godina jer ga je optužnica teretila za teško ubojstvo tada 22-godišnjeg Stipetića na podmukao način, a većina prisutnih bila je uvjerena da će Stojanović dobiti najmanje 30 godina, sudsko je vijeće odlučilo da se radi o tzv. običnom ubojstvu za koje je po Kaznenom zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjenja djela maksimalna kazna bila 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:44