BIVŠI MINISTAR

STOČNI CYBER KRIMINALHakeri Boži Pankretiću ukrali50.000 dolara za izvezenu junetinu

Na e-mail partnera iz Libanona stigla je lažna Pankretićeva poruka o novoj banci i broju računa na koji treba platiti račun
 CROPIX

Premda takve stvari rijetko izlaze u javnost, žrtava hakerskih napada u Hrvatskoj sve je više, a riječ je uglavnom o bogatijim poduzetnicima s čijih se računa skidaju pozamašni novčani iznosi. Nedavno je žrtva hakerskog napada bio i Božidar Pankretić, bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

No, po svemu sudeći, Pankretić je u hakersku klopku upao kao kolateralna žrtva jer je meta napada bio jedan libanonski biznismen s kojim Pankretić posluje.

Obojica prevarena

Hakeri su u jednome trenutku privremeno preuzeli i 50.000 američkih dolara namijenjenih Pankretiću, no brzom intrevencijom policije i zagrebačkog Državnog odvjetništva novac je blokiran i na kraju vraćen.

Pankretića smo jučer kontaktirali telefonom, a premda nam je potvrdio da je bio meta napada, rekao je da zbog tajnosti istrage još ništa ne smije govoriti.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, sve se dogodilo prije otprilike mjesec dana kada je Pankretić sklapao novi u nizu poslova s jednim od svojih stalnih partnera iz Libanona. Pankretićev OPG prodavao mu je stoku za tamošnje tržište, a cijeli posao su obavljali mailom. U jednom je trenutku Pankretićev partner na drugom kraju svijeta dobio mail s Pankretićeve adrese u kojemu u ime Pankretića piše da je domaća banka koju inače koristi upala u probleme te da mu novac, a riječ je o 50.000 dolara za isporuku junadi, plati na novi račun u jednoj londonskoj banci. Libanonac je, ništa ne sumnjajući, tako i postupio naloživši da se Pankretiću isplati novac. Međutim, kada su se ubrzo čuli telefonom, dvojica poslovnih partnera shvatili su da su prevareni i da je novac otišao na treću stranu.

Akcija spašavanja

Libanonac je Pankretiću poslao hakirani mail koji je primio, a otkriveno je da, iako mail potječe s Pankretićeve adrese, njega nema u Pankretićevoj poslanoj pošti. Dakle, netko je prvo hakirao poštu libanonskog poduzetnika, a kada je pročitao korespondenciju koju je on imao s Pankretićem, odlučio je imitirati Pankretićev mail. Poslao je Libanoncu krivotvorenu fakturu, naravno s uputstvima o uplati na novi račun u Londonu. Nakon što su otkrili prevaru, krenula je hitna akcija spašavanja ukradenog novca.

Istraga se nastavlja

Premda se iz maila znalo na kojemu je računu i u kojoj londonskoj banci, bilo je potrebno pokrenuti hitnu proceduru da se ta sredstva zamrznu kako ih hakeri ne bi jednostavno podigli ili pak s jednog računa transferirali dalje i tako potpuno zameli trag novcu. Pankretić je odmah sve prijavio hrvatskoj policiji, a ekspresno je reagiralo i zagrebačko Županijsko odvjetništvo koje se odmah uključilo u slučaj i preko kojega je navodno zatražena hitna blokada sredstava, a koja je unatoč vrlo restriktivnim pravilima londonske banke, prema kojima su inače za takvo što potrebna tri dana, provedena u roku od 24 sata.

Nedavno su sredstva navodno vraćena Libanoncu, međutim međunarodna policijska istraga se nastavlja kako bi se utvrdilo tko je organizirao hakerski napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:30