UBOJICE BEZ GRANICA

Srbijanska mafija preselila je svoje narkoposlove u Hrvatsku

 MUP/Cropix

Nešto je krenulo po zlu po njih, jer sve donedavno istaknuti pripadnici srbijanskog podzemlja tvrdili su kako se u Hrvatskoj osjećaju sigurno. Sve optužbe koje su ih teretile za teška kaznena djela odbacivali su tvrdeći da su oni zapravo žrtve. No, riječ je o ljudima čije dosjee policajci u žargonu zovu “sabranim djelima”. Kako unatoč tome likovi kojima na vratu visi nekoliko stotina godina Centralnog zatvora izbjegavaju policijske kontrole, racije i tajne agente, ostaje nepoznanica. Iako ih je s obje strane granice prodefiliralo na desetke, ovo su samo neki od najpoznatijih imena iz “Plavih knjiga”, s policijskih i sudskih tjeralica ili im još uvijek traju suđenja.

Đinđićevi atentatori - opaki i okrutni, a u Hrvatskoj sigurni

Sretko Kalinić (36) i Miloš Simović (31), kao osuđeni pripadnici zemunskog klana, koji slove kao naojpasniji i najokrutniji pripadnici srbijanskog podzemlja na tjeralicama su od 2003. godine i obojica su osuđeni na po 35 godina za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine ispred zgrade vlade. Sretko Kalinić rođen je u Zadru. Simović je ranio Kalinića s tri hica, uspješno izbjegava potjeru, a pretpostavlja se da se i on krije pod lažnim imenom. Milorad Veljović, direktor policije Srbije, najavio je njihova skora uhićenja, ali i šire odjeke akcije u regiji.

Pukanićevi ubojice mjesecima se šetali središtem Zagreba

Bojan Gudurić-Bajone jedan je od opuženih koji je iz Srbije došao radi Pukanićeva ubojstva. Predao se policiji u Banjoj Luci uoči početka suđenja. Slobodan Đurović , kum Sretena Jocića, dolazio je u Zagreb na sastanke i donosio novac egzekutorima te dogovarao ubojstvo, a uhićen je na granici kad je dolazio po Roberta Matanića. Željko Milovanović-Gavro , Sjeverni Vjetar, unatoč činjenici da ga se traži zbog ratnog zločina nesmetano šetao Zagrebom i donio eksplozivnu napravu koja je usmrtila I. Pukanića i N. Franjića. Milenku Kuzmanoviću sudi se u Beogradu za ubojstvo Pukanića. Uhićen kad je došao u Hrvatsku i čekao na crpki u Spačvi.

S manekenkama partijao po Zagrebu do okrutne smrti

Cvetko Simić (44) zvani Preletač bio je pripadnik srbijanskog narkomiljea. Bio je kum Luke Bojovića, jednog od vodećih ljudi srbijanskog krim miljea, kojeg se dovodilo u vezu s ubojstvom Srđana Miranovića, kuma Sretena Jocića. U Zagrebu je živio pod pravim imenom, viđan je na in mjestima, družio se s manekenkama, a za njim se tragalo nakon ubojstva Ive Pukanića. Slovio je kao čovjek sklon mijenjaju klanova, što govori i nadimak.

Milan Jurišić Jure

I on je u bijegu od 35-godišnje kazne zatvora. Spekuliralo se da planira atentat na Milorada Dodika.

Vladimir Milisavljević - Vlada Budala

Kalinić tvrdi da trenutno nije u Hrvatskoj. Nalazi se na Top 10 tjeralici MUP-a Srbije.

Nino Konstantinović

Srpske tajne službe raspolagale su informacijom da je od 2008. godine u Italiji i da ubija za talijansku mafiju.

Milorad Luković Legija

bivši zapovjednik JSO, 40 godina za ubojstvo Đinđića. Uhićen je s putovnicom na ime Vlado Vukomanović.

Ljubiša Buha Čume

Vođa “surčinaca” i svjedok suradnik. Bio je sklonjen u Hrvatskoj i dolazio na utrke konja u Zagreb i Sinj.

Zvezdan Jovanović

bivši pripadnik Jedinice, osuđen na 40 godina. I on navodno dolazio u Hrvatsku prije atentata na Zorana Đinđića.

Andrija Drašković

sudi mu se za poticanje na ubojstvo Zvonka Plečića. Kupio kuću, na jahti bio na ljetovanju u Hrvatskoj.

Milan Narančić Limun

Navodni šef surčinskog klana, pod lažnim imenom bio u Westinu tijekom summita na kojem je bio i Putin.

Goran Marić, ubijen

Bliski prijatelj Cvetka Simića. Njegovo i tijelo Ilije Novovića nađeno spaljeno u džipu u travnju kod Beograda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:26