SRAMOTNA AFERA

SRAMOTNA GROBARSKA BANDA Je li krađa zlata s tijela pokojnika krađa ili moralno pitanje?

 Emica Elvedji / CROPIX

Na Općinskom sudu u Osijeku za 12. ožujka je zakazano pripremno ročište tzv. afere 'Grobari' u kojoj je optuženo 14 grobara i nosača osječke tvrtke Ukop, piše Glas Slavonije.

Na pripremnom ročištu obrana i optužba izložit će dokaze, a tada bi trebao biti poznat i datum održavanja prve sudske rasprave. Optužnica je u ovom slučaju potvrđena tek iz trećeg pokušaja.

Grobare i nosače se tereti da su na osječkim grobljima s posmrtnih ostataka uzeli i zadržali veću količinu zlatnog nakita i ostalih zlatnih predmeta. Problematično djelovanje ovih grobara je trajalo čak 20 godina. Prijavljena je i nezakonita supruga jodnog od grobara zbog prodaje spomenutog zlata. Njih dvoje su prodajom navodno zaradili oko 14.000 kuna, koje su potrošili na pivo, ćevape, cigarete i bonove za mobitel

U svezi s ovim slučajem postoji više dvojbi jer su pojedini odvjetnici mišljenja da su stvari pronađene u grobnicama napuštene pa njihovo prisvajanje nije krađa jer su neke stare i više stotina godina. Pravno je upitno kako ta djela kvalificirati, premda su problematična s moralnog stanovišta. Postoje i drukčija mišljenja pa neki pravnici smatraju da je tu ipak riječ o teškoj krađi jer bi nasljednici pokojnika trebali imati pravo na njihovu imovinu piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:51