HAPPY END DRAME

SPRIJEČENA OVRHA NAD DJECOM Kćeri ostaju s ocem s kojim žele biti i napokon mogu na more!

Na inzistiranje kćeri sudski ovršitelji pristali su na kompromis - ostaju kod oca do okončanja postupka
Sisak, 190713.Ovrha koja je trebala biti obavljena nad djecom koja su odbila otici od oca Ivice Kukuljace, nakon sto je sud donio privremenu mjeru da se djeca dodijele majci, inzistiranjem djece da zele ostati s ocem, odgodjena je do okoncanja sudskog postupka.Na fotografiji: Ivica Kukuljaca, te njegova osmogodisnja i 15-godisnja kci na ulazu u dvoriste njihove obiteljske kuce.Foto: Mate Piskor / CROPIX *** Local Caption ***
 Mate Piskor / CROPIX

SISAK - Ivica Kukuljača (48) iz Sunje, ratni vojni invalid i pukovnik HV-a u mirovini i njegove dvije maloljetne kćeri, stare osam i 15 godina, ostaju živjeti zajedno iako su još u četvrtak, 18. srpnja, mislili da će ih na silu razdvojiti. Naime, Općinski sud u Sisku izdao je nalog da se u četvrtak 18. srpnja u 13 sati ima obaviti ovrha nad djecom, odnosno prisilno oduzimanje djece, dviju maloljetnih kćeri, ocu Ivici, te djecu odvesti majci Kseniji.

Očajni Ivica nije znao što učniti, pozvao je novinare da svjedoče ovrsi i stalno ponavljao kako on neće dati da mu djecu na silu oduzmu, jer ih silno voli i skrbi o njima, a što je još važnije one žele s njim ostati. - Supruga i ja dvije godine nismo zajedno, a djeca su sa mnom. Mlađa je u Sunji završila prvi razred osnovne škole, a starija je završila prvi razred srednje medicinske škole u Sisku. Obje su prošle s odličnim, pa valjda i to potvrđuje da otac dobro brine o njima. Teško zadržavajući suze ponavljao je: “Neću ja dati moje kćeri, ja ću znati obraniti njih, kao što sam znao u ratu braniti svoju Sunju, svoju Hrvatsku, te sudjelovati u njezinom oslobođenju iako teški ratni vojni invalid.”

Njegove kćeri stalno iskazuju da žele ostati s ocem, to su i napisale i urudžbirale u Centru za socijalnu skrb, u Sunji imaju kuću, svoje sobe, dosta novaca za osnovne potrebe i brigu oca. Općinski sud u Sisku donio je privremenu mjeru, do okončanja sudskog postupka, da se djeca dodjeluju majci. Kako su djeca odbila otići od oca, a on ih nije predao majci, odnosno, nije postupljeno od odluci suda, isti je sud donio odluku o ovrsi nad djecom, odnosno prisilnom oduzimanju djece od oca Ivice.

Ovrha je trebala biti obavljena u četvrtak u 13 sati, ali se nitko nije pojavio, ni sudski ovrsitelj niti policija. Nisu došli vjerojatno želeći izbjeći javnost, jer je Ivica pozvao novinare da svjedoče pokušaju ovrhe na njegovom djecom. No, zato su se sudski ovršitelji, u pratnji policije i djelatnika Centra za socijalnu skrb pojavili u dvorištu obitelji Kukuljača u petak, 19 srpnja u osam sati ujutro. No, zbog upornog inzistiranja kćeri da žele ostati kod oca, doneseno je, na preporuku Centra za socijalnu skrb i uz suglasnost majke, kompromisno rješenje - djeca ostaju kod oca do okončanja sudskog postupka.

- Konačno malo mira i sigurnosti, rekli su nam presretni Ivica i njegove dvije kćeri. Pitaju, je li ovako uopće i trebalo biti, čemu tolika neizvjesnost, strah, prijetnja ovrhom, i kako to da su tek na licu mjesta, kada je ovrha već trebala početi, neke službe saznale da djeca ne žele ići od oca, da slične poruke šalju već godinu dana. Razum je prevladao, jer se i majka složila da djeca ostanu kod oca do završetka sudskog postupka, a Ivica i njegove kćeri konačno mogu na more. Bojali su se otići, misleći da će netko to shvatiti kao bijeg od odluke suda i da će ih loviti s policijom kao bi se provelo sudsko rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:21