STRAŠAN ZLOČIN

ŠPANJOLSKA VOJNA POLICIJA UHITILA BRUTALNE HRVATSKE PLJAČKAŠE Omiljenog svećenika premlatili do smrti, bježali su godinu dana!

 www.laregion.es

Dvojica hrvatskih državljana, Elvir Ferhatović (37) i njegov neća k Arsen Ferhatović (30), uhićena su u Španjolskoj zbog sumnje da su ubila svećenika Adolfa Mendeza Enriqueza (77) u gradu Vilanova dos Infantes u pokrajini Orense u ožujku prošle godine.

Svećenik je pronađen mrtav u štali na imanju u selu, a policajci su utvrdili da je brutalno pretučen do smrti. Istražitelji su pronašli ozljede koje su upućivale na to da je žrtva dulje vrijeme bila podvrgnuta mučenju.

Dvojac s hrvatskim putovnicama prošli su četvrtak uhitili pripadnici španjolske Guardije Civil te su nakon ispitivanja i kriminalističke obrade razdvojeni i smješteni u ćelije u dva različita grada, jedan u gradiću Xinzo de Limia a drugi u Ourenseu, da ne bi mogli uskladiti priče o događaju. Njihovu uhićenju prethodile su tisuće sati istrage, a uoči same noćne akcije uhićenja policajci su pratili njihovo kretanja između gradova Pontevedra i Ourense.

Branili se šutnjom

Već u nedjelju odvedeni su pred sud u Celanovi, gdje ih je sutkinja u nedostatku konkretnih dokaza pustila da se brane sa slobode, ali izrekla im je mjere opreza. Oduzete su im putovnice i svakih 15 dana moraju se javiti u policijsku postaju. Policajci su dvojicu osumnjičenika držali u pritvoru puna 72 sata, što je propisano zakonsko vrijeme prije nego što ih moraju odvesti pred sud. Dok su bili razdvojeni, Ferhatovići su policajcima priznali da su prije posjećivali svećenika te su opisali svoj posljednji dan u gradu gdje je živio svećenik, ali na sudu su se branili šutnjom. U daljnjem istraživanju inspektori su doznali da su dvojica osumnjičenika povremeno od žrtve tražila novac te da su joj ponekad znali pomoći u uređivanju vrta.

Istražitelji također sumnjaju da je motiv ubojstva novac jer je svećenik Enriquez bio poznat u mjestu po pomaganju siromašnima te im je znao davati i novac. Mještani pripadnici crkvene zajednice kažu da je Enriquez uvijek bio spreman pomoći svakome tko je došao k njemu u crkvu, zbog čega su ubojice možda posumnjale da kod sebe ima veću količinu novca.

Nije bilo provale

Upravo zbog njegove darežljivosti istražitelji su uspjeli suziti broj osumnjičenika, jer na ulazu crkve nisu pronađeni znakovi provale, što ukazuje da je svećenik poznavao svoje krvnike. Stric i nećak Ferhatović znali su dolaziti Enriquezu po novčanu pomoć, a jedan od susjeda dan prije ubojstva vidio je crni Golf kod crkve, kakav posjeduje i Ervin Ferhatović.

Osumnjičeni za krađu relikvije

Osim za ubojstvo, dvojicu hrvatskih državljana španjolske vlasti terete i za tešku krađu poznatog španjolskog vjerskog predmeta Virgen del Cristal. Naime, crkva u kojoj je ubijen svećenik veže uz sebe i vjersku legendu o Bogojavljenju Djevice Marije koja se ukazala u staklu. To staklo je ukrašeno i pretvoreno u sveti predmet koji je privlačio brojne vjernike iz Španjolske u malu crkvu u Vilanovi dos Infantes. Prilikom uhićenja Virgen del Cristal nije pronađen kod Ferhatovića, ali tek nakon pretresa njihovih stanova otkrit će se stoje li oni iza krađe.

Važan sakralni predmet unatoč pozlati nema veliku materijalnu vrijednost, ali ubojice željne novca to nisu mogle znati. Guardia Civil nastavlja prikupljati dokaze o zločinu, ali je isključila mogućnost da se radi o planiranom ubojstvu ili pljački. Pretpostavljaju da je svećenik pokušao sačuvati sakralni predmet od lopova, zbog čega su oni pomislili da nema samo duhovnu nego i materijalnu vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:04