VELIKI NOĆNI POŽAR

Solaris: U pet minuta planulo i potonulo devet većih brodova

 Vatrogasci Šibenik/CROPIX

ŠIBENIK/SOLARIS - U samo nešto više od pet minuta, mondena Marina-Solaris, u utorak nešto iza 2 sata, nakon niza detonacija i nastale vatrene stihije koja je progutala i potopila devet jahti dužine 10-12 metara, pretvorena je u svojevrsni Pearl Harbour čiji plameni scenarij je srećom izbjegao ljudska stradavanja, ali se nastala šteta neslužbeno procjenjuje na preko dva milijuna eura.

Plamen se prema riječima očevidaca pojavio oko 2 sata u obliku nedefiniranog tinjanja, nakon čega je odmah uslijedila strahovita eksplozija, potom još tri manje u seriji, te naposlijetku nastali vatreni plameni stup koji je u trenutku "povezao" ukupno devet usidrenih jahti, totalno ih opožario i kao olupine ih spustio na dno marine.

Požar su na 112 dojavili supružnici iz Njemačke i gosti obližnjeg autokampa, nakon čega je na intervenciju izašlo 15 pripadnika JVP Šibenik s pet navalnih vozila koji su gašenjem olupina koje su tonule i preventivnim zalijevanjem i oslobađanjem s veza susjednih jahti, spriječili još veću katastrofu.

Negdje pred 6 sati i svitanje, vatrogasci su na morskoj površini marine ugasili posljedenje opožarene dijelove potonulih jahti, nakon čega je posada pristiglog eko-broda plutačama i branama zapriječila izlaz nastale naftne mrlje prema otvorenom moru.

Prema službenom priopćenju policije, pristupilo se intenzivnom i nadasve složenom očevidu u koji su osim kriminologa i vještaka, uključeni ronioci, te zagrebački forenzičari iz Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić".

Iz neformalnog razgovora s dobro upućenima u ovakvu vrstu nesreća smo doznali kako će s obzirom na broj potonulih plovila, njihovo izvlačenje s dna, te stručna ekspertiza potrajati nekoliko dana potrebnih za konačnu i službenu spoznaju o razlozima nastanka požara. Također, u razgovoru s vlasnicima potonulih jahti smo doznali da su iste, što se tiče naših državljana osigurane,te vjeruju da je isto i sa uništenim plovilima stranih državljana.

U tijeku je i dalje očevid, te se nešto prije dvanaest sati uz pomoć uz glomazne autodizalice krenulo u izvlačenje prve od ukupno devet zapaljenih i potonulih jahti.

'Vatreni stup dosezao i 20 metara'

Bilo je negdje oko 2 sata i naš ljubimac bokser naglo se uznemirio - kazala nam je u svitanje još uvijek šokirana njemačka turistkinja koja je odsjela u obližnjem autokampu i čiji suprug je požar prvi prijavio na 112.

- Pogledali smo kroz prozor i ugledali malu vatru kako tinja na suprotnom kraju marine - nastavila je gošća i pojasnila. - Zatim je odjeknula jedna snažno jaka eksploziju i nakon toga u seriji tri manje. Izašli smo ispred kampera i ugledali dio marine obavijen plamenom čiji je vatreni stup na trenutke dosezao visinu od dvadesetak metara. Suprug je nakon poziva pohitao prema recepciji i zajedno s čuvarom krenuo prema vatri, ali su odustali jer su im životi bili ugroženi. Brzo su stigli vatrogasci i policija, ali većina brodova do tada je već potonula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:17