TRAGEDIJA NA RIBNJAKU

SLUČAJ KRCAT PREOKRETIMA I FILMSKIM ZAPLETIMA: TKO JE UBIO FRANU DESPIĆA? 'Moguće je da je izboden nožem optuženog'

 Damjan Tadić / EPH

Nakon sedmogodišnje istrage krcate preokretima i filmskim zapletima, Aleksandar Koprenica (30), optužen da je 2008. u Parku Ribnjak ubio 18-godišnjeg Franu Despića, u utorak je sjeo na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda.

- Ne smatram se krivim - izjavio je Koprenica nakon čitanja optužnice koja ga tereti da je Despića kao 25-godišnjak izbo preklopnim nožem Leatherman, a nakon što su Despić i njegovi prijatelji napali Kopreničino društvo koje je u parku pilo na klupicama. Postupak je bio pobudio ogromnu pažnju javnosti jer je 2008. nakon nekoliko mjeseci državno odvjetništvo najprije odustalo od progona Koprenice zbog nedostatka dokaza. Despićeva majka Jadranka zatim je sama pokušala preuzeti progon. Podiže optužnicu, no optužnica je odbijena, kao i njezina žalba na odluku o odbijanju, čime je postupak pravomoćno bio obustavljen.

Novi preokret

No, u siječnju 2013. zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo diže postupak iz pepela, pronašavši novu svjedokinju koja je bila u Kopreničinu društvu u trenutku ubojstva. Ta djevojka tvrdi da je vidjela kako je Koprenica “ispikao” Despića. Zatražena je obnova postupka, a u travnju 2013. Vrhovni sud odbija žalbe obrane te se postupak protiv Koprenice nastavlja nakon petogodišnjeg prekida. Tu zatim dolazi do novog preokreta jer krunska svjedokinja u novome iskazu tvrdi kako je od drugih prijatelja u društvu te večeri “čula da je Koprenica ispikao Despića”, no ne i da je to vidjela. Ipak, optužnica protiv Koprenice iz trećega pokušaja biva potvrđena.

Šest uboda i rezova

Kao prvi svjedoci na suđenju pozvani su vještaci, a u utorak je saslušan medicinski vještak dr. Davor Strinović, koji je obrazložio svoj nalaz o Despićevim ozljedama. Despić je naime zadobio čak šest uboda i rezova, od kojih su dva u prsa bila smrtonosna. Vještak je ponovio raniji nalaz svojega kolege koji je rekao da je osoba koja je Despiću nanijela smrtonosne ozljede nožem ubola Despića s desne prema lijevoj strani ako su stajali sučelice ili obrnuto ako bi mu Despić bio okrenut leđima. Vještak je također dopustio mogućnost da je ozljeda nanesena nožem Leatherman koji je Koprenica predao policiji, no na njemu nisu pronađani tragovi Despićeve krvi.

Nastavak je zakazan za 26. siječnja, kada bi trebali biti ispitani policijski forenzičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 08:36