STRAŠNO ZLOSTAVLJANJE

SLUČAJ KOJI JE ZGROZIO HRVATSKU Majka curice (2) čiji je očuh priveden jer joj je ozlijedio spolovilo: 'Ne vjerujem da ju je zlostavljao. Selo svašta priča'

Malena je dobro. Jedva čekam da ova hajka prođe i da mi se dječica vrate, kaže 19-godišnja majka ozlijeđene djevojčice

Malo tko se može oteti dojmu da 19-godišnja mlada majka iz okolice Bjelovara nije znala da njezin 25-godišnji suprug zlostavlja njezinu dvoipolgodišnju kćerkicu iz prve veze.

Zbog seksualnog zlostavljanja povezanog s kaznenim djelom zanemarivanja djeteta, uhićenom očuhu koji se trenutno nalazi u istražnom zatvoru da ne bi utjecao na svjedoke prijeti od 3 do 15 godina zatvora. A sve se dogodilo još prije nepuna tri tjedna, zapravo kad je djevojčica na inicijativu majke zbog strahovitih ozljeda spolovila i tijela prepunog modrica hospitalizirana u bjelovarskoj Općoj bolnici. O njezino dvoje djece, od kojih devetomjesečna kćerkica potječe iz aktualne veze s privedenim mladićem, trenutno se skrbi jedan dječji dom. Majka u koju su “uprte oči” nekoliko institucija trenutno je na slobodi. Strahuje od razvoja situacije. Sebe ne smatra odgovornom ni za što, a donekle brani i partnera jer za nju očito vrijedi izreka “ljubav je slijepa”.

Brani se šutnjom

I dok se očuh zlostavljane curice pred tužiteljima odlučio braniti šutnjom te je odsutnog pogleda dočekao odluku o pritvoru, iz kruga njemu bliskih osoba doznajemo da je zabrinut za oba djeteta i da se pita što njegova partnerica još uvijek radi na slobodi.

- Curica je dobro. Vidjela sam je zadnji put u ponedjeljak u bolnici jer je nakon toga odvedena u dom. Bila je vesela i zaigrana. Znate, ja ne vjerujem u to što se mom mužu stavlja na teret. No ne branim ja njega, već naprotiv, osuđujem ga što je udario moje dijete. Koliko znam, ovo je prvi put da na djecu diže ruku. Trenutno sam kod svojih roditelja i pokušavam od šoka doći sebi. Postavljam si stotine pitanja u glavi, a za neka ne pronalazim odgovore. Policija me ispitala i to je bilo to. Istina je da sam posumnjala na udarce prilikom prematanja djeteta, ali ne mogu sa sigurnošću to i tvrditi jer nasilje nisam vidjela. Ne bojim se odgovornosti.

Ne libi se udariti dečka

Jedva čekam da sva ova hajka prođe i da mi se dječica vrate. Možda imam samo 19 godina, ali sam brižna. Postoje ljudi koji me vole i oni koji me ne vole. Selo uvijek priča svašta, pa tako i ovo moje. Ne obazirem se na sve tračeve i na blaćenja - govori u dahu za Jutarnji list mlada 19-godišnja majka koja je djevojčicu od dvije i pol godine, koju je rodila u prethodnoj vezi, odvezla u bolnicu radi sanacije ozljeda.

Uvjerava nas da u njezinoj obitelji nikada nije intervenirao Centar za socijalnu skrb. Kaže da nije bilo ni potrebe iako je svjesna da u svom seocetu nadomak Bjelovara “slovi za djevojku koja se ne libi u javnosti udariti dečka”.

- Kad je vijest dospjela u javnost, biološki otac dvoipolmjesečne kćerkice nije se udostojio ni javiti. Nije pokazao nikakav interes jer njega ona nikada nije zanimala. Srećom, imam podršku roditelja. Znaju da nisam zlostavljač. Želim samo da ovo sve prođe i da nastavim dalje normalno odgajati djecu - zaključuje 19-godišnjakinja.

Trenutno se o djevojčicama brinu tete u domu. Zlostavljana dvoipolgodišnjakinja prilagodila se atmosferi, ljudima, igračkama... Ne spominje roditelje. Vidljivih psihičkih trauma za sada nema. Obje sestrice ne čine se neuhranjene i zapuštene. Stručnjaci upućeni u problematiku kažu da traume u toj dobi “isplivaju na površinu kasnije ako se djeca vrate u roditeljski dom u kojem se ništa nije promijenilo”.

Istraga o ozljedama

Podsjetimo, sveopće zgražanje nad sudbinom djevojčice počelo je početkom tjedna kad je slučaj isplivao u javnost nakon što je majka curicu vozilom Hitne pomoći odvezla u bolnicu, a susjed kojeg su mladi supružnici zamolili da im pomogne s prijevozom ostao je bez riječi jer oba roditelja zapravo nisu pokazivala zabrinutost za zdravstveno stanje koje je, kažu liječnici, bilo teško. Mještani su uvjereni da je i mlada majka zlostavljačica, kako djece tako i supruga.Koji će biti krajnji ishod istrage i što će sve medicinsko vještačenje otkriti te hoće li istragom biti obuhvaćena i majka, nije poznato, kao što se još uvijek ne zna čime su djetetu nanesene ozljede spolovila.

Centar: Majka nije u stanju zaštititi djecu

Bjelovarski Centar za socijalnu skrb do sada nije zaprimao obavijesti o nasilju ili zanemarivanju djece, no čim ih je policija izvijestila 27. studenoga, promptno su reagirali.

- Isti dan pokrenuli smo postupak žurnog odvajanja obiju djevojčica od roditelja. Mlađa je odmah smještena u ustanovu, a starija nakon otpusta iz bolnice. Stručni radnici Centra nakon razgovora s majkom procijenili su da ona nije u stanju zaštititi djecu. Nadležnom sudu poslali smo prijedlog privremenog povjeravanja ustanovi socijalne skrbi, sukladno Obiteljskom zakonu, a ročište je već zakazano. Sve daljnje mjere koje ćemo poduzimati bit će isključivo radi zaštite prava i dobrobiti djece - kaže Kristina Novalić, ravnateljica Centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:27