TRAŽE IZUZEĆE

SLUČAJ CETINSKI Želimo suđenje u drugom gradu: Istražna sutkinja čiji je suprug tužitelj u našem slučaju radi na ovom sudu

 Goran Šebelić/CROPIX

Suđenje supružnicima Vinki i Mirku Cetinskom, njihovu sinu Matteu te još devetero optuženih za milijunske financijske malverzacije na štetu poduzetnika Danka Končara opet je odgođeno jer je Dubravko Veža, odvjetnik prvooptužene Vinke Cetinski, tražio izuzeće svih sudaca kaznenog i građanskog odjela Županijskoga suda u Puli.

Zatražio je to zato što je, kako je istaknuo, doznao da je državni odvjetnik Eddy Putigna, tužitelj u ovom slučaju, suprug istražne sutkinje pulskog Županijskog suda te smatra da zbog toga sudac ne može objektivno voditi postupak, a njegovu zahtjevu pridružila se i Marija Budimir, odvjetnica trećeoptužene Romine Hrvatin, pa je sudac Zdravko Garić odgodio raspravu.

Zdravstveni problemi

Druga je to odgoda u ovom slučaju u posljednjih tjedan dana - prvi put 17. studenoga zbog zdravstvenih problema s dijabetesom na ročištu se nije pojavio Mirko Cetinski. Jučer se pak nije pojavila Eliana Sorgo, jedna od optuženih, koju je odvjetnik također opravdao zdravstvenim problemima. Sudac Garić je nakon stanke od deset minuta ipak odlučio nastaviti s raspravom, no već je na samom početku uslijedio zahtjev za izuzeće o kojem će odlučivati Vrhovni sud.

Supružnike Cetinski i sina Mattea zajedno s devet fizičkih osoba i dvije tvrtke tereti se po dvije optužnice objedinjene u jedan predmet zbog zloporabe položaja i ovlasti i pranja novca na štetu tvrtke Kermas u vlasništvu poduzetnika Danka Končara. Županijsko državno odvjetništvo u Puli optužilo ih je da su na štetu tvrtke Kermas sebi priskrbili milijunske iznose. Prema prvoj optužnici, supružnici su zajedno sa sinom Matteom Cetinskim, supružnicima Željanom i Rominom Hrvatin, ocem i sinom Borisom i Marinom Sorgom te Gordanom Dobrovićem, Željkom Bilićem, Dijanom Sorgo i Josipom Hrvatinom Končarevu tvrtku oštetili za 52 milijuna kuna. Optuženi su da su u razdoblju od 2007. do 2009. godine u Rovinju određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele nego što im je stvarna vrijednost, prisvojivši si temeljem razlike u cijeni 25,9 milijuna kuna.

Niže cijene

Tereti ih se i da su pri kupoprodaji zemljišta od fizičkih osoba s prodavateljima usmeno ugovarali niže cijene nego u pisanom ugovoru, zadržavši razliku za sebe, čime su si neovlašteno priskrbili 52 milijuna kuna. Da bi prikrili pravi izvor novca, prema optužnici, ulagali su ga, preuzimali i prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju.

Po drugoj optužnici, Vinku i Mirka Cetinskog se zajedno s Dragom Radolovićem i tvrtkama Istra Bavaria Agentur iz Poreča i M.C. savjetovanja iz Rovinja tereti za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, kao i pranje novca kojima je tvrtka Kermas Danka Končara oštećena za 90,5 milijuna kuna.

Poslovna suradnja

Kako se navodi u optužnici, Cetinski i Radolović su tijekom 2007. i 2008. godine na području Istre pri kupoprodaji poslovnih udjela u 32 trgovačka društva određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene nego što im je stvarna vrijednost, protupravno zadržavši razliku za sebe. Inače, poslovna suradnja Cetinskih i poduzetnika Končara počela je 2007. godine, a dogovor je bio da oni za njega pronalaze nekretnine za ulaganje s idejom da se izgrade stancije za pokretanje turističkog biznisa i u tu svrhu osnovana je tvrtka Kermas ulaganja.

Međutim, u konačnici je to rezultiralo Končarovim optužbama da su ga potkradali te velikom istragom i optužnicom podignutom 2011. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:39