NOVI DETALJI

ŠIRI SE AFERA OKO NAVODNOG IZVLAČENJA NOVCA IZ DINAMA Uskok istražuje i transfer Matea Kovačića u Inter i Real Madrid!

Pretreseni su stanovi Mamićeva suradnika Nikkyja Vuksana i nećaka Mislava Mamića
 AFP, CROPIX

Da bi do kraja istražili sumnjive isplate ogromnih sredstava iz GNK Dinama nizu off-shore kompanija u Velikoj Britaniji, Hong Kongu, Švicarskoj i Emiratima, za koje se sada terete Zdravko Mamić i ostali suokrivljenici, istražitelji su morali rasplesti izrazito netransparentnu strukturu vlasništva i odgovornih osoba u tim off-shore kompanijama. Na računima tih tvrtki, pod krinkom transfera i dugovanja nogometašima, prema optužbama, završilo je više od 10 milijuna eura.

Tragovi novca

Primjerice, tvrtka Real Sports Management Llp., na čiji je račun samo za navodno posredovanje u transferu Luke Modrića sjelo 2,22 milijuna eura, registrirana je u Londonu nepuna dva mjeseca nakon tog transfera, i to na adresi na kojoj je bilo registrirano čak 3469 sličnih tvrtki. Osnivači te tvrtke bile su dvije druge “ofšorke”, Micuma Partners Ltd. i Monema Partners Ltd. iz Belizea. Tko su pak bili njihovi stvarni vlasnici i upravljači bilo je nemoguće doznati. No, prije tri godine tvrtka Real Sports Management brisana je iz registra, pri čemu se kao potpisana direktorica pojavljuje izvjesna Berta de Patton. Tu je pronađena poveznica s uhićenima Sandrom Stipančićem i Igorom Krotom, jer se ista osoba pojavljuje i kao direktorica tvrtke S-Plus Consulting Ltd. iz Velike Britanije. A ta je tvrtka osnivač istoimene tvrtke registrirane u Hrvatskoj, čiji je direktor Sandro Stipančić.

Ovlaštena osoba

Nadalje, povezanost Igora Krote s hongkonškom tvrtkom Wang Corporation nije se mogla detektirati kroz vlasničku strukturu, ali je “ulovljen” podatak da je upravo Krota bio jedina ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima na bankovnom računu Wanga.

Tu je i tvrtka Rasport Management AG iz Švicarske, koja se pojavljuje u nizu, prema optužbi, fiktivnih posredovanja pri transferu igrača iz Dinama i u Dinamo. Kao direktori te tvrtke navode se Dimitri Rotter i Marco de Cia.

Važan dokument

No pojedini igrači istražiteljima su rekli kako znaju da su u toj “menadžerskoj agenciji” bili Mario Mamić i Nikky Vuksan. Jedan bivši igrač Dinama ispričao je da je Vuksan od njega tražio da mu isplati određeni iznos, točnije 10 posto njegova transfera u inozemni klub, i to upravo tvrtki Rasport Management. Kako doznajemo, to je bio jedan od razloga zašto su istražitelji u srijedu ujutro pokucali i na Vuksanova vrata, te su i kod njega napravili pretres. Stoga se u prvom trenutku i pronio glas da je i on jedan od osumnjičenih. No Vuksan za sada ima status svjedoka. Istog dana proveden je i pretres kod nećaka Zdravka Mamića, Mislava Mamića. Istražitelji su u njegovu kompjutoru pronašli dokument koji Marija Mamića izravno povezuje s Rasport Managementom.

Mamić opunomoćenik

Posebno je zanimljivo što se radi o dokumentu kojim je sadašnji igrač Real Madrida Mateo Kovačić sredinom prošle godine opunomoćio “Marija Mamića iz Rasport Managementa AG” kao svog punomoćnika. Sada istražitelji raščlanjuju sve transakcije povezane s Kovačićevim transferima da bi utvrdili je li i u njegovu slučaju bilo nezakonitog izvlačenja sredstava. Prema neslužbenim informacijama iz kruga istražitelja, iz istog razloga provjeravaju se i isplate povezane sa svim drugim transferima igrača Dinama u proteklih desetak godina koje nisu obuhvaćene formalnom istragom.

Mamići već ovaj tjedan na slobodi?

Zdravko Mamić, Mario Mamić, Sandro Stipančić i Igor Krota u Remetincu čekaju pravomoćnu odluku o puštanju na slobodu uz jamstvo. Z. Mamić mora položiti jamčevinu od 14 milijuna kuna, njegov sin pet milijuna, kao i Stipančić, a Krota dva milijuna. Jedino je Damir Vrbanović već pušten jer mu ranije jamstvo od mjilijun kuna nije povećano. USKOK je najavio žalbu o kojoj bi se na Županijskom sudu trebalo odlučivati ovoga tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 18:28