VOĐA SE NAGODIO

SIN ŠEFA POLICIJE MORAT ĆE U ZATVOR Kao član zločinačke grupe radio je milijunske prevare

Burušić je optužen za prevare s minusima na tekućim računima i bjanko mjenicama
 Krajač/CROPIX

Radovan Štetić, bivši optuženik u slučaju tzv. zločinačke organizacije, priznao je krivnju za optužbe da je ustrojio zločinačku grupu koja se bavila nizom prevara i kojoj je pripadao i sin aktualnog šefa zagrebačke policije Saša Burušić, te se nagodio s USKOK-om za zatvorsku kaznu.

Štetić je pristao ići tri godine u zatvor te će mu se presudom oduzeti imovina do vrijednosti od nekoliko milijuna kuna.

Već uvjetno osuđen

Saša Burušić, kojemu je ovo drugi postupak, ovaj se put nije, kako neslužbeno doznajemo, nagodio s tužiteljstvom koje je za njega tražilo bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Burušiću će tako ovoga puta kaznu, ako bude proglašen krivim, odrediti sud, no budući da je i prije uvjetno osuđen, nova će kazna po svemu sudeći biti bezuvjetna. Valja napomenuti da je Saša Burušić u oba slučaja priznao krivnju. U prvom slučaju, za što je već podignuta optužnica protiv njega, sin načelnika zagrebačke policije nagodio se za uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine. U tome slučaju Burušiću se ne teret stavljalo da je pripadao grupi prevaranata koja je od rujna 2012. do ožujka 2013., od niza hrvatskih tvrtki na prijevaru ukrala robu vrijednu nešto manje od 1,5 milijuna kuna. Burušiću se konkretno na teret stavljalo da je sudjelovao u prevarama teškim oko 400.000 kuna dok je od toga sebi prisvojio 8300 kuna. Prevare su napravljene preko tvrtke Assai Branka Popovića koji je u bijegu. Burušić i ostali: Namsi Orenda (35), Marijan Buden (54), Denis Parać (36), Danijel Dopuđa (37), Mladen Šupina (37), Bruno K. (21), Dražen Žinko (38) te Tibor Varga (40) na ime Assaija su naručivali raznu robu korišteći bjanko zadužnice, a robu na kraju nisu platili. Zanimljivo je da su osim računalne opreme sebi znali naručivati i janjce i paške sireve, vina i slično.

Niz tvrtki

Optužbe protiv Saše Burušića u drugom slučaju, gdje ga USKOK tereti da je bio pripadnik zločinačke grupe Radovana Štetića, puno su ozbiljnije. Na teret mu se stavlja da je pripadao tzv. zločinačkoj grupi koju je ustrojio Štetić i koja je preko tvrtki Prazz, FM Film, Mikuš graditeljstvo trgovina, Oktet, Optocentar i VDM trgovina na nekoliko načina varala ljude.

17 okrivljenika

Najprije, riječ je o slučajevima u kojima je Burušić nalazio ljude koje je fiktivno zapošljavao u Štetićevim tvrtkama te im uz pomoć krivotvorenih platnih lista omogućavao da dižu zajmove. Oni bi novac davali njemu, a on Štetiću. Drugi, puno unosniji način bile su bjanko mjenice tih tvrtki uz pomoć kojih su naručivali robu iz zemalja EU, i to građevinski materijal, metal, cijevi ukupno vrijedne nekoliko milijuna kuna. U ovom, najnovijem slučaju uskoro bi navodno također trebala biti podignuta optužnica, a od ukupno 17 okrivljenika s USKOK-om se osim Štetića navodno nagodilo još njih devet. Ako sud ratificira ove nagodbe, sudit će se Burušiću i još šestorici, a Štetić bi protiv njih mogao biti svjedok.

Načelnikova sina čeka i 3. optužnica

Malo je poznato da Sašu Burušića, osim dva navedena postupka, čeka i treći, također zbog prevara. Sumnjiči ga se da je izvlačio novac iz Hypo banke, u kojoj je bio zaposlen ali je, prema vlastitom priznanju, dobio otkaz jer je vikendima koristio službeni automobil. Tad mu je Tibor Varga dao ideju da se uz pomoć svojih poznanstava iz Hypo banke počne baviti tzv. sređivanjem minusa. Svojim je prijateljima krivotvorio platne liste te sređivao da odmah dobiju dopuštene minuse u iznosu od 300 posto prikazane plaće. Burušić je naveo i da mu je Varga donosio dokumentaciju niza tvrtki, pa tako i onih poznatih poput HT-a, Hidrocomerca i City Expressa. Uglavnom bi u dokumentaciji prikazivali da je osoba koja traži minus tek počela raditi i da joj je isplaćena prva plaća, otprilike 7000 kuna. Nakon što bi u banci na takav način sredio dopušteni minus, ispraznili bi račun do kraja, dakle podigli bi 21.000 kuna i podijelili novac, objasnio je Burušić.

REAGIRANJE NA TEKST

Unutar spomenutog članka, a u kontekstu navodnih nezakonitosti povezanih sa radnjama sina aktualnog šefa zagrebačke policije, g. Saše Burušića, za što je Uskok podignuo optužnicu protiv 17 okrivljenika, spominje se niz tvrtki preko kojih su se te navodne nezakonitosti odvijale. Među tvrtkama koje se spominju u tom kontekstu navodi se i tvrtka "Optocentar".

Radi izbjegavanja svake dvojbe, zaštite poslovnog ugleda te potpune informacije čitateljima, ovim putem želimo upozoriti kako gore navedena tvrtka (d.o.o.) iako sličnog nazivlja, nema nikakve veze s optikom i očnom poliklinikom OPTO CENTAR koje u vlasništvu g. Nike Lukende (pravno ustrojen kao obrt) više od trideset godina uspješno posluje kao jedan od vodećih proizvođača i distributera kontaktnih leća u Hrvatskoj i šire te kao zdravstvena ustanova s najvišim dijagnostičkim i terapijskim standardima, stoji u reagiranju Opto Centra.

OPTO CENTAR smatra nužnim objaviti pojašnjenje, kako OPTO CENTAR, optika i očna poliklinika smještena u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nema i nikada nije imala veze sa osobama koji se navode kao ni sa slučajem o kojem se piše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:30