NESTANAK DRNIŠANKE

Sestre Bilić tvrde: Zadnji signal Antonijina mobitela uhvaćen je dan nakon nestanka

Zamjenik glavnog ravnatelja indirektno je potvrdio da je jedna od sestara Bilić pozvana na obavijesni razgovor nakon prijetnje policajcu
 Marija Mihić / CROPIX

ŠIBENIK - Utvrdi li se da je dio medija objavio klasificirane dokumente, odnosno izvješća vezana uz istragu nedavne pogibije dvoje talijanskih turista pod naletom glisera zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića , ali i slučaja nestale Antonije Bilić , policija će provesti kriminalističko istraživanje i pokušati odrediti kako su podatci "iscurili" u javnost.

Najavio je to, za otvaranje novog prostora krim-policije u Šibeniku Milijan Brkić, zamjenik glavnog ravnatelja policije RH. Brkić je kategorički odbio mogućnost da je do "curenja" takvih izvješća došlo dok je istraga bila "u rukama" policije.

- Činjenica je da kriminalističko istraživanje koje smo proveli i kojeg provodimo zajedno sa Državnim odvjetništvom ima svoje faze. U onoj fazi kada je kriminalističko istraživanje bilo "u rukama" policije i kad je policija obavljala sve djelatnosti i aktivnosti iz svog djelokruga rada, i sami ste svjedoci da niti jedno izvješće nije iscurilo van. Ako je došlo do curenja podataka koji su klasificirani, policija će sigurno sa nadležnim Državnim odvjetništvom provesti kriminalističko istraživanje i pokušati utvrditi kako su ti podatci objavljeni i kako su izišli van. Morate, međutim, biti svjesni da te podatke u sadašnjoj fazi imaju i odvjetnici, i Državno odvjetništvo i pravosudne institucije, tako da je širi krug osoba koje raspolažu takvim podatcima - rekao je Brkić.

O konkretnim detaljima slučaja nestanka Antonije Bilić koji je u fazi pravosudne istrage Brkić je odbio govoriti, no upitan za dvojbe oko posljednjeg signala mobitela nestale 17-godišnjakinje koje su isprovocirale njezine sestre Ana i Katarina obrativši se medijima, zamjenik glavnog ravnatelja policije pristao je odgovoriti. Naime, u e-mailu sestara Bilić, uz ostalo stoji:

Sporni signal

"Policija od prvih dana tvrdi da je zadnji signal Antonijinog mobitela uhvaćen na dan nestanka 07.06.2011 u 15:38h (kad ju je zvala mama) na Ogulinskom području, 2 km udaljenog od tunela Mala Kapela, bazna postaja Kocelj. Imajući u vidu ispis poziva Antonijinog mobitela, zadnji signal Antonijinog mobitela, odnosno ostvarenog kontakta je 08.06.2011 u 19h, dakle čitavi dan nakon Antonijinog nestanka, što nas dovodi do zaključka da zadnja lokacija Antonijinog mobitela ili Antonije nije Ogulin nego sasvim novo područje. Policija je to ili zataškala ili učinila veliki propust budući da bi to bila nova lokacija na kojoj se nalazila Antonija ili njezin mobitel koji do dana današnjega nije pronađen. Nitko za to ne zna a policija o tome na naše pitanje, da nam detektiraju lokaciju šuti."

- Zadnji signal mobitela nestale Antonije Bilić je evidentiran na baznim postajama oko 15 sati i 40 minuta na lokaciji Modruš kod Ogulina. Tada je imala poziv od majke na koji nije odgovoreno. Iza toga, mobitel se gasi, ali na nasilan način- ili je izvađena baterija ili je razbijen. Iza toga nemamo evidentiranog signala kojeg je koristila Antonija Bilić - bio je izričit Brkić. Dodao je kako policija ne taji niti jednu informaciju prema tijelima koji su po zakonu dužni znati sve o tijeku istrage.

- Što se tiče obitelji, sve podatke i sve informacije koje im možemo dati, dostupni su im. Isto tako, sve informacije koje obitelj ima, a koje je nam je bila voljna dati, provjeravani su i provjerljivi su. Do sada, nažalost, nisu polučili rezultatima. Policija je javni servis građana. Podložna je kritikama i ocjenama. Mi smo spremni na sve dobronamjerne kritike, a spremni smo prihvatiti i pogrešku, ako je bila. Do sada u krim istraživanju policija je napravila sve što nalažu pravila struke i postupanja u takvim slučajevima - zaključio je Brkić.

Prijetnja policijskom službeniku

Zamjenik glavnog ravnatelja policije indirektno je, ne spominjući ime, potvrdio da je jedna od sestara Bilić pozvana na obavijesni razgovor nakon prijetnje policijskom službeniku. Slučaj je proslijeđen Državnom odvjetništvu koje će odlučiti ima li elemenata za kaznenu prijavu protiv Antonijine sestre.

- Zakon nije pisan niti za Milijana Brkića osobno, niti za bilo koga osobno. Zakon vrijedi za sve građane, pa tako i za sve osobe koje izriču ozbiljnu prijetnju bilo pismenim, bilo usmenim putem. U konkretnom slučaju, provedeno je krim-istraživanje u dogovoru sa nadležnim DO. Obavljen je razgovor i dostavljen je na odgovor nadležnom DO. Ne možemo, bez obzira na situaciju, i našu osjetljivost u konkretnom slučaju te pravo obitelji da se ljuti, argumentirano ili ne-pokazat će vrijeme, dozvoliti da itko u ovoj državi prijeti ikome nikome a pogotovo ne može prijetiti službenim osobama koje obavljaju svoj rad u službi unutarnjih poslova.

Policija neće prestati s potragom

Milijan Brkić naglasio je kako policija u potrazi za Antonijom Bilić poduzima neke aktivnosti koje su javnog karaktera i koje su javnosti poznate, ali isto tako i one "iza zavjese".

-To ne znači da policija ne radi svoj posao. Sve do trenutka dok ne pronađemo Antoniju Bilić, daj bože živu, ili, ne daj bože, njezino tijelo, policija neće stati sa postupanjima. Da je moje dijete u pitanju, vjerujte, ne vidim niti jedan detalj, niti jednu aktivnost koju bi poduzeli, a da je nismo poduzeli u slučaju nestanka Antonije Bilić, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34