AFERA GRADSKI STANOVI

Šestorka dobila ukupno 33 godine zatvora: Za Jagodom Blum tjeralica nakon osude na 12 godina

Zagreb, 131211.Zupanijski sud.Presuda Jagodi Blum i drugima za malverzaciju i nezakonito prodavanje gradskih stanova. Prvooptuzena Jagoda Blum nije se pojavila na citanju presude. Na slici: suucesnici: Ksenija Vadas, Ana Gradski, Kreso Katic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Više od dvadeset minuta trajalo je nabrajanje suca Vladimira Pavlekovića danas na Županijskom sudu , svih imena od gotovo 70-ak žrtava zloglasne Jagode Blum i njenih ortaka, što naivnih kupaca nekretnina u tobožnjem gradskom vlasništvu, što špekulanata u lovu na brzu i laku zaradu.

Zamrznuti osmijesi

No, kada je na kraju izlaganja odredio zatvorske kazne zamrznuo se osmijeh svih dotad dobro rasploženih okrivljenih koji su na presudu došli - ukupno je šest osoba nepravomoćno osuđeno na 33 godine zatvora, od čega se dvije pred sucem nisu pojavile. Glavna odgovorna i mozak operacije, Jagoda Blum, stara 58 godina, nije se pojavila iako je svom odvjetniku Drašku Šoću dan ranije telefonski potvrdila da stiže, pa će sada sud za njome raspisati tjeralicu, a u pritvor će ju dovesti, ako ju uopće nađe, policija.

Dobila je ukupno 12 godina zatvora

Njene prve dvije pomagačice Ana Gradski i Ksenija Vadas dobile su svaka po tri godine zatvora, a trojica muškaraca, Milenko Milenković, Marko Džaja i Krešimir Matić od dvije do 6,5 godina iza rešetaka.

Vješta manipulatorica

Svi zajedno predstavljali su se kao zaposlenici zagrebačkih gradskih ureda i nudili tobožnje nekretnine po iznimno malenim cijenama. Pritom su krivotvorili pečate grada i potpise i novac tražili u gotovini. Kupce su ukupno oštetili za 20 milijuna kuna. Novcem se neće okoristiti jer veliku većinu moraju vratiti (oko 13, 5 milijuna), dok su ostali oštećenici upućeni da svoj novac ganjaju preko građanskih parnica.

Sudac je Jagodu Blum u obrazloženju nazvao vještom manipulatoricom koja je i u prošlosti radila slična kaznena djela, a u svojim makinacijama uspjela je prevariti vješte prevarantice poput Slavice Polančec.

- Ono što je pak radila sudu na razini je osnovnoškolca i njeni izgovori dok je zavlačila proces uistinu su bahati i smiješni. A svaki je put bila sposobna pratiti suđenje - rekao je sudac Pavleković, dok je Jagodin odvjetnik Draško Šoć rekao kako će se na presudu žaliti jer je drakonska.

Zatvorski dani

- Kada sada ponovno izađe iz zatvora nadam se da joj neće pasti na pamet da ponovi ovo kazneno djelo - istaknuo je sudac.Zanimljivo, prilikom pobrojavanja zaplijenjenih brojnih mobitela, kompjutora i hard diskova, sudac je obznanio kako će sud Jagodi Blum između ostalog vratiti i oduzeti Playstation 3. U zatvorskim danima koji joj slijede, mogao bi joj zatrebati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 02:46