ČAK PET VELIKIH POŽARA U SEDAM DANA

Šef osječkih vatrogasaca: Požari su PODMETNUTI! Netko je šetao okolo i PALIO vatru

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Čak pet velikih požara u proteklih je sedam dana opustošilo površine od 50 do čak 300 hektara na području Osijeka i Baranje. Ta je činjenica jedan od razloga zbog kojih zapovjednik osječkih profesionalnih vatrogasaca Boris Banjan tvrdi da je na djelu namjerno izazivanje požara kako bi se zakomplicirao život vatrogascima, ali i zajednici u cjelini.

- Do nedjelje sam još uvijek nekako smatrao da je riječ o uobičajenim proljetnim aktivnostima na poljoprivrednim površinama, no ono što se dogodilo u nedjelju nema drugo objašnjenje osim da je riječ o namjernom izazivanju požara. Imali smo gotovo nevjerojatnu situaciju da u vrijeme gašenja na Biljskoj cesti izbije požar samo nekoliko kilometara dalje, a kada smo stigli tamo i počeli gasiti nije prošlo par minuta da su se u neposrednoj blizini tog požarišta pojavila još tri nova. Netko je očito doslovno šetao okolo i palio vatru samo kako bi zakomplicirao život vatrogascima - kaže Banjan.

- Ovo što se događa posljednjih dana nema veze s gospodarskim aktivnostima. Nikada nismo imali u tako kratkom roku toliki broj velikih požara i siguran sam da je riječ o smišljenim, podmetnutim požarima, protiv koji se jako teško boriti. Mislim da ćemo sljedećih dana morati okupiti sve nadležne institucije i ustanove kako bismo raspravili ovaj problem i poduzeli određene mjere za sprječavanje ovakvih pojava - zaključio je Banjan.

Osim pet velikih požara, na području Osijeka u posljednjih deset dana zabilježeno je preko 50 manjih požara.

Iz policije su pak poručili da će očevide na požarištima obaviti nakon što se situacija na njima smiri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:45