PSOVAO I PRIJETIO

'SATRAT ĆU VAS, UBITI I ZAKLATI!' Lopov podivljao kada su ga ulovili s teglom Lino lade

Zagreb, 181009.Britanski trg.Prosvjed stanara Pantovcaka te okolnih ulica poradi lose organizacije parkiranja Zagrebparkinga.Stanari prosvjeduju jer odnedavno nemaju dovoljno mjesta za praking u spomenutoj ulici, te stoga mjesto za svoj automobil traze u ostalim ulicama, neposredno uz Pantovcak.Na fotografiji: policajac koji je upucen na mjesto prosvjeda, uzima osobne podatke jednog od prosvjednika.Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Zbog prijetnja djelatnicima trgovine jednog trgovačkog lanca u Trogiru, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužnicom traži devet mjeseci zatvora za 36-godišnjeg Džemaila H. zvanog Džemo iz Trogira, piše Slobodna Dalmacija.

A koji je Džemin krimen pa da se za njega traži bezuvjetna zatvorska kazna? Džemu su, po optužnici, 23. studenog 2013. godine u Trogiru ispred dućana navedenog trgovačkog lanca zaustavili prodavač, prodavačica i skladištar sumnjičeći ga da je iz dućana ukrao teglu namaza “Lino lada” u pakiranju od 750 grama vrijednu 40 kuna.

Djelatnici trgovine su ga upozorili da ukradenu teglu vrati natrag u trgovinu, no Džemo se nije dao odvojiti od slatkog čokoladnog namaza. Svjestan, stoji u optužnici, da djelatnici svom poslodavcu odgovaraju za svaki neopravdani manjak u prodavaonici, Džemo se obrušio na trgovce govoreći im da su ludi, psovao im je majku te im je zaprijetio da će ih satrati, ubiti i zaklati.

Isto tako, ODO smatra da su oštećenici, s obzirom na svoja radna mjesta prodavača odnosno skladištara, odgovorne osobe trgovačkog društva, pa su Džemu zato teretili za teži oblik prijetnje.

Naime, ODO ga tereti da je “odgovornim osobama u vezi s njihovim radom ozbiljno zaprijetio” te su ga optužili za tri kaznena djela prijetnje po članku 139. st 3. Kaznenog zakona za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Na ispitivanju u ODO-u, Džemail H. iskoristio je pravo da se brani šutnjom, a već je prije osuđivan zbog djela povezanih sa zloporabom narkotika.

Prema starom zakonu, policija je po službenoj dužnosti podnosila kaznenu prijavu za krađu ako je vrijednost ukradene robe bila iznad tisuću kuna, dok je po novom Kaznenom zakonu taj cenzus podignut na dvije tisuće kuna.

U tim slučajevima, kad je vrijednost ukradenog manja od 2 tisuće kuna, policija iziđe na teren i ako je identitet počinitelja poznat, podatke daje oštećenoj strani koja onda ima mogućnost podići privatnu tužbu.

Ako je kradljivac nepoznat, policija provede krimobradu i ako otkrije počinitelja, tad sve informacije daje oštećenoj strani koja onda opet odlučuje hoće li ići u privatnu tužbu ili ne.

U konkretnom slučaju, Džemo se vjerojatno mogao izvući bez ikakve prijave da je kojim slučajem na traženje djelatnika, a da nije prijetio, vratio pakiranje “Lino lade”. Ovako, mogao bi u zatvoru boraviti mjesecima, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:34