OPTUŽNICA ZA AFERU HYPO

Sanader: Nisam ratni profiter. Ja sam branio Hrvatsku, ja sam bio pukovnik!

 Arhiva/Cropix

NOVO >>>> 15:48 - Velika je nelogičnost tužiteljstva koje tvrdi kako je Sanader iskoristio ratno stanje i loše stanje na financijskom tržištu. Logično bi bilo da se banci koja dolazi na novo tržište daje provizija, a ne obrnuto - izjavio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Sanader se, prepričava odvjetnik, obratio sudu i odbacio optužbe za ratno profiterstvo.

- Ja sam branio Hrvatsku, bio sam pukovnik - prenio je njegove riječi Prodanović, koji je uvjeren kako je optužba o ratnom profiterstvu podignuta samo kako bi Sanader mogao sjesti na optuženičku klupu.

15:11 Nakon dvosatne sjednice Optužno vijeće potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

USKOK-ova tužiteljica je brojnim novinarima okupljenim ispred zagrebačkog Županijskog suda rekla da je optužno vijeće potvrdilo optužnicu zbog ratnog profiterstva te da je zadovoljna tom odlukom.

USKOK ga tereti da je 1995., dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, primio 3,5 milijuna kuna provizije od prvog zajma što ga je austrijska Hypo banka osigurala hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

12:50 - Sanaderovi odvjetnici Goran Suić, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković također su došli na sud. Nekoliko trenutaka kasnije došla je i tužiteljica Tamara Laptoš.

Unatoč brojnim pitanjima novinara o planovima obrane, Sanaderovi odvjetnici samo su kratko rekli da će se boriti do kraja te da će izjave biti dane po izlasku sa suđenja.

12:40 - Bivši premijer Ivo Sanader u 12,30 sati stigao je na zagrebački Županijski sud. Oko zgrade suda na Zrinjevcu posložene su pojačane mjere sigurnosti.

Kolona vozila uputila se oko 12.15 iz zatvora Remetinec u pravcu Županijskog suda u Zagrebu gdje će Sanader biti saslušan pred optužnim vijećem Suda zbog primanja mita u slučaju Hypo.

U zgradu suda Sanader je dovezen u crnom policijskom kombiju Mercedes, koji je u pratnji vozila pravosudne policije ušao u dvorište suda kroz stražnji ulaz u Petrinjskoj ulici. Dok je bivši premijer ulazio u zgradu Županijskog suda, a potom i u sudnicu u prizemlju gdje se održava optužno vijeće cijeli je sud bio u blokadi.

______________________

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader danas će se u pratnji odvjetnika pojaviti pred Županijskim sudom u Zagrebu. Sjednica vijeća najavljena je za 13 sati. Optužno vijeće toga suda odlučivat će o osnovanosti prve USKOK-ove optužnice podignute protiv njega koja ga tereti da je 1995., dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, primio 3,5 milijuna kuna provizije od prvog zajma što ga je austrijska Hypo banka osigurala hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Sjednica tročlanog optužnog vijeća koje predvodi sutkinja Tanja Pavelin-Borzić bit će zatvorena za javnost. Na njoj će predstavnici USKOK-a ukratko iznijeti rezultate istrage i dokaze na kojima temelje optužnicu, dok će Sanaderov braniteljski tim iznijeti dokaze koji idu optuženiku u prilog i nastojati uvjeriti optužno vijeće u propuste istrage. Sanader je u iskazu USKOK-u koji je dao u srpnju odbacio optužbe da je primio mito od Hypo banke.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, glavna teza Sanaderovih branitelja Čede Prodanovića, Jadranke Sloković i Gorana Suića pred optužnim vijećem bit će da se ovaj slučaj nikako ne može podvesti pod kazneno djelo ratnoga profiterstva.

Ako bi uspjeli uvjeriti vijeće da se ovo djelo ne može podvesti pod kazneno djelo ratnoga profiterstva, Sanderovi bi odvjetnici mogli igrati na zastaru kaznenog progona za djelo iz sredine devedesetih.

Međutim, posao Sanderova odvjetničkog tima neće biti nimalo lagan, ako se ima na umu da je ratno profiterstvo novim Zakonom o nezastarijevanju vrlo široko definirano.

Naime, ratnim profiterstvom taj zakon tretira sva kaznena djela koja su počinjena “iskorištavanjem ratnoga stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države”.

USKOK u prvoj optužnici protiv Sanadera tvrdi da je do isplate provizije Sanaderu i došlo upravo zato što je Hrvatska zbog ratnoga stanja i nesigurnosti izazvane njime u to vrijeme teško dolazila do kredita. Optužno vijeće ima tri mogućnosti; prihvatiti optužnicu, odbaciti je ili je vratiti USKOK-u na doradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:00