TORTURA KAMATARA

Sami Chaka: Djeci uzimao novac koji su dobila za Božić

Djeca pokojnog poduzetnika traže od suda da se poništi lihvarski ugovor između Chake i njihova oca. Sami Chaka je prijetio i sinu Cepetićevih da će ga dići u zrak, a posljednjih mjeseci jedva su preživljavali jer nisu imali ni za kruh

ZAGREB - Eleonora Cepetić (53), supruga zagrebačkog poduzetnika Davora Cepetića Dača koji si je oduzeo život zbog prijetnji kamatara Samija Chake, danas je u sudnici Općinskog građanskog suda još jednom morala objašnjavati dužničko ropstvo svoga supruga i opisivati torturu kroz koju je cijela obitelj prolazila.

Mjesečno 100.000 eura

Tijekom svjedočenja cijelo je vrijeme plakala, a sutkinju je zamolila da saslušanje što prije privede kraju. Kraj ročišta nije dočekala, već je izašla iz sudnice jer više nije mogla odgovarati na brojna pitanja o dugu svoga supruga.

Radi se o postupku koji su pokrenula djeca preminulog poduzetnika, tražeći da sud proglasi ništavnim lihvarski ugovor između Chake i njihova oca. Tim ugovorom Cepetić se obvezao da će kamataru isplatiti gotovo tri milijuna eura na ime početnog duga od 274.000 dolara. Djeca tvrde da je taj ugovor potpisan pod prisilom i prijetnjama smrću.

Cepetićeva supruga ispričala je da je njezin suprug Chaki plaćao vrtoglave kamate, a tijekom 2005. mjesečno su mu isplaćivali više od 100.000 eura. Iako je Chaka dva puta istukao Cepetića, suprug joj je zabranio da ga prijavi policiji.

Tužio s izmišljenim imenom

- Chaka je čak prijetio našem sinu da će ga dići u zrak - ispričala je Eleonora Cepetić.

Tvrdi da njezin suprug od Chake nije posudio tri milijuna eura, koliko stoji u ugovoru o navodnom dugu, već su najveći dio tog iznosa kamate. Zbog enormnih iznosa koje su mjesečno morali isplaćivati Chaki, novac su posuđivali “na sve strane”.

Posljednjih mjeseci Cepetićeva života, tvrdi Eleonora, nisu imali od koga posuditi niti 100 kuna, a kamataru su čak morali davati novac koji su djeca dobivala za Božić.

Kao što smo već pisali, sporni ugovor kamatar je potpisao kao Sebastijan Chaka, a tijekom suđenja za protupravnu naplatu i smrt poduzetnika otkrilo se da je taj identitet izmišljen i da osoba tog imena ne postoji.





Chaka izgnan na deset godina nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne

Sami Chaka u Glini je služio četverogodišnju kaznu zatvora zbog protupravne naplate i sudjelovanja u samoubojstvu Davora Cepetića, a iz zatvora je pušten ranije, i to nakon što je odslužio dvije trećine kazne. Budući da mu je izrečen desetogodišnji progon iz Hrvatske, Chaka ne može svjedočiti na sudu. Stoga će sud uputiti zamolnicu sudu u Prištini da se kamatara tamo sasluša. Kamatar je priznao da su mu lažni identitet sredile tajne službe. Pokrenut je i postupak zbog lažnog identiteta i Chaka je pravomoćno osuđen jer se njime koristio. S tim je izmišljenim identitetom tužio i Cepetićevu djecu tražeći da se utvrdi tko je vlasnik kuća na Šestinskom vijencu, koje mu je poduzetnik pritisnut prijetnjama prodao. Kamatar od djece poduzetnika, u slučaju da mu se ne prizna vlasništvo, traži isplatu 406.000 kuna i 392.000 eura na osnovi ulaganja u te kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:03