ZATVOR UMJESTO IZGONA

SAGA O STRAŠNOM GIMI BOSSU 007 LEVAKOVIĆU Cijela Danska u nevjerici, u zadnji tren propala deportacija gangstera u Hrvatsku

Nepopravljivi Gimi Levaković, vođa 40-člane bande, u 20 je godina osuđen 26 puta i prima socijalnu pomoć

Gimi Levaković, glava najpoznatije danske kriminalne obitelji, opet je tema dana u toj skandinavskoj zemlji.

Nakon što je Østre Landsret, visoki sud za istočnu Dansku, odlučio poništiti presudu o Levakovićevoj deportaciji nakon 20-godišnjeg kriminalnog staža i ponovljenih kršenja uvjetnih kazni, na noge se digla cijela danska javnost, uključujući i neke ministre koji su presudu komentirali na društvenim mrežama. Državni odvjetnik prekjučer je zato objavio da će presudu pobijati na Vrhovnom sudu.

Živopisni samoprozvani Boss 007 kratko je slavio nakon što je prošlog tjedna Visoki sud odlučio poništiti odluku suda u Næstvedu o njegovoj deportaciji na 12 godina iz Danske zbog posjedovanja oružja i prijetnji smrću te je tu kaznu zamijenio godinom i pol zatvora.

Maloljetna djeca

Gimija Levakovića, Roma s hrvatskom putovnicom, poznaje cijela Danska. Osim što se redovito pojavljuje na naslovnicama danskih tabloida, o njemu je snimljen dvodijelni dokumentarac. Riječ je o šefu klana s oko 40 članova, redom osuđivanih kriminalaca, od kojih mnogi nikada nisu imali posao jer su se posvetili kriminalu, a bez obzira na sudske presude nastavili su dobivati socijalnu pomoć.

Sud je izložio više argumenata za odluku o poništenju deportacije, međutim ključan je bio interes njegove maloljetne djece kojima je on jedini skrbnik. “Njegova djeca su danski državljani, a u slučaju provođenja te odluke bili bi odvojeni od njega, što je protivno Europskoj deklaraciji o ljudskim pravima”, naveo je u odluci sud.

Inače na glasu kao socijalno i humanitarno osjetljivi, Danci su promptno komentarima na društvenim mrežama pokazali da im je pompoznog “ciganskog bossa”, kako ga nazivaju danski mediji, već dosta. “Ovo je najgluplja presuda u Danskoj povijesti, žestio se jedan čitatelj, a drugi su isticali kako je vrijeme da se Danska usudi riješiti tog kriminalca.

Ministar pravosuđa Søren Pind napisao je na svojoj Facebook stranici kako je od državnog odvjetnika zatražio da se Levakovićev slučaj testira na Vrhovnom sudu.

Visoki sud podijeljen

“Ovaj slučaj je medijski vrlo eksponiran i predmet je javnog interesa. Važno je da se taj slučaj iznese pred Vrhovni sud i da on da svoje tumačenje zakona da bismo napokon znali na čemu smo i kojim putem trebamo krenuti kad je riječ o pravilima deportacije. To je posebno važno u slučaju Levaković, gdje je Visoki sud bio podijeljen i glasao s tri naprema tri. Vidjeli smo da se isto dogodilo u slučaju vođe bande Fez kojemu je Vrhovni sud dosudio doživotnu zabranu boravka na teritoriju Danske”, napisao je Pind.

Inger Støjberg, ministrica integracije, također se oglasila: “Ne smijem komentirati konkretne slučajeve pa ću se morati zadovoljiti idućim riječima: Došlo je vrijeme da postrožimo pravila o deportaciji.”

Saga o nepopravljivom bossu Gimiju Levakoviću i borbi Danske da ga se riješi time se nastavlja. Kap koja je prelila čašu i potez zbog kojeg je Levaković sigurno već gorko požalio tiče se njegova ispada u gradiću Korsør. Naime, Gimi se za vrijeme roštilja s jednom romskom obitelji jako napio te se posvađao s domaćinima prijeteći im pištoljem i urlajući da će pobiti čitavu njegovu obitelj. Kada je policija stigla, pronašla je svog starog poznanika, koji je osuđen 26 puta u manje od 20 godina.

Prekršio obećanje

Na njegova i vrata članova klana policajci, pišu danski mediji, u prosjeku pokucaju svaki drugi dan, a država je vrlo darežljiva sa socijalnom pomoći, na što su se žestili Danci ističući kako je apsurdno da kriminalci žive na socijalnoj pomoći i tražeći da ga se napokon deportira. Gimi je bez obzira na sve u medijima blatio državu ističući da je za njegovo bavljenje kriminalom kriva država, a obećavao je da neće više kršiti zakon. Međutim, to je obećanje prekršio i Danska je, čini se, ujedinjena u želji da ga se kazni. U slučaju deportacije mogao bi završiti u Hrvatskoj zbog svoje putovnice iako je hrvatska policija potvrdila da nema registriranog državljanina s tim imenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:16