DOBIO TRI GODINE

RENATO IZ VODICA POKUŠAO ZAKLATI ŽENU Bio je uvjeren da ima ljubavnika, na sudu se slomio: 'Ja sam slabić, volim je'

Na tri godine zatvora osuđen je na Županijskom sudu u Šibeniku Renato B. iz Vodica, i to zbog pokušaja teškog ubojstva svoje bivše supruge A.M. koju je napao nožem 14. studenog prošle godine u Vodicama, piše Slobodna Dalmacija.

Prema nepravomoćnoj presudi, Renato je u 24 godine braka svoju - sada bivšu - suprugu na razne načine učestalo psihički zlostavljao, vrijeđao je, psovao joj roditelje, razbijao inventar po kući, a sve motiviran ljubomorom, odnosno mišlju da ona ima ljubavnika.

Mnogo pića

Tog je dana alkoholiziran došao u njen apartman u kojem je živjela nakon razvoda braka te ju je sačekao, a kad je ona ušla unutra i rekla mu da ode, on je to odbio i krenuo prema njoj. Ona ga je odgurnula, a on je izvadio nož iz stražnjeg džepa hlača i krenuo prema njoj. U presudi stoji da je pala na pod. On je kleknuo pokraj nje te je zamahnuo vrhom oštrice noža prema njezinu vratu i prsima govoreći joj da je gotovo.

Nesretna se žena u grču branila i rukama uhvatila oštricu noža te ga odgurivala. No, on je bio ustrajan pritiskajući je. Naposljetku ga je uspjela odgurnuti i pobjeći, a zadobila je rezne rane po rukama. Osim što mu je produljen i istražni zatvor, i to zbog bojazni da ne dovrši, odnosno ne ponovi djelo, izrečena mu je i mjera obveznog liječenja od alkoholizma.

Zanimljivo je da je za ovo djelo zakonski predviđena kazna od deset pa do čak 50 godina zatvora.

Sama žrtva je na suđenju istaknula da nakon svega što se dogodilo ona nije psihički slomljena, da živi punim plućima, da ne želi psihijatrijsku pomoć. Rekla je i da ne želi da njen bivši suprug bude u zatvoru te da smatra da je i ona pomalo odgovorna za sve što se dogodilo jer da mu je možda davala lažnu nadu. Vjerojatno je i takav njen stav utjecao na blažu kaznu od zakonski predviđene.

Kajanje do smrti

- Naši su se odnosi zamrznuli krajem listopada i bio sam opterećen time zašto mi se više ne javlja, kao da je netko škarama prekinuo vrpcu. Tog sam dana bio alkoholiziran i uzeo sam nož koji sam držao u autu, jer mi se ponekad znalo zaglaviti staklo na vratima.

Nož sam ponio jer sam je htio preplašiti ako ne bude htjela razgovarati sa mnom. U apartmanu sam tražio da mi kaže zašto me je izopćila i izvadio sam nož. Ona me je uhvatila za ruku i u tom guranju smo oboje pali. Ležao sam pokraj nje, a ne klečao, i nisam išao nožem prema njenom vratu i grudima, nisam je htio ubosti.

Nisam tražio da kaže ima li ljubavnika nego sam bio povrijeđen što me više ne koristi kad joj je nešto trebalo jer sam ja i kuhao i čistio i prao, peglao... Niti u jednom trenutku nisam htio usmrtiti ili je teško ozlijediti. Ja tu ženu volim i ja sam slabić.

Tog trenutka je tamo bio neki drugi Renato, a ne ovaj koji sjedi pred vama, do kraja života ću se kajati zbog ovoga - kazao je okrivljeni Renato B. sudskom vijeću koje je očito, među ostalim, uvažilo obranu koju je iznio njegov odvjetnik Željko Gulišija i zbog toga mu je izreklo i kaznu koja je ispod zakonskog minimuma, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:08