INCIDENT U ŠKOLI

RAVNATELJ UDARIO PRVAŠIĆA! 'Kaznio sam ga jer me pljunuo, na kraju se on meni ispričao...'

Biličić nije izvijestio Ured za prosvjetu i Ministarstvo jer misli da to ‘nije bio incident i majka se nije žalila’
 CROPIX

Prosvjetnoj inspekciji Ministarstva obrazovanja proslijeđena je anonimna prijava prema kojoj je Andrija Biličić, ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora u Postirama, udario učenika prvog razreda osnovne škole. U prijavi stoji da to nije prvi put da je ravnatelj fizički kaznio učenika.

Pobjegao s vjeronauka

Andrija Biličić, čiji ravnateljski mandat traje 25 godina, tvrdi da ga nije udario. Pobjegla mu je, kaže, ruka i “dao je malome po guzici iako zna da nije smio”. No, to mu je, tvrdi, prvi put.

- To je jutro don Marko držao sat vjeronauka i učenik je pobjegao iz razreda. Budući da se mogao naći u opasnoj situaciji, ja kao osoba s autoritetom krenuo sam za njim računajući da će me poslušati i vratiti se na nastavu. No, učenik mi je počeo prijetiti, govoriti da će me ubiti, udario me i pljunuo - prepričava Andrija Biličić prošlotjedni događaj. Priznaje, udario ga je, ali “lagano, ne onako da bi zbog toga dijete zaplakalo”.

- Kad me pljunuo, upozorio sam ga da se ne može tako ponašati i lagano mu dao po stražnjici. Rekao sam mu da ću mu zvati mamu jer, znate, nje se jako boji. Sve smo izgladili, dijete mi se na kraju ispričalo, a ja sam mu dao bombon - kaže ravnatelj koji 1. rujna odlazi u mirovinu. Na upit je li svjestan da je počinio prekršaj, odgovara da jest.

- Svjestan sam da sam pogriješio. Jesam, znam, jasno mi je k’o dan i žao mi je. Iako znam da mu nisam smio dati po stražnjici, u zbornici tomu nismo dali na važnosti jer to nije bilo fizičko kažnjavanje, već moja nesmotrena reakcija - objašnjava ravnatelj, tvrdeći da nikada prije nije fizički kažnjavao učenike.

‘Demokratski tip’

Iako u prijavi stoji da “u školi svi šute iz straha za radno mjesto jer je ravnatelj kao poslodavac vrlo osvetoljubiv ako netko ide protiv njega“, ravnatelj to demantira. Tvrdi: “Apsolutno sam demokratski tip. Ne bih bio biran šest puta za ravnatelja da nije tako”.

Na pitanje kako to da o situaciji nije izvijestio Državni ured za prosvjetu i Ministarstvo, ponavlja da to nije bio incident i da se majka djeteta nije žalila. Objašnjava da je riječ o učeniku koji pohađa nastavu po prilagođenom programu te da se teško uklapa u razred zbog nepredvidljivog i često agresivnog ponašanja.

Zaseban razred

Ivana Blagaić, školska pedagoginja, kaže da dječaku u nastavi od 17. prosinca pomaže asistentica, no unatoč tomu druga djeca, pa i učitelji i asistentica, često su na meti dječaka koji ih udara, grize, štipa, čupa.

- Nije svjestan svog ponašanja i vrlo je nepredvidljiv. U podne me grli, a u podne i dvije minute me uhvati za kosu - slikovito objašnjava pedagoginja, potvrđujući da je ravnatelj dao malo po guzi dječaku, tek toliko da ga smiri...

Plan je dječaka iduće godine premjestiti u zaseban razred zajedno s još nekoliko bračkih učenika s poremećajem u ponašanju. - Ovo sada nije rješenje jer pati i dječak, a i ostali učenici - smatra pedagoginja.

Takva kazna zakonom je zabranjena

- Tjelesno kažnjavanje štetno je za djecu te pedagoški neprihvatljivo i zakonom zabranjeno, pa je na mjestu prijava prosvjetnoj inspekciji - kaže Ivana Milas Klarić, dječja pravobraniteljica. - Kako dijete ima teškoće u razvoju, vjerojatno će biti potrebno utvrditi i kvalitetu i prikladnost načina rada s njim u školi prema primjerenom programu - dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:22