OKRŠAJ NA OTOKU

RAT U TURISTIČKOM RAJU ‘Sad svi znaju što ih čeka ako udare na nas Hvarane’

Policija je pucala, u obračunu su sudjelovali i plaćenici s kopna, a sve je počelo svađom ugostitelja Frane Žuvele i pekara Marija Lekaja
 Božidar Vukičević / Cropix

Ukupno šest osoba, među kojima je i vlasnik pekarskoga obrta Lekaj Mario Lekaj (40), kazneno je prijavljeno zbog sumnji da su sudjalovale u premlaćivanju hvarskog ugostitelja Frane Žuvele (30), vlasnika restorana Marinero, prije nekoliko dana u Hvaru.

Lekaja je policija prijavila da je od Sinjana Ante Markulina (30) naručio da za novac pretuku Žuvelu, što su oni i napravili.

Lov na napadače

Policija je uhitila Lekaja, te još trojicu navodnih Markulinovih pomagača dok je Markulin i još jedan od njegovih prijatelja (29) u bijegu i za njim traga policija.

Lekaja je, pak, sudac istrage pustio da se brani sa slobode. To je ukratko epilog događaja zbog kojega je policija u utorak na Hvar morala poslati interventni vod, a zbog kojega su noć ranije hvarski policajci pucnjevima u zrak iz pištolja te korištenjem suzavca sprečavali da gnjevni mještani doslovce linčuju pekara i ljude koje je on angažirao da pretuku Žuvelu.

Svađa je izbila između članova hvarske obitelji Žuvela koji u Hvaru drže poznati restoran Marinero i obitelji Lekaj, vlasnika pekarskog obrta koji se nalazi tik uz Marinero, a povod su bile gajbe za kruh koje su Lekajevi ostavljali u uličici uz Marinero blokiravši gostima prilaz restoranu.

U ponedjeljak navečer u Marinero je došla skupina mladića, uglavnom iz Sinja i Splita, te je počela razbijati restoran u kojemu se tada nalazio Frane Žuvela.

Kako je Žuvela ispričao policiji, jedan od napadača, a riječ je o Anti Markulinu, kojega je policija i prije prijavljivala zbog iznude, rekao mu je da “kada ima nekih problema s Marijanom Lekajem, zapravo ima problema s njim (Markulinom)”.

Policija spriječila linč

Iz toga je Žuvela shvatio kako Markulina zapravo šalje Lekaj, a isto će utvrditi i policija kasnijom istragom.

Nakon tih Markulinovih riječi Žuvela mu je odgovorio da oni onda nemaju što razgovarati, a zatim su Markulin i ostali počeli s napadom. Pred zaprepaštenim gostima koji su mirno večerali počeli su demolirati Marinero, a Žuvelu su izudarali kriglom po glavi.

Markulin i napadači su izudarali Žuvelu (na fotografiji) kriglom po glavi

No ubrzo se u Hvaru okupila grupa mještana prodvođena Franinim bratom i počela tražiti Sinjane.

Umjesto njih, najprije su naišli na jednog od braće Lekaj kojega su i napali. Ubrzo su naišli i na Markulina i ostale naoružane bejzbolskim palicama pa je na obližnjem autobusnom kolodvoru u Hvaru počela masovna tučnjava o kojoj su Sinjani u sukobu s mještanima navodno izvukli deblji kraj te su se dali u bijeg.

Međutim, neke od njih pohvatali su mještani i predali ih policiji, koja je ubrzo došla.

Grupa mještana odlučila je blokirati pekarnice Lekajevih

Autobusni kolodvor naime nalazi se doslovce ispred hvarske policijske postaje.

No kako su gnjevni Hvarani i dalje navaljivali na privedene napadače iz Sinja, jedan od policajaca pucao je u zrak, a zatim i aktivirao sprej sa suzavcem.

Čitav sukob navodno je iz automobila promatrao i Marijan Lekaj, koji se zatim autom dao u bijeg, no sljedeći je dan i on pozvan na obavijesni razgovor i uhićen.

Sutradan, u utorak, situacija je u jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija i dalje bila užarena. Naime, grupa mještana odlučila je blokirati pekarnice Lekajevih.

Na ovakav prosvjed u kojemu su doslovce tijelima blokirali prilaz pekarnicama mještani, među kojima je bio i popularni pjevač Gego, odlučili su se tvrdeći da već dugo trpe teror Lekajevih te su policiju optužili da ne radi svoj posao.

Popularni hvarski pjevač Gego sudjelovao je u prosvjedu

‘Više neće biti sukoba’

Međutim, nakon dva dana sukoba jučer se pak situacija potpuno smirila budući da su i Hvarani zaključili kako incidentne situacije zapravo nikome ne idu u korist.

Tvrde i da više nikavih prosvjeda ispred pekarnica Lekajevih neće biti.

- Odlučili smo svi spustiti loptu na tlo, ali nadamo se da su i ovi drugi izvukli neku pouku iz svega i da će se u budućnosti normalno ponašati - rekao nam je jedan od protagonista incidentnih događaja na Hvaru.

Frane Žuvela: Neka se Lekajima omogući rad!

Okupljanje više od dvije stotine Hvarana u Gradskoj loži osiguravala je policija i ono je prošlo bez ikakvih incidenata. Građani Hvara očito podržavaju smirivanje stanja, žele živjeti i raditi bez ikakvih ekscesa. Čak je i Frane Žuvela, ugostitelj koji je najviše nastradao, poručio: - Ne treba inzistirati na tome da se Lekajima onemogući rad, ali se mora inzistirati na provođenju propisa i djelotvornosti onih koji ih provode pa će svim biti puno bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 20:01