LOPOV BEZ MORALA

RASKRINKAN POLICAJAC KOJI JE ČEKAO SPROVODE 'Tomislav je obožavao luksuz i provode, a i društvo lijepih žena'

Tomislav Skukan (29) u vrijeme sprovoda dolazio je u kuće ožalošćenih i krao
 facebook

Da će prerano preminulog, poznatog karlovačkog vatrogasca Stjepana Luića na mjesnom groblju u srijedu u 16.30 sati ispratiti ne samo obitelj i susjedi, nego i cijeli rodni mu Hrnetić, znao je i Tomislav Skukan (29), karlovački gradski šminker i policajac PP-a Vojnić.

Karlovački fantom

Za njega je to bila samo još jedna prilika da se na lak način domogne gotovine i zlatnine. Njegovi nadređeni sumnjali su da je on taj - karlovački fantom koji koristi najteže trenutke svojih sugrađana da bi im provaljivao u kuće i podmuklo ih pljačkao, ali ga bez čvrstih dokaza nisu mogli uhititi. Kuća obitelji Luić trebala je biti lak posao za posrnulog policajca, među ostalim zato što je osamljena i na kraju uske ulice.

No, na sličan način razmišljali su i njegovi kolege s prave strane zakona. Dok je trajao pokop, policijsko vozilo bez oznaka parkirali su u dvorište, a čak su skinuli i registracije, znajući da bi ih po njima mogao prepoznati. Skrili su se na stražnjem sjedalu i čekali. Njihov “kolega” došao je u plavim trapericama i plavoj majici. Stepenicama se popeo na prvi kat kuće i provalio vrata. Čekali su da uđe u kuću, a onda su u akciju krenuli i oni. Tomislav ih je opazio i dao se u bijeg, skočio je kroz prozor s prvog kata, a pri doskoku se lakše ozlijedio na radni stroj.

Pretrčao je stotinjak metar uz obalu Kupe, preko mosta se domogao druge obale, a potom skrenuo u dvorište Danice Oreščanin, protutnjao njezinim poljem i sletio u jarak. Dalje od toga nije uspio, jer ga ja ščepao prvi od dvojice naoružanih policajaca koji su ga proganjali. Stigao je i drugi, stavili su mu lisice i izveli ga na mjesni put. Tu su pričekali policijsko vozilo koje ga je odvezlo tamo gdje mu je i mjesto.

Priznao krađe

Članovi obitelji Luić kažu da im je policija samo rekla da će malo patrolirati oko kuće te da se ne brinu, a tek poslije su doznali detalje priče. Danica i njezina susjeda Marica svjedočile su policijskoj potjeri.

- Vidjele smo pištolje i čule kako viču: ‘Stoj!’ Isprva smo mislile da to razbojnici naganjaju jedni druge, a tko bi mislio da su policajci baš svi, ovaj koji bježi i ovi koji ga hvataju - pričaju Danica i Marica.

Po uhićenju, Tomislav je priveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo. Tamo je priznao sedam kaznenih djela u kojima je na sličan način u novcu i zlatu ukrao oko 100.000 kuna. Sudac istrage mu je odredio istražni zatvor, a za to vrijeme istražitelji će utvrđivati sve okolnosti i načine na koje je operirao od lipnja prošle godine.

Poučen policijskim iskustvom, Tomislav je vjerojatno priznao samo ona kaznena djela koja su mu materijalno dokaziva, odnosno krađe u kojima je krao nakit. Pitanje je koliko ih je još počinio. Tome u prilog ide i svjedočenje jednog našeg sugovornika s područja Barilovića koji ga je uhvatio u krađi i - pustio. On je s ujakom došao kući ranije sa sprovoda jer je nedavno bio čuo za slučaj krađe dok je obitelj bila na sprovodu. Stigli su dovoljno rano da ga zateknu, dohvate lovačke puške, repetiraju ih i upere Tomislavu u glavu. On je pao na koljena i gotovo zaridao moleći ih da ga puste. Učinili su to i on je nestao. No, nije izvukao pouku.

Volio lagodan život

Raspitujući se o njegovu radu, doznali smo još neke zanimljivosti. Uz to što je tražio mito u zamjenu za oprost kazni, prilikom kontrole prometa na Ličkoj magistrali, na vrlo pristojan način raspitivao se o tome koliko će vozači ostati na moru. Jedna naša sugovornica prisjetila se da joj je prošle godine provaljeno u stan dok je bila na Jadranu - a prije toga je ljubaznom mladom policajcu u Krnjaku ispričala kamo ide i koliko je neće biti.

Sudeći po načinu života, Tomislavu je novac itekako trebao. Trošio ga je, naravno, na luksuz. Volio je biti u društvu lijepih dama, izlazio je na skupa mjesta u Zagrebu, na dočeku 2015. bio je u Budvi, a ludi ovogodišnji provod na moru pokvarili su mu - kolege.

Na posao se vjerojatno više nikada neće vratiti, za sada je samo suspendiran do okončanja postupka.

PU karlovačka: Udaljen iz službe do daljnjega

Karlovačka policija priopćila je nakon uhićenja svog službenika da je 29-godišnji policajac uhićen izvan službe u civilnoj odjeći. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da ga se može povezati s ukupno sedam kaznenih djela, tri krađe, dvije teške krađe i dva pokušaja teških krađa. Osumnjičeni je krao nakit i novac iz obiteljskih kuća dok su ukućani bili odsutni, priopćila je policija. Osumnjičeni je udaljen iz službe do okončanja postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 01:48