SKANDALOZNO PONAŠANJE POLICIJE >>> NA SILU UŠLI U VRTIĆ PUN DJECE

Priveden pred vrtićem: Bacili su me uza zid, gurnuli nećakinju, stavili lisice i odveli me u policiju

Zbog nepropisnog nepropisno parkiranog vozila policajaci su u lisicama PRIVELI RODITELJA PRED MALODOBNOM DJECOM. ZBOG pretrpljenog ŠOKA djevojčica neko vrijeme NIJE MOGLA GOVORITI

Samo zbog nepropisno parkiranog vozila u strogom centru Zagreba, dvojica policajaca u lisicama su priveli roditelja Igora Kordića pred malodobnom djecom, a prilikom privođenja vozačice automobila odgurnuli su njezinu 4-godišnju kćer koja je pala na pod. Zbog pretrpljenog šoka djevojčica neko vrijeme nije mogla govoriti. Policajci su na silu ušli i u dječji vrtić pun djece, iako im je to osoblje vrtića izričito zabranilo, a zbog svega pretrpljenog šoka dio djece morao je dobiti stručnu pomoć.

To tvrde očevici nevjerojatne drame koja se danas ujutro odvijala ispred Dječjeg vrtića Izvor u Prilazu Gjure Deželića i kojoj je prisustvovalo više roditelja i vrtićke djece. Igor Kordić došetao je sa svojim dvogodišnjim blizancima i primijetio vozilo svoje sestre Tamare, majke četverogodišnje djevojčice.

Pokušaj šarmiranja

Roditelji, čija su djeca smještena u Izvoru, godinama nemaju gdje parkirati kada djecu dovode u vrtić, pa ujutro automobile na nekoliko minuta ostavljaju dijelom na kolniku s uključena sva četiri žmigavca. Tako je postupila i Igorova sestra Tamara jer policija takvo ponašanje godinama uglavnom tolerira, razumijevajući roditelje. Ovaj je put bilo drugačije.

Igor je, gurajući kolica s dvoje mališana prema vrtiću, primijetio da dvojica policajaca stoje pokraj automobila i pišu kaznu, pa ih je, kaže, pokušao šarmirati.

- Rekao sam im da sestra ima ozlijeđenu nogu, a i vidjeli su da jedva može hodati i pokušao ih nagovoriti da nam ne napišu kaznu zbog tih pet minuta. No, uzalud. Ostavio sam kolica i nastavio razgovarati s njima, no oni su bili sve drskiji. Počeli su vikati ‘dokumenti’ i prijetiti mi da će me odvesti u stanicu - kaže Kordić. Odbio je poći u stanicu rekavši da mora odvesti djecu u vrtić i da ih ne može ostaviti “parkirane” u vrtićkom dvorištu. Pokušao je policajcima objasniti da, uostalom, nije ni vozio automobil pa ne može biti kriv za nepropisno parkiranje. Policajce to, kaže, nije zanimalo. Više su mu puta, dodaje, odbili pokazati značku. U jednom su trenutku tijelima blokirali prolaz Kordiću pa nije mogao do svoje djece.

- Kao roditelja, to me izbezumilo. Ne mogu vam opisati osjećaj kada vam netko blokira prolaz do vaše djece koja plaču.

Pokušao je zaobići policajce, no oni su ga rukama pribili uza zid i stavili mu lisice.

- Počeo sam vrištati, djeca su sve više plakala i vrištala jer su čula moj glas, a nisu me vidjela s obzirom na to da su kolica bila okrenuta od prizora. Blizanci su se pokušavali istrgnuti iz kolica kako bi došli do mene, rukama su trgali remenje.

Histeričan dječji plač

Pokušali su staviti lisice i mojoj sestri, no ispriječila im se njezina djevojčica, pa su dijete odgurnuli i ono je palo na pod. Tek tada su, valjda, shvatili što rade, tako da Tamari na kraju nisu stavili lisice na ruke - zgranut je Kordić postupcima dvojice službenika zagrebačke I. policijske postaje.

Pojavila se i vrtićka psihologinja, apelirajući na policajce da puste Igora kako bi smirio djecu koja su histerično plakala. Objašnjavala im je da je to golem šok za njih.

PU zagrebačka u slučaju ne vidi ništa sporno

‘Policajci su radili ljudski, a o kojoj to djeci pričate?!’

- Nikakve pogreške policije nije bilo. Prema dostupnim informacijama, postupili su u skladu sa zakonskim mogućnostima: prvo su molili, onda zapovjedili, a na kraju upotrijebili tjelesnu snagu i mjeru vezivanja lisicama. U sudskom će se procesu utvrditi je li bilo naguravanja djeteta. Ljudski su postupili što su ocu dopustili da odvede djecu u vrtić. Pa nije vrtić diplomatsko-konzularno predstavništvo da policija u njega ne smije ući - rekli su nam jučer u PU zagrebačkoj.

Odbio poslušati

Izvijestili su nas kako je u utorak u 9.40 sati policijska ophodnja u Prilazu Gjure Deželića primijetila nepropisno parkirani automobil i počela pisati kaznu, a onda im se približio nepoznati muškarac i počeo ih vrijeđati. Policajci su zatražili osobnu iskaznicu, što je muškarac odbio dati te je nastavio hodati prema haustoru.

- Policajci su ponovno zatražili osobnu iskaznicu, a muškarac se ponovno oglušio. Tada su primijenili sredstva prisile i odveli ga u policijsku postaju na prekršajnu obradu, zbog povrede Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - ustvrdili su u policiji.

Na naše pitanje gdje su bila djeca tijekom policijskog postupanja i kako su se policajci ophodili prema njima, službenik odjela za odnose s javnošću se iznenadio.

- Ne znam o kojoj djeci pričate, nema ih u izvješću - rekao je.

Na naše upozorenje da se sve događalo ispred dječjeg vrtića i u njemu, službenik je krenuo u dodatne provjere. Potvrdio je da su djeca bila u blizini, no tvrdio je da je policija, nakon što ih je muškarac upozorio da su mu djeca u blizini, skinula lisice i dopustila da odvede djecu u vrtić.

Deseci svjedoka

Ni nakon što smo mu ispričali kako policijsko izvješće pobijaju deseci svjedoka, pa i sama ravnateljica vrtića koja je policajce prijavila policiji, službenik je ostao pri svome.

Na pitanje nisu li mogli pričekati da odvede djecu pa ga privesti nakon toga, odgovorio je protupitanjem: kako su mogli znati da će izaći iz vrtića?

- Mogao je i u Sabor, policija bi mogla postupati - rekao je.

- Sabornica je jedno, a dječji vrtić drugo. Bacati oca na pod i stavljati mu lisičine pred dvogodišnjom djecom je neprihvatljivo i s dalekosežnim posljedicama. Nije bio naoružan, nasilan i opasan - odgovorili smo.

- Oglušio se na policijsku zapovijed. Da je dopustio policajcima da mu utvrde identitet, nikakvih problema ne bi bilo - zaključio je.

Nema pravila za postupanje pred djecom

Nema nikakvog posebnog protokola kojeg bi se policija morala držati kad postupa u prisutnosti djece, osobito prema njihovim roditeljima u situacijama kad oni nisu nasilni.

- Policajac uvijek mora voditi računa da primjeni onu ovlast kojom se najmanje zadire u prava čovjeka te da mora biti posebno obziran u postupanju prema djetetu - rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:18