SUMNJIVI MEDICINAR

PRITVOREN JORDANAC KOJI JE U OPATOVCU HTIO VOLONTIRATI Našli mu papire za nabavku desetaka tisuća projektila i VBR-ova za Libiju

O. H. (56) imao je nepotpisani takozvani end user certifikat za kupnju velike količine oružja iz Kine za potrebe Libije
Opatovac, 201015.Oko tisucu izbjeglica, pod pratnjom policije, pjesice je stiglo iz Srbije preko granicnog prijelaza Berkasovo-Bapska.Put je dug sesnaest kilometara.Na fotografiji: izbjeglice cekaju na ulazak u kamp u Opatovcu.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX / copyrighted

U vikendici 56-godišnjeg medicinskog tehničara jordanskog podrijetla O.H. u Zagorju policajci su prije nekoliko dana pronašli dokumente koji se koriste u međunarodnoj trgovini oružjem koje je izdalo libijsko ministarstvo obrane, a kojima se naručuje nabava više milijuna metaka, stotina tisuća granata, više desetaka tisuća navođenih raketa, protuzrakoplovnih topova te višecijevnih bacača raketa.

Također u njegovoj kući u Zagrebu, u kojoj O.H. s obitelji živi već 30-ak godina, pronađen je i tekst na arapskom “Upute kako se pripremiti za odlazak na drugi svijet”, za koji je O. H. policiji rekao da ga je skinuo s interneta. Policajci su ga u petak uhitili te mu odredili jednomjesečni istražni zatvor, no ne zbog dokumenata nego zato što su mu u vikendici u Zagorju pronašli malokalibarski pištolj penkalu te 88 metaka za njega, kao i tromblonski nastavak za pušku.

Vjerski tekst

O.H., koji ima jordansko i hrvatsko državljanstvo, policajcima je ispričao da se on legalno znao baviti posredovanjem u međunarodnoj trgovini vojne opreme za Libiju, a za pronađeno oružje i streljivo tvrdi da nisu njegovi već ih je najvjerojatnije ostavila prijašnja vlasnica vikendice.

Dok se o dokumentu “o pripremi za odlazak na drugi svijet” može reći da je to vjerski tekst, svakako su najzanimljiviji pronađeni dokumenti oni koji nose oznaku libijskog ministarstva obrane, i to iz razdoblja nakon smaknuća nekadašnjeg vođe, pukovnika Gadafija, dakle u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o tzv. Certifikatu krajnjega korisnika (End User Certificate - EUC), koji je izdalo libijsko ministarstvo obrane, a naslovljen na vladu NR Kine. U njemu libijsko ministarstvo naručuje isporuku velikih količina oružja i municije za svoje potrebe te garantira da ono neće završiti u rukama trećih osoba potrebno je isključivo za libijsku vojsku.

Česte manipulacije

Među ostalim riječ je o nekoliko milijuna metaka za kalašnjikove, 10.000 mina za RPG-ove, 500 raketa zemlja-zrak Igla, 300 protutenkovskih raketa Konkurs, 25 topova ZU 23 mm te o velikoj količini granata, raketa od 122 mm za višecijevni bacač GRAD i slične municije. Potrebno je napomenuti da su end-useri ključni dokumenti kod bilo koje međunarodne transakcije vojnom opremom budući da se njima kupac posrednik legitimira kod prodavača kao osoba koja ima punomoć za kupnju u ime neke zemlje koja nije pod embargom.

Upravo zbog svoje važnosti end user certifikati su i dokumenti kojima se najčešće manipulira kod ilegalne trgovine oružjem. U takvim slučajevima takvi se dokumenti krivotvore. Naime, svaka međunarodna kupnja vojne opreme počinje kod prodavatelja, dakle od ministarstva obrane neke zemlje, no tako legalno kupljeno oružje ne završi uvijek u rukama onih kojima je formalno i namijenjeno.

Kupnja pod embargom

Povijest je puna slučajeva u kojima su oružje i vojna oprema kupljeni na end certifikat jedne zemlje, da bi na kraju bili preusmjereni u drugu državu koja je pod embargom po pitanju kupnje oružja. I u slučaju Hrvatske, koja se 1991. našla pod embargom UN-a za uvoz oružja, kao država nastala raspadom Jugoslavije, a koja je zatim oružje za novoformiranu vojsku kupovala na tzv. crnom tržištu korišteni su lažni end user certifikati jer službeno se Hrvatska nije mogla legitimirati kao naručitelj oružja. Oružje koje bi međunarodni trgovci kupovali od zemalja bivšeg Istočnog bloka, Argentine i slično bilo bi kupljeno na end usere raznih zemalja poput Paname, a na kraju je završavalo u Hrvatskoj. O.H. je istražiteljima ispričao da se on bavio posredovanjem u legalnoj trgovini oružjem te da je end user certifikate dobio e-mailom kako bi kupio oružje za Libiju. Ono što je u toj priči čudno je da te dokumente nisu potpisale ovlaštene osobe u Libiji.

Htio volontirati u Opatovcu

Ministarstvo unutarnjih poslova o ovom je slučaju u ponedjeljak kasno navečer objavilo priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Vezano uz napise u medijima da je zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja kazneno prijavljen 56-godišnji hrvatski državljanin koji je tijekom migrantske krize navodno volontirao u Prihvatnom centru za migrante u Opatovcu, Ravnateljstvo policije priopćuje:

Točno je da se radi o hrvatskom državljaninu (1959.) podrijetlom iz Jordana koji je 1996. godine stekao hrvatsko državljanstvo temeljem braka s hrvatskom državljankom. Temeljem migrantske krize u Republici Hrvatskoj dobrovoljno se javio u Prihvatni centar u Opatovcu te izrazio namjeru za volontiranjem. Obzirom da sve osobe koje sudjeluju u radu prihvatnog centra za migrante (bilo da se radi o Opatovcu ili Slavonskom Brodu) moraju zadovoljiti sigurnosnu provjeru, Ministarstvo unutarnjih poslova nije angažiralo navedenog 56-godišnjaka ni kao prevoditelja ni kao volontera. Upravo podnošenje kaznene prijave zbog pronalaska ilegalnog oružja u domu osumnjičenog 56-godišnjaka je rezultat finalizacije kvalitetnih informacija dobivenih prilikom obavljanja sigurnosne provjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:24