ZLOUPORABA SUSTAVA

PRIJAVA PROTIV ŠEFICE AZILA ZA PSE U zamjenu za donaciju kaznenika oslobodila rada za opće dobro

Probacijska služba Ministarstva pravosuđa raskinula je ugovor s Azilom, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj

I. C. (38), voditeljica Azila za napuštene pse, omogućila je prekršitelju da u toj ustanovi ne odradi kaznu rada za opće dobro u zamjenu za PVC stolariju koju je donirao.

Kaznena prijava za zlouporabu položaja i ovlasti protiv voditeljice Azila i ona za poticanje protiv 34-godišnjeg Osječanina podnesena je nakon istrage koju su proveli osječki PNUSKOK i tamošnje Državno odvjetništvo. Riječ je o osobi koja je 2012. u Azilu trebala odraditi kaznu rada za opće dobro koju je dobio nakon što je uhvaćen u vožnji automobila iako mu je prethodno zbog drugog prekršaja bila oduzeta vozačka dozvola. No, on u Azilu nije odradio izrečenu kaznu, nego je toj ustanovi donirao PVC stolariju za zaštitu prostorije u kojoj su se nalazili napušteni psi.

Zabrana poslovanja

Voditeljica Azila zadužena je od Ureda za probaciju za nadzor izrečene kazne rada za opće dobro. No, tijekom 2012. godine je na traženje kažnjenika lagala Uredu za probaciju da je 34-godišnjak u cijelosti odradio izrečenu kaznu radeći u Azilu iako je znala da on to nije učinio.

Zauzvrat je, sukladno dogovoru, primila obećanu materijalnu korist. Osječki tužitelji su nakon ispitivanja osumnjičenoj I. C. izrekli zabranu obavljanja poslova voditeljice Azila zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a Osječanin (34) je završio u pritvoru.

Jedina korist za pse

U međuvremenu je Probacijska služba Ministarstva pravosuđa raskinula ugovor s Azilom sklopljen 2012. godine. Prema ugovoru, brojni osuđenici proteklih su godina odradili svoju kaznu radom za opće dobro odradili u osječkom azilu. Ovo je prvi slučaj da je Probacijska služba raskinula ugovor s nekom ustanovom u Hrvatskoj.

Iz udruge Pobjede, koja već godinama uspješno upravlja Azilom, nisu htjeli detaljnije komentirati kaznenu prijavu protiv njihove voditeljice. Samo su kratko poručili da u slučaju nije bilo riječi o osobnoj koristi za voditeljicu Azila, nego o nenovčanoj donaciji od koje su korist isključivo imali psi koji su u njemu smješteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38