SUDSKI EPILOG

PRIJATELJA UBIO DRVENOM LAMPOM JER MU JE REKAO: 'Sestra ti ima lijepe kukove i grudi, a kći joj je isto lijepa. Pozdravi ih'

Rijeka, 161115.Sudjenje Milanu Nekicu za ubojstvo.Foto: Sergej Drechsler / Novi List / CROPIX
 Sergej Drechsler / Novi List / CROPIX

Sestra ti ima lijepe kukove i grudi, a kći joj je isto lijepa. Pozdravi ih.

Bile su to zadnje riječi koje je u alkoholnoj seansi sa svojim dotadašnjim dobrim prijateljem osmislio i izrekao 87-godišnji Zagrepčanin Jozo Tomašević. Ono što je 15. ožujka prošle godine oko 21.30 sati uslijedilo na terasi njegove vikendice u Senju rezultiralo je brutalnim završetkom njegova života.

Izgubio razum

Kad je čuo opaske o svojoj sestri Đuri, domorodac, danas 65-godišnji Mile Nekić, potpuno je izgubio razum. Napao je Tomaševića, gurnuo ga na tlo te ga izmlatio rukama, nogama i drvenom lampom. Tomašević se ugušio u vlastitoj krvi, a Nekić je u četvrtak na Županijskom sudu u Rijeci osuđen na pet i pol godina zatvora. Obrazlažući presudu, sudac Saša Cvijetić ustvrdio je da je Nekić definitivno počinio kazneno djelo ubojstva s pristajanjem te da se nije radilo o nanošenju teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom.

Prije nego što ga je ubio, Nekić je s Tomaševićem, s kojim je bio prijatelj, pio. Policajci su mu dragerom izmjerili koncentraciju od 1,49 promila alkohola u krvi.

Svjestan postupaka

Kako je utvrdio psihijatrijski vještak, Nekić je u trenutku ubojstva bio u stanju izuzetne razdraženosti i bitno smanjeno ubrojiv i u djelu shvaćanja i u djelu volje. Nekićev odvjetnik Goran Marijanović na suđenju je tvrdio da se može raditi jedino o prouzročenju smrti iz nehaja u stanju jake razdraženosti i stanju bitno smanjene ubrojivosti, kao i da nije dokazana optužba za ubojstvo iz nehaja te da smrt nije izazvana samim udarcem već posljedično.

Tužitelji su, pak, tvrdili da se radi o teškim ozljedama koje su posljedično dovele do smrti, a postupajući tako svaka osoba mora biti svjesna da može usmrtiti drugu osobu.

Sudac Saša Cvijetić ustvrdio je da je iz postupanja optuženika odnosno iz nanošenja takvih udaraca, posebice nogama dok je žrtva ležala na tlu, jasno da se radi o namjeri odnosno pristajanju na ubojstvo.

Osim zatvorske kazne, sudac je Nekiću odredio i mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, i to u trajanju od najmanje tri godine do odsluženja kazne. Kao olakotne okolnosti uzeti su mu smanjeno stanje ubrojivosti, neosuđivanost i alkoholizirano stanje.

U kaznu mu se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru od 15. ožujka do 4. kolovoza prošle godine, a Nekić će morati platiti i 1500 kuna sudskih troškova te 18.222 kune troškova sudskih vještaka. Odmah nakon izricanja kazne Nekića su pravosudni policajci sproveli u istražni zatvor, gdje će čekati razrješenje eventualne žalbe i određivanje gdje će kaznu, ako se presuda pravomoćno potvrdi, služiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:26