SILK ROAD

PRESUDA ZA NEUHVATLJIVOG GOSPODARA DARK WEBA Doživotna kazna zatvora za šefa online tržnice droge

Morate mi uzeti srednje godine, no ostavite mi starost, molio je sutkinju bez ikakvog uspjeha

Znam da mi morate oduzeti moje srednje godine, ali ostavite mi starost - napisao je 31-godišnji Ross Ulbricht sutkinji okružnog suda u New Yorku, koja mu je ovog tjedna naposljetku i izrekla kaznu, ne osvrćući se na njegove molbe. Kazna je doživotna kazna zatvora, i to zbog sudjelovanja u uroti s ciljem krijumčarenja narkotika, pranja novca i kompjutorskog hakiranja - sve djela koja je Ulbricht počinio na famoznom Silk Roadu, ilegalnom online tržištu koji je osnovao u bespućima takozvanog “dark interneta”.

- Uništio sam svoj život i slomio srca svakog člana svoje obitelji i mojih najbližih prijatelja. Ja nisam sebični sociopat koji je pokušavao izraziti svoju unutarnju zloću. Volim slobodu. Njezin gubitak je devastirajuć - rekao je Ulbricht, izražavajući žaljene pred sudom. Bez uspjeha.

Poruka drugima

Sutkinja Katherine Forrest bila je neumoljiva. Dosuđenu kaznu (Ulbricht je proglašen krivim još u veljači) argumentirala je na način da on “nije ništa bolja osoba od bilo kojeg drugog dilera” te da je Silk Road bio njegov “pomno isplaniran životni rad”. Nadalje, poručila je da ne smije biti nikakve sumnje u to da nema tolerancije za bezakonje te da će njegova kazna poslati poruku onima koji ga odluče kopirati “da su posljedice vrlo ozbiljne”.

Lyn Ulbricht, majka osuđenog Rossa Ulbrichta, ispred zgrade suda

Famozni Silk Road, nazvan po povijesnom trgovačkom “putu svile”, a na kojem su se, osim droge, mogli putem virtualne valute Bitcoin kupiti i drugi zabranjeni proizvodi, poput ukradenih putovnica te hakerske opreme, ugašen je 2013., nakon Ulbrichtova uhićenja.

Potraga za Altoidom

Silk Road, kojem se moglo pristupiti samo korištenjem posebnih softwarea, imao je oko milijun registriranih korisnika, a federalni tužitelji tvrde da je preko njega prodano droge u vrijednosti od 200 milijuna dolara. Šest je osoba, dodaju, preminulo nakon što se se predozirali narkoticima kupljenima upravo na tom ilegalnom tržištu. Ulbrichta terete da je na Silk Roadu zaradio najmanje 18 milijuna dolara.

Njegovu uhićenju prethodila je iscrpna istraga, koja se svela na detektiranje njegova digitalnog traga. Pronašli su objave korisnika pod imenom Altoid u kojima se spominjao Silk Road, no lokacija korisnika bila je skrivena. U međuvremenu, na Altoida su naišli i na stranici bitcointalk.org, na kojoj se diskutiralo o toj valuti. Kad se mjesecima kasnije Altoid opet pojavio, napravio je grešku. U postu u kojem je tražio IT stručnjaka sa znanjem o Bitcoinu, zamolio je ljude da ga kontaktiraju preko email adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40