KRVAVI OKRŠAJ KOD ŠKOLE

PREDAO SE NAPADAČ KOJI JE MLADIĆU PUCAO U GLAVU 'Jozo Čabraja je strah i trepet Kaštela'

Policija je jutros uhitila hrvatskog državljanina (1991.) koji se povezuje s pucnjavom u Kaštel Starom

SPLIT - Policija je jutros uhitila hrvatskog državljanina (1991), koji se povezuje s pucnjavom u Kaštel Starom u nedjelju jedan sat iza ponoći, priopćeno je iz PU splitsko-dalmatinske, javlja Slobodna Dalmacija.

Iako ne navode njegov identitet, doznajemo da se radi o 23-godišnjem Jozi Čabraji. On je od krvavog obračuna na školskom igralištu bio u bijegu.

Također neslužbeno dozanejmo da se Čabraja predao policajcima na području Kaštela.

Prema prvim informacijama, branit će ga splitski odvjetnik Željko Lubina.

U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Anita Matijaš, majka ubijenog Marina, na svom Facebook profilu napisala je:

- Marin je službeno proglašen mrtvim jučer na Firulama na odjelu JIL u 9 sati i 45 minuta, iako je u stvarnosti preminuo na rukama brata Vita prije tri noći kada mu je nemilosrdno oduzet život.

- Svi koji su Marina bolje poznavali znaju da bi za potrebe drugog bez razmišljanja iščupa svoje srce i pružija ga na dlanu. Zato će svi njegovi organi biti donirani i time će dio Marina nastavit život u nekim sretnijim ljudima. Počivaj u miru sine moj.

Žrtvi noćne pucnjave ustanovljena moždana smrt

Liječnici KBC-a Split su, kako saznajemo, u ponedjeljak ustanovili moždanu smrt nesretnog Marina Matijaša, 20-godišnjeg mladića koji je u Kaštelima teško ozlijeđen pucnjem u glavu iz vatrenog oružja.

Nakon dolaska u splitsku bolnicu nad njim je obavljen operativni zahvat, koji je obavio dežurni neurokirurg dr. Vlatko Ledenko.

- Tijekom operativnog zahvata obavili smo obradu ulazne rane projektila, u području čeone regije. Međutim, nismo radili uklanjanje projektila zbog težine zdravstvenog stanja teško ozlijeđenog mladića, koje bi se zasigurno bilo dodatno destabiliziralo da smo se odlučili na vađenje projektila - rekao je dr. Vlatko Ledenko.

Kako doznajemo, nesretni mladić iz Kaštela je u KBC Split doveden u stanju duboke kome.

Jozo Čabraja 'uvijek nosi pištolj sa sobom', a protiv njega se vode već dva procesa

Dok je splitska policija intenzivno tragala za 23-godišnjim Jozom Čabrajom iz Kaštel Lukšića, za kojeg sumnjaju da je jednim metkom iz pištolja u čelo teško ranio dvadesetogodišnjeg Marina Matijaša, u nedjelju, sat nakon ponoći, ispred stare zgrade OŠ Bijaći, a koji je od jučer klinički mrtav, polako na površinu isplivavaju priča iz travnja prošle godine.

- Čabraja živi preko puta dvorca Vitturi, u Kaštel Lukšiću, a tamo je u Ulici Josipa Omašića eksplodirala 10. travnja improvizirana naprava u kojoj je oštećeno pet vozila. Među tim vozilima je bilo i Čabrajino vozilo, kojemu on nije bio vlasnik, ali ga je koristio. Od tada on intenzivno pokušava doznati tko je postavio tu napravu i zbog čega. A ovo pucanje na ovog momka lako bi moglo biti s tim u vezi - govori nam jedan od susjeda mladog Matijaša.

Inače, nesretni mladić pogođen je u glavu niti dvjesto metara od mjesta gdje je živio s majkom i bratom.

- Matijaševi roditelji su razvedeni, otac mu živi u Vrsinama, a majka Anita, poznata ekološka aktivistica, koja se zalaže protiv spaljivanja otpada u pećima tvornice “Cemex”, s Marinom i još jednim sinom živjela je u Kaštel Starom, u Ulici Grgura Ninskoga. Otiđite tamo pa vidite ako bi oni htjeli razgovarati - upućuje nas jedan stariji gospodin na tu adresu.

Ispred stana Matijaševih na cesti s desne strane ulice nailazimo na policijsko vozilo, škodu, u kojem zatječemo dvojicu policajaca.

Iako su vidjeli našu reportersku ekipu i fotografsku opremu, nitko nas ne zaustavlja. Poslije doznajemo i zašto.

Nakon što smo pozvonili, na kućnoj adresi na kojem nema prezimena Matijaš, vrata nam otvara gospođa u pedesetim godinama i sva uzrujana našim dolaskom nam kaže:

- Nema vam nikoga kod kuće - brzo je završila razgovor.

Potom odlazimo u Kaštel Lukšić, a naši informatori nam govore da ispred kuće Joze Čabraje dežuraju policajci, ali ta se informacija pokazala netočnom.

Nigdje nikoga, ali nigdje ni sugovornika o ovom događaju, osim konstatacije jednog od mladića kako je viđao Čabraju na motoru, a ispod majice mu je za pojasom često “bubrio” pištolj koji su svi sa strahom gledali.

Inače, na Općinskom sudu u Splitu Čabraju čeka suđenje za drogu, a na tom istom sudu već je osuđen zbog krivotvorenja isprava na šest mjeseci zatvora - uvjetno na godinu dana. Čabraju čeka i proces za nanošenje teške tjelesne ozljede iz mržnje, a posebno se uzima ako je počinjeno prema bliskoj ili nemoćnoj osobi.

- A znamo za događaj iz svibnja 2012. kada je Jozo na peugeot koji je vozio stavio tuđe registracijske pločice te na crpki Petrola u Kaštelima ulio goriva u vrijednosti od 400 kuna te pobjegao. Znamo da je nešto sitno prodavao drogu i krivotvorio neke papire, ali da je u stanju ovo učiniti, to nikome nije bilo ni na kraj pameti - govore nam mladići koji Čabraju poznaju, ali ne žele da ih se u ovom kontekstu uopće spominje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:33