RUŽA ŠIMUNKOVIĆ

PRAVOSUDNI ŠOU ZAGORSKE CRNE RUŽE Kako je trovačica kojoj sude zbog davljenja legionara iz Oroslavja izbjegla dolazak u sudnicu

Ruža Šimunković u zatvoru je zbog poticanja na ubojstvo, a sada joj se sudi zbog davljenja legionara iz Oroslavja
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Pravi šou izvela je na varaždinskom Županijskom sudu Ruža Šimunković iz Zasadbrega, kojoj se sudi za pokušaj ubojstva bivšeg legionara Tihomila Buterina iz Oroslavja.

Ruža Šimunković služi trogodišnju zatvorsku kaznu u Požegi zbog poticanja na ubojstvo, a na varaždinski sud došla je iz zatvorske bolnice u Zagrebu. Ustvari, do sudske zgrade nije došla jer joj je najednom pozlilo i završila je na krevetu u zatvoru u Varaždinu. A do dolaska u Varaždin sve je bilo dobro.

- Došli smo po nju u zatvorsku bolnicu i sve je bilo normalno. Ona je bila u normalnom stanju, samostalno je hodala, a i liječnica je rekla da je sposobna za raspravu - ispričao je na sudu pravosudni policajac Mario Radošić.

Ruža se kod polaska ni na što nije žalila, kao ni tijekom puta za Varaždin. Kad su stigli u Varaždin, u zatvorsko dvorište, i otvorili stražnja vrata automobila kojim su je prevozili, policajci su Ružu zatekli u polusjedećem položaju na podu. Rekla im je da se ne osjeća dobro i da ne može, ni uz pratnju, doći do zgrade suda. Stalno se rušila u ležeći položaj i policajci su procijenili da je ne mogu dovesti do sudske zgrade, osim da je vuku.

Mogli je samo dovući

- Pozvali smo medicinskog tehničara koji ju je pregledao, izmjerio joj tlak i rekao da joj nije ništa, da simulira, no ona je i dalje tvrdila da joj nije dobro. Mislim da je nismo mogli dovesti na sud, osim da je fizički vučemo ili da je unesemo na nosilima - rekao je Radošić.

Unutarnja nelagoda

Budući da je Ruža Šimunković, ili supruga iz pakla, kako su je prozvali mediji, jer je svojedobno u Pribislavcu od Zorana Oršoša pokušala naručiti ubojstvo muža Ante Marjanovića da bi naslijedila njegov stan u Dravskoj ulici u Varaždinu, i dalje ostajala ležati i odbijala doći na raspravu, k njoj su poslani njen odvjetnik Darko Šabijan i psihijatrijski vještak dr. Nenad Horvat.

- Istina je da sam je zatekao u prilično dramatičnom stanju. Ležala je na krevetu poluzatvorenih očiju i govorila je jednolično da bi odrazila svoju unutarnju nelagodu. No u razgovoru s njom utvrdio sam da je raspravno sposobna - rekao je Horvat.

Ruža mu se požalila na neudobnost u kaznionici i na manjak medicinske skrbi, ali smetnje na koje se sada žalila zazvao je upravo prijevoz iz zatvorske bolnice do Varaždina, jer nije bio dovoljno ‘komforan’. Vidi se u njenom ponašanju da svoje tegobe čini većima i težima nego što doista jesu, a simptome i lažira. Prema ovom kaznenom postupku iskazuje otpor i nastoji pokazati da mentalno nije sposobna - rekao je Horvat.

Razarajuća glavobolja

Njemu je rekla i da ne može na raspravu jer joj se vrti i ima “razarajuću glavobolju, kao da ima oklop oko glave”.

Inače, Ružina liječnica, na čijem je odjelu hospitalizirana u zatvorskoj bolnici, raspravnoj je sutkinji u telefonskom razgovoru rekla da je Ruža bila urednog zdravstvenog stanja i da nije bilo razloga da je ne voze u Varaždin na raspravu.

Žrtvu je omamila antidepresivima

Unatoč Ružinu pokušaju da odgodi raspravu, ona je ipak nastavljena u njenoj odsutnosti, saslušanjem vještaka iz Slovenije. Ružu Šimunković optužnica tereti da je pokušala ubiti Tihomila Buterina 18. listopada 2012. godine. Tijekom puta iz Hrvatske u Sloveniju Buterina je omamljivala sredstvima za smirenje i antidepresivima. Kad je zaspao u svom Mercedesu uz cestu na križanju za mjesto Trnjava u Sloveniji, pokušala ga je zadaviti užetom, ali se on probudio i istrgnuo joj uže iz ruku. Nakon toga ga je udarila većim kamenom po glavi i zaprijetila mu da će ga ubiti iz pištolja, no Buterin je uspio pobjeći. Sve je to učinila da se domogne oko 12.000 eura, koje je Buterin nosio sa sobom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:23