ISTRAGA ATENTATA

POLICIJA ISPITALA CANETA 'Zašto bih ubio Beka kad mi je on dužan 30 milijuna eura'

Najavljuje se da će zbog napada na tajkuna ispitati i vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i Miodraga Kostića
zagreb 280905stanko subotic cane ispred opcinskog sudafoto>davor pongracic-crn-
 Davor Pongracic / CROPIX

Pokušavajući utvrditi tko stoji iza atentata na poznatog srpskog poduzetnika Milana Beka, srpska policija saslušala je Stanka Subotića. Trebali bi biti ispitani brojni poduzetnici, a među njima i Miroslav Mišković koji je bio partner s Milanom Bekom u nekoliko velikih poslova. Tabloidi u uži krug osumnjičenih stavljaju i Miodraga Kostića, još jednog velikog biznismena.

Blic piše da je Stanko Subotić Cane na razgovoru u beogradskoj policiji negirao da ima ikakve veze s napadom vatrenim oružjem na Milana Beka 14. studenoga u Beogradu. Subotić je nedavno pravomoćno oslobođen optužbi za šverc cigaretama devedesetih, a s Bekom se posvađao zbog privatizacije tiražnog dnevnog lista Večernje novosti i Luke Beograd. Subotić je tvrdio da su Beko i Mišković od njega posudili novac kako bi kupili list i luku s vrlo vrijednim zemljištem, a onda mu odbili vratiti novac.

Tužba od ranije

Sad je Subotić policiji rekao da nema nikakve veze s atentatom, no kad mu je ponuđeno testiranje na poligrafu, on je to odbio, piše Blic. Subotić je govorio o svom sporu s Bekom, protiv kojega je podigao tužbu prije četiri godine.

Tabloid Informer prenosi kako je Subotić rekao da je njemu najmanje u interesu da se Beku bilo što dogodi jer ako umre, ne bi bilo koga da mu vrati gotovo 30 milijuna eura duga. Najavljuje se da će o slučaju Beko biti ispitan i vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković koji mu je bio poslovni partner i u privatizaciji C Marketa, velikog srpskog trgovačkog lanca.

Posao s Novostima

Stanko Subotić Cane je 2010. tužiteljima dao izjavu protiv Beka i Miroslava Miškovića, tvrdeći da su ga prevarili za milijune u poslu s Novostima. No, Blic piše da su se Beko i Cane lani pomirili, tako da je Beko Subotiću navodno isplatio dio traženog novca. U sklopu istrage atentata na poznatog srpskog poduzetnika policija je dosad ispitala 50 ljudi, a poligrafski testirala njih 12. Sam Beko je već tri puta razgovarao s policijom, kaže njegov odvjetnik Zvonko Tomanović. On također brani Miškovića u procesu protiv vlasnika Delta holdinga na Specijalnom sudu u Beogradu. Punu izjavu još nije dao, a dat će je “kad se steknu zdravstveni i pravni uvjeti”, rekao je Tomanović.

Priče o privatizaciji Novosti, C-Marketa i Luke Beograd komplicirane su i nikad nisu sudski raspletene, iako se ti slučajevi godinama razvlače po novinama kao velike medijske afere. Među ostalim, bivši direktor C-Marketa Slobodan Radulović pisao je Vijeću za borbu protiv korupcije da je tvrtka morala biti prodana Beku i Miškoviću po nalogu tadašnjeg premijera Koštunice. Beko i Mišković su time nezakonito stekli milijune, optuživao ih je Radulović koji je osam godina bio u bijegu jer ga je Srbija tražila zbog pronevjere 30 milijuna eura. Predao se u travnju ove godine, već teško bolestan, ali je krajem listopada umro.

Motivi nepoznati

- Milan Beko ne vodi svoju istragu o počiniteljima i eventualnim naručiteljima ubojstva. To čine nadležni inspektori MUP-a s kojima je Beko već tri puta razgovarao - izjavio je Tomanović. Beko je uvjeren “da je njegovo povjerenje u rad i efikasnost državnih tijela opravdano”, prenio je odvjetnik Tomanović.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je više puta da policija ima infomacije da Beka 14. studenoga ispred njegove kuće nisu pokušali ubiti profesionalci, ali im motivi napada nisu poznati. Stefanović je rekao da su policajci razgovarali s Bekom, ali da on sam još nije spreman otvoreno izreći svoje sumnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:34