SREĐIVALI KAZNE

Policajci uzimali prasce za mito, a onda ih pekli na fešti zajedno s kolegama iz Srbije

Bivši načelnik Policijske postaje Dalj htio je pomoći rođaku da mu se oprosti kazna za brzu vožnju, a potom je uslijedio niz bizarnih događaja
 Arhiva/CROPIX

OSIJEK - Bivšem načelniku Policijske postaje Dalj Mariju Marinoviću sudi se na Županijskom sudu u Osijeku za primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti te protuzakonito posredovanje, a sve zbog toga što je, između ostalog, svom rođaku Krešimiru Saku odlučio pomoći tako da mu se oprosti kazna za brzu vožnju. Iz toga je kasnije nastao čitav niz bizarnih događaja, koji više liče na kakvu crnu humoresku i koji su na optuženičku klupu doveli više osoba.

Uglavnom, Sak se, kaže optužnica, svom rođaku Marinoviću odlučio odužiti tako da mu daruje dva praseta i još oko 15 kg svježeg mesa. No, već prigodom primopredaje dolazi do gotovo filmskog zapleta, jer policajac, kojeg je Marinović poslao po prasiće, službenim kombijem udara u Sakov automobil.

Ovaj potom zove Marinovića i žali mu se da mu je „pijani policajac ogrebao auto.“ Jedan od osumnjičenih je i policajac Željko Obradović, koji je na Sudu rekao kako je znao da kolega koji je oštetio Sakov automobil „nema novaca da plati štetu“, pa je zamolio prijatelja da popravi automobil.

Za prasce je pak izjavio kako nije znao tko ih je dao, a on ih je prvi put vidio kada su već bili pečeni. Dakle, unatoč nezgodi sa službenim kombijem, prasci su našli svoj put do Dalja, gdje je organizirana fešta, a na trpezi su se našli upravo ti prasci. Daljskim policajcima tu se se, piše u optužnici, pridružile i njihove kolege iz Srbije. Sak se pak brani na prasci nisu bili nikakv mito, već „donacija za feštu.“

On se ranije nagodio s USKOK-om i dobio je šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Marinović je optužen i da je uz pomoć policajca iz Đakova Ivice Lasića „sredio“ prometni prekršaj Anti Jakovčeviću, a zauzvrat je dobio jeftiniji servis za svoj automobil.

Za tu je „akciju“ pak Antin otac Marin, koji je zvao Marinovića i tražio pomoć od njega, osuđen putem nagodbe s USKOK-om, također na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, dok je Josip Stipić, koji je Marinoviću omogućio jeftiniji servis, osuđen na devet mjeseci, uvjetno na tri godine.

Bivši daljski načelnik optužen je i da je prije godinu dana omogućio Tamari Romić da ode u Srbiju i vrati se iz nje bez putovnice, što je i priznao, dok se za druga kaznena djela, izuzev mita, smatra djelomično krivim. Optužbe za uzimanje mita pak odbacuje i tvrdi da ga nije uzeo. U policiji više ne radi, jer je otišao u mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:14