PRIJETI MU 12 GODINA

POLICAJAC U PRITVORU ZBOG BRUTALNOSTI Bjegunac se bori za život nakon šuta nogom u glavu

Alen Leotkai (28) već je nekoliko puta operiran zbog krvarenja u mozgu, ima ranu na zatiljku i podljeve po licu
 Goran Mehkek/CROPIX

Čak 12 godina zatvora prijeti 33-godišnjem pulskom policajcu koji se od petka nalazi u pritvoru jer je tijekom akcije uhićenja 19. svibnja prekoračio ovlasti i namjerno, brutalno te po život opasno ozlijedio prijestupnika Alena Leotkaija (29) iz Marčane kojeg je uhvatio u bijegu u ukradenom vozilu.

Nije pružao otpor

Policajčevi kolege, ali i tužitelji koji su ga ispitali su jasni: “U cilju da ga teško tjelesno ozlijedi pritom pristajući da mu nanese ozljede opasne za život, policijski službenik udario je nogom u predjelu lica 29-godišnjaka koji je potom pao te zatiljkom udario u tlo”. Osim što je uhićen i pritvoren, policajac je ujedno i suspendiran do okončanja postupka.

- Iz prikupljenih obavijesti i provedenih dokaznih radnji ne proizlazi da bi u trenutku zadobivanja udarca 29-godišnjak na bilo koji način ometao ili sprečavao postupanje policajca. Od suca istrage Županijskog suda u Puli zatražili smo određivanje istražnog zatvora da ne bi utjecao na svjedoke, što je i usvojeno - poručili su kratko iz Državnog odvjetništva.

Neizvjestan ishod

Sljedećih mjesec dana policijski službenik provest će u zatvorskom ambijentu, a njegova žrtva, Alen Leotkai, od kobnog utorka bori se za život u pulskoj Općoj bolnici gdje je nekoliko puta već operiran zbog jezivih ozljeda - otvorene glave na zatiljku, natučenja mozga, krvarenja u zoni moždane ovojnice, udubljenja i podljeva na licu...

Krajnji ishod liječenja je neizvjestan, no policajac je trenutno prijavljen zbog nanošenja osobito teške tjelesne ozljede prouzročene namjerno, za što je predviđeno od 3 do 12 godina zatvora.

Podsjetimo, Leotkai je završio u bolnici nakon što je prije toga ukrao kombi Fiat Ducato i njime bježao policajcima po Puli. Jurio je uličicama i oštetio četiri parkirana automobila pa su ga policajci uočili i odlučili zaustaviti. No prepadnuti Leotkai nastavio je ignorirati plavce. Istrčao je iz kombija i nastavio dalje bježati pješice do Trga na mostu, gdje su ga policajci sustigli. Privođenje je pošlo po zlu.

Iako su policajci drugim kolegama, da bi opravdali Alenove ozljede, dok su ga vozili u bolnicu rekli da je imao mokre ruke pa je krećući se unazad zapeo za rub kolnika te pao i udario u asfalt, u potrazi za istinom zapravo je isplivala policijska brutalnost - policajac nije primijenio sredstva prisile, nego je prekoračio ovlasti i prokockao karijeru, zbog čega je prijestupniku ugrožen život.

Tri kaznena djela

Tko je Alen Leotkai? Do 2009. godine bio je neosuđivan. Tada je osuđen na uvjetnu kaznu uz dvogodišnji rok kušnje na osam mjeseci zatvora zbog tri kaznena djela.

Dvije krađe okvalificirane su kao jedno produljeno djelo, a datiraju iz travnja 2006., a jedno kao dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:28