PREVARA

PODUZETNIK NASAMARIO FINU, SJELA NA RAČUN TVRTKI I ISPLATILA MU 33 MILIJUNA KUNA Izmislio potraživanje i sastavio lažne papire

 Danijel Soldo/CROPIX

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv punomoćnika jedne zagrebačke tvrtke kojega tereti da je na prevaru, uz pomoć lažne dokumentacije o ovrsi i izmišljenog potraživanja, drugo poduzeće oštetio za više od 33 milijuna kuna.

Iako tužiteljstvo nije objavilo identitet osumnjičenika neslužbeno se doznaje da je riječ o Josipu Vrbancu, poduzetniku koji ima povijest sličnih nezakonitosti.

S namjerom da pribavi novac poduzeću čiji je bio opunomoćenik Vrbanec je, prema sumnjama zagrebačkog tužiteljstva, radi naplate nepostojećeg duga nabavio neoriginalno rješenje o ovrsi "na temelju vjerodostojne isprave ovjereno neoriginalnim pečatom i potpisom javnog bilježnika s klauzulom pravomoćnosti".

Pritom je, po tvrdnjama tužiteljstva, "bio svjestan kako trgovačko društvo čiji je opunomoćenik nije poslovalo s oštećenim trgovačkim društvom zbog čega s navedene osnove nema nikakvih potraživanja prema tom trgovačkom društvu".

Temeljem krivotvorene dokumentacije Fina je 'sjela' na račun oštećene tvrtke pa je s njenog žiro-računa u korist tvrtke čiji je Vrbanec bio opumomoćenik uplaćeno preko 33,2 milijuna kuna.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Vrbancu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, s obzirom da je i ranije bio osuđivan za slična nedjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:39