KRIJUMČARENJE LJUDI

PALA BANDA U tri velike policijske akcije u Hrvatskoj uhićeno čak 25 ljudi: Pronađeno oružje, droga...

Zbog šverca turskih i kosovskih državljana u Hrvatskoj je uhićeno 25 osoba, a na području BiH njih 13
Zagreb, 120413.USKOK.U medjunarodnoj akciji Setac uhicen je veci broj krijumcara droge.Na fotografiji: privodjenje jednog od uhicenih.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Tri višemjesečne operativne policijske akcije međunarodnog karaktera i kodnih naziva "Jug2", "Kadin" i "Marsonia" rezultirale su uhićenje ukupno 38 osoba (25 Hrvata, 11 BiH državljana i 2 Srbina) koje su u proteklih pola godine prokrijumčarili preko Lijepe naše u Europsku Uniju najmanje 133 ljudi i na njima zaradili barem milijun kuna.

FOTO: VELIKA AKCIJA USKOKA U RIJECI Uhićeno 17 ljudi, pala i žena bivšeg doministra i šefa carinske uprave

Zbog šverca turskih i kosovskih državljana u Hrvatskoj je uhićeno 25 osoba a na području Bosne i Hercegovine lisice na ruke su stavljene njima 13-oro, dok se za osmero kršitelja zakona iz krijumčarskoj lanca koji su zarađivali na tuđoj muci, intenzivno traga. Načini kojima su krijumčari omogućavali ilegalcima da se domognu 'bijelog' svijeta bile su klasični - bijeg preko tzv. zelene granice, pa transportom automobilima i javnim prijevozom u Sloveniju ili Mađarsku, a bilo je i onih koju su napuštali Hrvatsku pješice ili, pak, čamcem ako je granica uz samu rijeku.

No postojale su dvije rute koje su u oba slučaja vodile iz Bosne i Hercegovine. Jedan smjer je bio preko Zagreba odakle se išlo za Sloveniju prema Italiji i ta je putešestvija ilegalce koštala 1000 eura 'po glavi', dok je nešto skuplja, za 200 eura više, bila ona koja je išla preko Splita za Istru pa u Italiju.

Krijumčari od ranije dobro poznati policiji po istim (ne)djelima su, međutim, na količinu davali popuste pa je, primjerice, četveročlana obitelj na ovoj skupljoj trasi uspjela 'uštedjeti' i 500-tinjak eura. Plaćanja su se vršila većinom ruke na ruke, ali bilo je i uplata preko Western money uniona iz Turske ili Europske unije koje su unaprijed uplaćivali rođaci krijumčarima za dovoz ostatka obitelji na krajnja odredišta.

U pretresu stanova 25 uhićenih osoba u Hrvatskoj oduzet je veći broj mobitela i SIM kartica kojima su dogovarali detalje, nađeno je i oružje, ali i nešto novca zarađenog krijumčarenjem te 17 grama marihuane. U prilog krijumčarima tijekom sudskog postupka sigurno neće ići niti oduzeta dokumentacija koja 'nijemo' svjedoči o transakcijama novca te kupcima njihovih usluga. Ekipi se stavljaju na teret zločinačko udruženje i kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, a načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić ponosan na niz uspješnih policijskih akcija u posljednje vrijeme, još je jednom najavio ustrajnost u borbi protiv organiziranog kriminala.

-Kriminalci, shvatite, kriminal se ne isplati! Od 1.srpnja ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska više neće biti tranzitna zemlja kao do sada nego ulazi u novu kategoriju i biti će cilj za nastanjivanje tražitelja azila. Sustavnim radom i dalje ćemo nadzirati sve oblike kriminala pogotovo one međunarodnog karaktera - pojasnio je načelnik Vitomir Bijelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:39