OPLOĐIVANJE KAPITALA

OTIMAO NOVAC UGLEDNICIMA 'Riječki Ponzi' umro uoči velikog suđenja za milijunske prevare

Među žrtvama koje su ostale bez novca su i Milivoj Brozina, bivši primorsko-goranski župan, te riječki odvjetnik Dušan Trifunović
 Tea Cimaš / CROPIX

Nakon kratke i teške bolesti, u 68. godini preminuo je Riječanin David Novaković kojemu je, nakon što je potvrđena optužnica, uskoro trebalo početi suđenje zbog kaznenog djela prijevare.

Novaković, u javnosti poznat kao “riječki Ponzi”, bio je vlasnik mjenjačnice u centru grada, a bio je optužen da je od svibnja 2008. do travnja 2014. u Rijeci od većeg broja građana uzimao novac, uz obećanje isplate visokih kamata u određenom roku, po principu takozvane Ponzijeve sheme.

Povrat novca garantirao je potvrdama ovjerenim pečatom svoje tvrtke, no dio sredstava, prema optužnici, nije vratio već ih je zadržao za sebe okoristivši se na štetu devetnaest osoba za iznose od ukupno 316.800 eura, 205.800 dolara, 51.500 švicarskih franaka i 2,149.820 kuna.

Osim s anonimnim građanima, vlasnik mjenjačnice imao je takve aranžmane s mnogim poznatim Riječanima, među kojima su bili odvjetnici i liječnici. Od viđenijih žrtava, od kojih veći dio nije želio javno potvrditi da je imao posla s Novakovićem, bili su Milivoj Brozina, bivši primorsko-goranski župan, te riječki odvjetnik Dušan Trifunović. Mnogi od njegovih klijenata priznali su da im je Novaković jedno vrijeme uredno isplaćivao kamate, a nekima je isplatio i cijele iznose, tvrdeći da zarađuje na razlikama tečaja, no kad su se pojavili problemi s likvidnošću isplate su prestale pa su počeli problemi za vlasnika mjenjačnice protiv kojega je optužnica potvrđena u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:09