LAŽNI DIREKTORI

Oštetili tvrtku Firo-Farm za 19,7 milijuna kn, a onda i sisački Herbos za 10 milijuna kn

Osijek, 160708.Hrpa eura - ilustracija za mito i korupciju.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / EPH

SISAK - Vodeća hrvatska tvrtka za proizvodnju sredstava za zaštitu bilja, Herbos d.d. Sisak našla se na meti beskrupuloznih prevaranata koji su policiji od ranije dobro poznati.

Zbog milijunske prijevare u gospodarskom poslovanju na štetu Herbosa kutinska policija uhitila je D. Lj. (42) s područja Požeško-slavonske županije i M. P. (56) iz Novske.

Policija sumnjiči dvojicu muškaraca da su se lažno predstavili; 42-godišnji D. Lj. kao zamjenik direktora tvrtke Agro-alfa d.o.o. iz Novske, a 56-godišnji M.P. kao komercijalni direktor te tvrtke pri čemu su pomagali 41-godišnjem Iliji A. stvarnom direktoru Agro-alfe da dogovori, sklopi i realizira Ugovor o prodaji s Herbosom d.d. Sisak o kupovini proizvoda.

Trojica prevaranata dogovorili su s odgovornim osobama Herbosa da im isporuče proizvode u vrijednosti 10,2 milijuna kuna, a temeljem ispostavjenih nenaplativih mjenica i zadužnica čime su Herbosu pričinili štetu milijunskih razmjera.

Zbog sumnje da su pomagali u prijevari D. Lj. i M. P. dovedeni su u srijedu na saslušanje istražnom sucu Županijskog suda u Sisku. Direktor Herbosa Mijo Ivanković zgrožen je postupkom dobro uvježbanih prevaranata s kojima nije bio u neposrednom kontaktu.

- Posrednici direktora iz Novske našem timu za prodaju izgledali su vrlo uvjerljivo i odgovorno. Dogovorili su s njima posao, a oni su nam dali mjenice kao garanciju plaćanja. Tek kada smo ih poslali na naplatu shvatili smo da su nenaplativi. Zajedno s državom tužili smo lopove, no sumnjam da ćemo se ikada naplatiti jer radi se o firmi koja nema imovine, kazao nam je direktor Mijo Ivanković.

Ilija A., direktor famozne novljanske tvrtke, s prebivalištem na području Zagreba policiji je po sličnim nezakonitim radnjama od ranije poznat.

Protiv njega su policajci Odsjeka gospodarskog kriminaliteta PU sisačko-moslavačke Općinskom državnom odvjetništvu u Kutini, 2008. godine podnijeli kaznenu prijavu također zbog zlouporabe ovlasti i prijevare u gospodarskom poslovanju. Naime, zbog prijevare teške 19,7 milijuna kuna uhićeno je pet osoba u dobi od 37, 68, 34, 42 i 55 godina s područja Lipika.

Radi se o tvrtkama Parkovi Lipika d.o.o. i DBN šport d.o.o. čije su rukovodeće osobe oštetile tvrtku Firo-farm iz Šašne Grede pokraj Siska.

Osumnjičeni Ilija A. tereti se da je predstavljajući se kao projekt menadžer tvrtke iz Lipika vodio pregovore u vezi sa sklapanjem i realizacijom sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:31