IZGUBILA ŽIVOTNU BITKU

OSIJEK ZAVIJEN U CRNO Sedam mjeseci nakon što ju je pokosio pijani vozač, Nikolina je otišla...

Nikolina je s prijateljicama krenula preko zebre i tada je naišao auto te ih je sve tri udario

Punih sedam mjeseci 17-godišnja Nikolina A. iz Osijeka borila sa za svoj život u KBC-u Osijek. Stravična prometna nesreća u Gundulićevoj ulici kada je 19. siječnja na nju, njezinu mlađu sestru Klaru (15) i prijateljicu i vršnjakinju Inu D. na pješačkom prijelazu naletio automobil kojim je upravljao Branko Božić (50) iz Višnjevca, izazvala je teške ozljede glave kod mlade djevojke koja je od prvoga dana bila u komi.

- Djevojka ima tešku ozljedu mozga, koji joj je otečen te se nalazi u induciranoj komi. U životnoj je opasnosti i nezahvalno je bilo što prognozirati - doznali smo tada u KBC-u Osijek, gdje nam je rečeno da je ozljeda koju je 17-godišnjakinja zadobila slična onoj zbog koje se u komi tada nalazio i Michael Schumacher.

Tragična nesreća dogodila se na križanju Gundulićeve i Rokove ulice u Osijeku oko 23,40 sati. Djevojke su se kretale pješice Rokovom ulicom u smjeru Hebrangove i kada su došle do pješačkog prijelaza u Gundulićevoj ulici automobil koji se kretao u smjeru središta grada zaustavio se kako bi ih propustio, budući da u to vrijeme semaforska signalizacija nije radila. Djevojke su krenule preko pješačkog prijelaza i u tom trenutku iz smjera središta Osijeka naišao je automobil kojim je upravljao Božić te ih je sve tri udario dok su koračale prijelazom. Naknadno je utvrđeno da je o organizmu imao 0,82 promila alkohola. Nikolinina sestra Klara lakše je ozlijeđena, dok je Ina prošla tek s manjom ogrebotinom, ali joj je kao i Klari ostala velika trauma, jer je gledala stravični udar koji je pokosio njezine prijateljice, od kojih je jedna sada i preminula.

- Bile smo na pola pješačkog prijelaza kada sam vidjela da se automobil koji dolazi zdesna neće zaustaviti. U sekundi sam nekako ustuknula korak unatrag tako da je mene samo okrznuo po lijevoj potkoljenici, a onda je uslijedio udar u Nikolinu i Klaru, pri čemu je Nikolina udarila i u vozačevo staklo te potom pala uz rub ceste, dok je Klara odletjela nekih pet metara dalje. Prišla sam Nikolini i vidjela da ne reagira, a onda joj je jedan čovjek ipak osjetio puls, pa sam otišla do Klare, koja mi je kazala da je u redu. Vozač je zakočio tek kada ih je udario. Bilo je strašno, ali ja sam isto uvjerena da će se Nikolina izvući i oporaviti - kazala nam je prije nekoliko mjeseci Nikolinina bliska prijateljica Ina D.

I Nikolinini roditelji Miroslav i Anica vjerovali su u čudo, u donjogradskoj Župnoj crkvi gdje je Nikolina prije stradavanja bila članica Crkvenog zbora redovno su se molili za njezin ozdravljenje i oporavak, no ozljede su bile preteške. Mlada djevojka je dugo bila u induciranoj komi na Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Osijek, no kada je počela samostalno disati premještena je na Intenzivni odjel Klinike za neurokirurgiju. Ipak, stanje joj je i dalje bilo iznimno teško, a na vanjske podržaje uopće nije reagirala. Nakon što je u četvrtak preminula, njezin otac Miroslav u izjavi za Glas Slavonije kazao je kako „Nikolina do posljednjeg trena nije progovorila, ali znamo da nas je čula.“

- Kontaktirala je povremeno očima, ali nažalost u posljednje vrijeme bila je sve više iscrpljena i sve mršavija. Dobila je i upalu pluća, liječnici su je reanimirali, no njezino srce nije izdržalo - rekao je otac Miroslav zahvalan bolničkom osoblju na svemu što su učinili za nju, kao i brojnim prijateljima, rodbini i Nikolininoj školi - Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđer Bošković, koja je dio novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za svog još jednog nedavno preminulog učenika Leona Markovića usmjerila Nikolininoj obitelji. Posljednji ispraćaj mlade djevojke bio je subotu na Donjogradskom groblju, a osim roditelja, dvije sestre i brata ispratili brojni prijatelji, rodbina i poznanici.

Božić na suđenju: 'Čitavo vrijeme sanjam djevojku koja leži na vjetrobranskom staklu mog automobila...'

Branko Božić u međuvremeno je za ovu nesreću na Općinskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Na suđenju je izjavio kako cijelo vrijeme sanja djevojku koja leži na vjetrobranskom staklu njegova automobila, a Nikolininu majku je prigodom susreta u sudnici zamolio za oprost, kazavši u suzama kako mu je žao zbog nesreće koju je izazvao.

Ona pak nije bila voljna nakon suđenja previše o njemu pričati. Njezine misli bile su usmjerene na kćerku i njezinu borbu za život.

Svjedokinja Mirna Peteli, koja je bila s njim u automobilu kobne večeri na sudu je kazala kako je Božić prije nego su sjeli u automobil popio tri viskija, nakon čega mu je ona donijela i tablete za dijabetes, jer se nije osjećao dobro. Svjedokinja je u vožnji vidjela pješake na „zebri“ i pogledala je u Božića, kojemu je glava bila klonula.

Viknula mu je: „Branko pazi!“, ali on nije reagirao, pa je još jednom povijala „Udarit ćeš pješake!“, no već je bilo kasno. Osim zatvorske kazne, Općinski sud donio mu je i mjeru oduzimanja vozačke dozvole na tri godine, a Nikolinin otac Miroslav izjavio je kako njima ništa neće vratiti Nikolinu, „a u njegovoj koži ne bih bio. Ovozemaljski sud neće mu izreći dovoljnu kaznu.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:51